Nastavak procesa po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića

Tanjug

25. 03. 2018. u 16:01

Наставак процеса по захтеву за рехабилитацију Милана Недића

Foto Arhiva VN

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića nastavlja se sutra pred Višim sudom u Beogradu

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića nastavlja se sutra pred Višim sudom u Beogradu saslušanjem poslednjeg predloženog svedoka - istoričara Aleksandra Stojanovića.

Ovaj postupak je iniciran 2008. godine, ali je rasprava pred sudskim većem, kojoj prisustvuje i javnost počela u decembru 2015. godine, od kada je sud saslušao četiri svedoka i pet istoričara.

U sudu su za Tanjug ranije rekli da je ostalo da se ispita još jedan istoričar, pa ako predlagači rehabilitacije ne budu imali nove predloge, njegovim ispitivanjem dokazni postupak bi trebalo da bude okončan.

PROČITAJTE JOŠ: Viši sud: Proces po zahtevu za rehabilitaciju Nedića pri kraju

Sud takođe očekuje okončanje vanparničnog postupka, proglašenja nestalog lica za umrlo - Božidara Nedića, inače oca predlagača rehabilitacije Aleksandra Nedića.

Predlagač rehabilitacije je Nedićev praunuk.

Iako nije ispitano mnogo svedoka, postupak je u više navrata bio ukočen po par meseci zbog pribavljanja određene dokumentacije od službi bezbednosti i rasprave o njima, kao i zbog zahteva jevrejskih opština da se umešaju u postupak i osporavaju vraćanje građanskih prava Nediću.

Sud međutim pravo mešanja nije dozvolio, a tu odluku je potvrdio i Apelacion sud, budući da je ovo "jednostranački postupak" koji se vodi po pravilima vanparničnog postupka i nema "druge strane".

Nedićevi potomci zatražili su zahtevom za rehabilitaciju od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Milenko

25.03.2018. 17:43

Lepo je ispravljati nepravde ali sve odluke proslosti nisu nepravde. Nedic je bio saradnik nemackih okupacionih snaga i za to je osudjen tako da to ne treba mesati sa potencijalnom raspravom koliko, zasto, kako, kada, itd

Деки

27.03.2018. 10:05

@Milenko - Миленко, отворите очи и охладите главу, па прочитајте мало књиге. Читаву свест смо изградили на основу комунистичких уџбеника, што нас је унаказило као народ! Недић се прихватио нечега, од чега су сви прали руке и бежали главом без обзира. Сви би линијом мањег отпора, зато је ђенерал Милан Недић био проглашен фашистом и сарадником окупатора. А та сарадња није била ништа друго, до покушај (и успех у доброј мери) да се обуздају немачки дивљаци и да се контролише њихово иживљавање.

Mr.Q

25.03.2018. 18:22

Спасао моје претке из Славоније од усташког ножа...И многе друге...Мени је то довољнан доказ да није сарадник окупатора него човек који је спашавао свој народ у веома тешком периоду за читаво човечанство!

HAG

25.03.2018. 18:45

Potpuno u skladu sa izdajnickom politikom od 2001. Voleo bi da ga rehabilituju i istoriski se ova skupstina sa opozicijom i pozicijom od 2001 i zvanicno krunise priznanjem saradnikaa okupatora. Da se zna ko su. Prodadose sve Heroje Srbije Hagu, opozicija i vladajuce koje se izredjase. Srbiji ce krenuti kad se ociste ove sto su pocistili i kasarne i naoruzanje i fabrike strancima i zemlju i ljude u najam predali zajedno sa Srpskim trzistom zapadu. Prodadose Srbiju za njihove provizije.

Косингас Гаврило

26.03.2018. 10:25

@Srcko - Недић јесте био сарадник окупатора, али сасвим сигурно није био фашиста! Након капитулације своје земље прихватио се улоге председника марионетске владе која безпоговорно извршава наређења нацистичких окупационих власти. Надао се да ће бити у прилици да помогне свом народу, и јесте му помогао колико је могао. Спашавао је Србе од усташког ножа, а Србе из Србије је спашавао од одвођења у нацистичке радне логоре.