Bolnice teško priznaju nemoć

B. R.

20. 07. 2016. u 17:52

Болнице тешко признају немоћ
Usvojena 292 zahteva za nadoknadu troškova pregleda koji nisu mogli da se obave

U PRVIH šest meseci ove godine zaštitnicima prava osiguranika podneto je više od 60 prijava o povredi prava iz zdravstvenog osiguranja, a najviše, čak 51 prijavu, podneli su pacijenti kojima prvi pregled nije zakazan u roku od 30 dana.

Zbog kvara aparata, najčešće kolonoskopa, mamografa i gastroskopa, prijave je podnelo još 12 osiguranika koji nisu mogli da budu pregledani u državnim zdravstvenim ustanovama.

Oni su od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje tražili da im se nadoknade troškovi pregleda kod privatnika, koje zbog gužvi ili neispravne opreme nisu uspeli da obave u državnom zdravstvu, a uspeli su da od zdravstvenih centara dobiju potvrdu da im medicinska usluga nije bila pružena. Ta potvrda je uglavnom i najveća prepreka za refundaciju troškova, jer je zdravstvene ustanove nerado izdaju s obzirom da im RFZO umanjuje davanja za iznos novaca koji vrati pacijentu.

Prema podacima RFZO među zdravstvenim ustanovama koje najčešće na zahtev pacijenata nisu izdavale potvrde da nisu u mogućnosti da pruže uslugu u zakonskom roku su Klinički centar Vojvodine, Klinički centar Niš, Vojnomedicinska akademija, Opšta bolnica Zrenjanin, Dom zdravlja Trstenik, Zdravstveni centar Vranje...

Oni koji su, ipak, uspeli da nabave te potvrde i dokazali da su njihovi zahtevi osnovani - njih ukupno 292, od RFZO su zajedno za troškove pregleda potraživali 1.491.332 dinara, što im je, kažu u RFZO, refundirano.

TEŠKO DO SPECIJALISTE

U roku od 30 dana od dana javljanja u zdravstvenu ustanovu specijalistički pregledi najčešće nisu mogli da se zakažu kod gastroenterologa, neurologa, reumatologa, oftalmologa, endokrinologa, hematologa, kardiologa, ali problema je bilo i sa nekim laboratorijskim analizama, zatim sa scintigrafijom skeleta, ERGO testom, rendgenskim pregledom, ultrazvukom srca, krvnih sudova, abdomena...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Pera

20.07.2016. 18:32

Manje novca za EXIT i eto nekog novog aparata neophodnog za pacijente,ulaganje u zdravlje gradjana,a ne u propali muzicki festival od koga niko nema koristi osim nekolicine povlascenih i samih izvodjaca.

električar

20.07.2016. 18:50

Poboljšanja situacije u zdravstvu, a i drugim vanprivrednim delatnostima, može da bude samo kad ova zemlja bude imala ozbiljnu privredu koja će to da plati. A ova zemlja nema privredu, a i ono što ima doprinosi isključivo svojim minimalnim ličnim dohocima. Pošto dohoci neće skoro da se odmaknu od minimalnih, pozdravite se sa većim doprinosima, prosperitetom, višim životnim standardom i sl. Najpre moraju da se namiruju raznorazni lopovi i derikože, a za narod ne sme da ostane ništa ...

Neregistrovani

21.07.2016. 18:20

Zrenjaninska bolnica je do pre dvadeset pet godina bila primer, da su lekarske usluge pacijentima, bile na samom vrhu po poziitivnom pruzanju pomoci svojim pacijentima, u celoj drzavi Jugoslaviji, a sada su, kako se vidi I u samom clanku, u samom vrhu po negativnom pruzanju pomoci svojim pacijentima I to na prvom mestu od nereferentnih bolnica!!! To je samo dokaz, da nema kontrole!!