MEDIJACIJA između građana dužnika i javnih i komunalnih preduzeća samo je jedan u nizu koraka da bi se smanjio pritisak na prebukirane domaće sudove. Ovome je prethodilo "čišćenje" starih predmeta, pre svega izvršnih, vezanih za komunalna dugovanja građana, kroz projekat "Unapređenje efikasnosti pravosuđa" i primenu novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO). Pomenuti projekat finansirala je EU sa četiri miliona evra, a sproveo ga "Britanski savet". Partneri su bili 30 domaćih sudova. U njih 11 poslata je ekspertska pomoć i angažovani su omladinci koji su fizički razvrstavali stare predmete, dok su ostali sudovi dobili samo pomoć stručnjaka u formulisanju i primeni mera za smanjenje broja starih predmeta.

Pomoć u osoblju, osim Prvog, Drugog i Trećeg beogradskog osnovnog suda, dobili su i Vranje, Niš, Novi Pazar, Čačak, Smederevo, Kraljevo, Leskovac i Kragujevac. Pomoćno osoblje razvrstalo je predmete po godinama i poveriocima, što je olakšalo posao sudijama, koje su brže donosile odluke da li se predmet obustavlja, dodeljuje izvršiteljima ili sudu. Naime, novi ZIO predvideo je da se obustavljaju sva stara potraživanja za koja se poverioci nisu izjasnili da li žele da im izvršenje sprovedu sud ili javni izvršitelji.

PROČITAJTE I: Viš sud u Nišu ima deset sudija, a dobio 11.000 novih predmeta

Čak 55 omladinaca pomoglo je u 11 sudova, od kojih je najveći broj radio za beogradske. U prestonici je "čamio" čak milion starih izvršnih predmeta, koji su bili smešteni u tzv. Baraci, u Ulici Palmira Toljatija na Novom Beogradu. Na kraju 2017. famozna "Baraka" ostala je prazna, a svi predmeti su preneti i dodeljeni u rad sudovima ili izvršiteljma.

Posle formiranja nove mreže sudova, pre tri godine, nerešeni izvršni predmeti ostali su u Prvom sudu, umesto da budu podeljeni i Drugom i Trećem. Kada su volonteri razvrstali ove predmete, od onih za koje su se poverioci izjasnili da žele da ih i nadalje rešavaju sudovi, 290.471 je ostao u Prvom osnovnom sudu. Njih 99.470 poslato je Drugom, a 84.482 Trećem.


PROJEKAT DO KRAJA MARTA

KAKO saznajemo, projekat "Unapređenje efikasnosti pravosuđa" biće produžen u tri beogradska osnovna suda do kraja marta. Za to vreme predmeti će biti stavljeni u omote, sređeni po brojevima i dodeljeni fizički sudijama u rad.