Boje za tetoviranje mogu da izazovu rak!

B. RADIVOJEVIĆ

sreda, 27. 07. 2016. u 22:00

Боје за тетовирање могу да изазову рак!

Ilustracija

U EU razmišljaju da zabrane mastilo za tetovaže zbog mogućnosti da sadrži kancerogene materije. I trajna šminka je rizik. Preti opasnost od hepatitisa. Mastilo za tatu može da utiče i na plodnost

MASTILO za tetoviranje verovatno povećava rizik od raka i zbog toga bi trebalo da bude zabranjeno, upozorila je Evropska agencija za hemikalije. Zasad se samo sumnja da su te boje potencijalno kancerogene, a ako se u nastavku ispitivanja to i potvrdi, zabrana ovih supstanci trebalo bi da stupi na snagu za godinu dana.

Takva inicijativa u Srbiji, bar zasad ne postoji, ali će, ako mislimo u EU, u procesu usaglašavanja, bez sumnje doći na red. Dotad bismo, upozoravaju stručnjaci, morali da rešimo lokalni, “prizemniji”, ali nikako ne i manje ugrožavajući po zdravlje problem sa tetovažama. U Srbiji ih, naime, rade i na brzinskim “kursevima” jedva obučene kozmetičarke, što značajno povećava opasnost od širenja infektivnih bolesti.

U uređenoj Evropi je to, naravno, već definisano strogim pravilima, pa se oni zato sada i bave samo jednim potencijalno opasnim aspektom tetoviranja - povećavanjem rizika obolevanja od karcinoma. U izveštaju Evropske agencije za hemikalije ukazuje se da korišćenje mastila za “tatu” može da utiče i na plodnost.

Agencija će uskoro objaviti spisak hemikalija koje se koriste u izradi mastila za tetoviranje, a istražuje i mogućnost da te boje uskoro budu zabranjene širom EU. Crveno mastilo za tetoviranje proglašeno je najopasnijim, a rizik nose i plavo, zeleno i crno.

- Mnogi izveštaji pokazuju da su supstance u mastilu potencijalno kancerogene, mutagene ili izazivaju reproduktivni toksični efekat - navodi se u izveštaju. - Kada je hemikalija mutagen, to znači da može da promeni DNK ćelije.

Šaranje tela”, koje je i kod nas u međuvremeno daleko odmaklo od srca probodenog strelom, datuma odlaska u JNA, ili imena velike ljubavi, ponovo je “ultramoderno”. Estete koje gledaju dalje od modnih trendova, međutim, već vide kako će se sa novim generacijama ponoviti problem njihovih prethodnika zaljubljenih u tatu, koji su, umesto sada modernih tatua po telu, možda, iscrtavali Če Gevaru, ali oba motiva, kažu, kad telo ostari, a koža se razvuče, u starosti izgledaju podjednako ružno.

BOLjE ŠKOLOVANjE KOZMETIČARA U udruženju HRONOS navode da će insistirati i da se izmene udžbenici za školovanje kozmetičara, da uče sve što je vezano za sterilizaciju, što sada nije slučaj, ali i da se izmene propisi. Jedan od zahteva, recimo, biće da se kozmetički salon ne može otvoriti kao sada, samo pukim registrovanjem kod Privredne komore.

Profesor dr Dragan Delić iz Klinike za tropske i infektivne bolesti KCS, kaže da tetoviranje nije dominantan put prenosa hepatotropnih virusa, kao što su hepatitis B ili C.

- Među inficiranima virusima hepatitisa imamo pacijente koji su kao mogući put infekcije naveli tetoviranje, ali ne možemo da budemo sigurni da su se oni zaista tako zarazili - kaže prof. Delić. - Dominantan put prenosa hepatitisa B je seksualni čin, dok se hepatitis C dominantno prenosi putem krvi.

Na tome sada pionirski radi HRONOS, Udruženje za pomoć obolelima od hroničnih virusnih hepatitisa, jer iako tetovaže sve češće nude kozmetički saloni, koji podležu samo sanitarnoj kontroli, i javno reklamiraju svoje usluge, odgovorni za zdravlje - ne reaguju.

- Tako se, definitivno, povećava opasnost od širenja hepatitisa - kaže Ivana Dragojević, predsednica Udruženja HRONOS. - Nemamo epidemiološki registar, nemamo nacionalnu strategiju, kao ni ciljano testiranje, a najčešće ni odgovarajuću terapiju, pa se ni oni kod kojih se infekcija otkrije ne leče kako treba.

I visokoobrazovani najčešće misle da je ta infekcija “rezervisana” za rizične grupe, kao što su intravenski narkomani, a 60 odsto obolelih nisu iz rizičnih grupa.

- Klasične tetovaže su najmanji problem, jer ljudi uglavnom idu u proverene salone, ali je svaki odlazak u kozmetičke salone, naročito one u kućnoj varijanti, rizičan - smatra Ivana Dragojević. - Trajna šminka koju rade kozmetičari je takođe tetovaža. Ako se koristi boja za više klijenata i ako se ne sterilišu instrumenti, rizik od infekcije je veliki, a mladi koji tako šminkaju oči ili usne nisu svesni rizika. Zato smo pokrenuli akciju edukacije koju smo dosad sa Udruženjem kozmetičara sproveli u 31 salonu, a nameravamo da je nastavimo u naredne tri godine.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

fiken

28.07.2016. 01:27

ma kakav rak,kakav hepatitis bitno je da si u trendu.Samo nek se šareni, da skreće pažnju.Pojedinci su iscrtani kao wc na autobuskim stanicama.

Dusan

28.07.2016. 02:50

Rak moze da izazove i zelena jabuka. Gotovo sve u ovom zagadjenom svetu. Cigare ubijaju milione, pa ih ne zabranjuju, a na mastilo kao sada se setili. To je taj nevidljivi EU biro koji prima milione godisnje za smisljanje nebuloza poput ove.

fiken

28.07.2016. 07:42

ma kakav rak,bitno da si u trendu i da pokušavaš da skrećeß pažnju na sebe.Pojedini su iscrtaní kao wc na autobuskoj stanici.

pera borin

28.07.2016. 08:18

I tek sada je"nauka to otkrila"?Mozda se neko sali?A"tatoo"je tako"cool"!Znate,sa tom tehnikom moze da se naslika sve!To me malo podsecana jedan lep,malo vulgaran vic?Ucitelj:"Znate Vas sin ima neverovatan talenat za likovno"?Ma teraj ga u majcinu!"Ma znate on stvarno fantasticno...".Ma teraj ga u.."Ali zasto?Znas sta uco?Pre neki dan nije ima sta da radi pa je na sporetu nacrtao jednu predivnu...E a deda nije odoleo...Ajde da polize.I tako,jezik smo mu spahlom odlepili.Razumes li sada uco?!

VASKE

28.07.2016. 11:31

Nisam pristalica tetovaža, ali jel mastilo štetno ili je "Verovatno štetno" ?

repus

28.07.2016. 18:35

@VASKE - ako ništa drugo štetno je po mozak nas ostalih koji moramo da gledamo tu nakazno žigosanje tela kod nas u srbiji a I u svetu je se stoka pogotovu svinje žigosala po telu da bi se znala cija je cija kada se izmešaju u zabranima I livadama a posebno je gadno kada vidite devojku lepu kao božija slika sa nekim nitnama na usnamo obrvama stomaku oduvek je se na svinje na usta satavljala brnjica da ne riju otkud preuze omladina sa svinja te brnjice bože sacuvaj