BBC ponovo i na srpskom, onlajn

Tanjug

05. 08. 2017. u 16:48

Posle šest godina pauze, bratinski BBC se "vraća" u Srbiju i biće dostupan na srpskom jeziku

ББЦ поново и на српском, онлајн

Posle šest godina pauze, bratinski BBC se "vraća" u Srbiju i biće dostupan na srpskom jeziku, prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, najverovatnije od jeseni.

Čuveni britanski javni servis je, prema Tanjugovim saznanjima, već rentirao prostor u Beogradu, u kojem bi trebalo da radi oko 20-tak ljudi, i koji će informacije, a pre svega audio i video sadržaj, postavljati na on lajn platformi.

Taj projekat deo je nove strategije, odnosno transformacije i ekspanzije Svetskog servisa BBC (World service), koja, kako je najavljeno, predviđa uvođenje "servisa na 11 novih jezika, i jačanje postojećih".

Na pitanje Tanjuga da li su tačna saznanja o skorom “povratku” srpskog servisa, u sedištu BBC-ja u Londonu uputili su na, inače šturo, saopštenje, iz marta ove godine, u kojem se navodi da će u sklopu proširenja Svetskog servisa početi da radi i on-lajn servis na srpskom jeziku.

Zanimljivo je, međutim, da je, prema nezvaničnim saznanjima, među 11 "novih jezika" u servisu BBC-ja srpski jezik - jedini evropski jezik.

Čime je motivisan "povratak" BBC u Srbiju, zasad nije poznato.

U saopštenju britanske medijske kuće iz marta ove godine navodi se izjava direktorke Svetskog servisa Frančeske Ansvort:

“Zadovoljna sam što možemo da približimo nezavisno, nepristrasno novinarstvo što većem broju ljudi širom sveta. To će takođe doprineti I našim servisima namenjenim Velikoj Britaniji, dajući nam više mogućnosti da izveštavamo sa Balkana I iz Istočne Evrope”.

U saopštenju se navodi da će sredstva za servise na novih 11 jezika, i za novi srpski digitalni servis, "obezbediti britanska vlada".

Inače, najavljeno proširenje servisa smatra se najvećim od 40-ih godina prošlog veka.

Gašenje redakcije na srpskom jeziku, februara 2011, kao i još četiri servisa, uključujući i albanski i makedonski, obrazloženo je neminovnim uštedama, koje je britanska vlada, uzdrmana ekonomskom krizom, bila prinuđena da sprovede.

Aktuelnom "ekspanzijom", međutim, ponovno pokretanje albanskog i makedonskog servisa, prema dostupnim informacijama, nije predviđeno.

Svetski servis BBC osnovan je još 1932. godine kao servis na kratkim talasima emitujući u početku program na engleskom jeziku za slušaoce širom tada velikog britanskog kraljevstva.

Šest godina kasnije osnovan je prvi servis na nekom stranom jeziku i to na arapskom, a zatim i na nemačkom i franuskom jeziku.

Do septembra 1939. godine i početka Drugog svetskog rata osnovano je još desetak servisa, između ostalih i španski, portugalski, mađarski, poljski, rumunski i jugoslovenski.

U vreme Drugog svetskog rata i perioda komunističke vladavine jugoslovenska redakcija BBC u narodu zvana ''Radio London'' bila je najcenjeniji izvor informisanja i jedini prozor u svet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije