NAJVIŠE radnih dozvola strancima sa privremenim boravkom u Srbiji od januara do oktobra ove godine izdato je kineskim državljanima, ukupno 1.373, slede 662 Rusa, Makedonci 441, i Italijani - 354. Ovo su zvanični podaci Nacionalne službe za zapošljavanje, dok se broj onih kojima nije bila važna dozvola i radili su na crno, ne zna.

Pročitajte još: Kinezi grade fabriku vode

Najviše stranaca bez "papira" je, naravno, dok traje građevinska i sezona poljoprivrednih radova i najčešće dolaze iz Makedonije i Albanije. Kada se radi o zvanično izdatim dozvolama za rad, one su date uglavnom menadžerima, direktorima kompanija, IT stručnjacima...

Kako naglašavaju u Ministarstvu za rad, Srbija ima zaključena dva bilateralna sporazuma o privremenom zapošljavanju radnika migranata, sa Belorusijom iz 2009. godine i sa Bosnom i Hercegovinom iz 2011. godine. Takođe, postoji i Protokol o saradnji između našeg Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Slovačke Republike, u oblasti rada i zapošljavanja, koji je zaključen nedavno, tačnije 13. novembra.

Pročitajte još: Most Borča – Zemun: Kinezi već betoniraju

- Zapošljavanje stranaca u Srbiji ostvaruje se u skladu sa odredbama Zakona o zapošljavanju stranaca i pod uslovom da osoba poseduje odobrenje za stalno nastanjenje ili privremeni boravak, koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i važeću dozvolu za rad, koju izdaje Nacionalna služba za zapošljavanje - kažu u Ministarstvu.

ŠTA PREDVIĐAJU PROPISI USLOVI pod kojima stranac može da radi i bez radne dozvole su kada je upućen u Srbiju u organizacioni deo inostrane kompanije u kojoj je zaposlen. Tada je stranac obavezan da podnese zahtev za dobijanje boravišne dozvole kod MUP, koja mu služi i kao poslovna dozvola.

Tokom 2016. godine izdato je 7.340 dozvola za rad strancima u Srbiji, dok je u periodu od 1. januara do 31. oktobra 2017. godine Nacionalna služba za zapošljavanje dozvolila rad za 6.225 stranaca. U ukupan broj ulaze nove i produžene dozvole.

Željko Veselinović, iz sindikata “Sloga”, kaže, za “Novosti”, da nije čuo da je neki stranac, običan radnik, došao da radi kod nas, već su to uglavnom stručnjaci u IT sektoru ili oni koji su na visokomenadžerskim pozicijama.

- Njima su obezbeđeni stan, hrana, školovanje dece - kaže naš sagovornik.

Veselinović ističe da su kod nas najniže plate u Evropi i da obični radnici nemaju motiv da dođu da rade kod nas. Nekada su dolazili Rumuni zbog poljoprivrednih poslova, a sada je i njih sve manje pošto su oni u Evropskoj uniji i imaju bolje prilike.

ZARADE

ŽELjKO Veselinović iz “Sloge” kaže da u Železari u Smederevu sada ima dosta Kineza, Rusi su u NIS i “Lukoilu”, ali oni vode posao i odgovorna su lica. Njihove zarade ne mogu da se mere sa prosekom u Srbiji.