SKANDAL U AMBASADI ITALIJE: Beograđanka zarađivala 1.000 evra mesečno, plaćali joj doprinose na minimalac!

S. BULATOVIĆ

19. 07. 2016. u 15:02

Zaposlenici u diplomatskom predstavništvu Italije, poslodavac socijalno osiguranje uplaćivao na minimalnu zaradu

СКАНДАЛ У АМБАСАДИ ИТАЛИЈЕ: Београђанка зарађивала 1.000 евра месечно, плаћали јој доприносе на минималац!

POREZE i doprinose za svoje zaposlene u Srbiji ne plaćaju čak ni pojedina predstavništva stranih zemalja. U Ambasadi Italije, na poziciji konzularni saradnik, skoro 13 godina radila je Beograđanka Jasmina Stojanović. U stvarnosti je bila zvanični prevodilac, zarađivala više od 1.000 evra mesečno, a poslodavac, država Italija, uplaćivala joj je doprinose na - minimalac!

Jasmina se u Ambasadi zaposlila u oktobru 1998. godine. Platu je u početku dobijala na ruke. Preko banke su počele isplate tek 2008. godine. U njenom ugovoru, jasno stoji pun iznos koji prima. Dok je primala više od 13.000 evra godišnje plate, Ambasada je na ime doprinosa uplaćivala 22.145 dinara godišnje. Koliko sledi za zaradu od 5.661 dinar mesečno, odnosno oko 66.000 dinara godišnje.

- U istoj situaciji je bilo i ostalo lokalno stanovništvo među zaposlenima - objašnjava Jasmina Stojanović. - Mi smo znali činjenice. To se vidi iz ugovora, ali smo mi mislili da oni imaju zakonsko pravo na to. Ja sam filolog. Tada sam tek završila fakultet. Verovala sam da rade po zakonu. Kasnije, kada bi neko od nas pokušao da razgovara sa nadređenima na tu temu, uvek su nam odgovarali da ako mi nećemo to da prihvatimo, ima ko hoće.

Bečka konvencija, koja reguliše konzularne odnose, propisuje da se angažovano lokalno stanovništvo, državljani zemlje domaćina, osiguraju u skladu sa domaćim zakonima. Te obaveze su ambasade oslobođene u slučaju angažovanja stranih državljana, pošto se njima osiguranje izmiruje u domovini. Slično je i sa pitanjem izbegavanja dvostrukog oporezivanja. Za srpske državljanje i rezidente, porezi se ne plaćaju u drugoj zemlji, tako da ne mora da se izbegava dvostruki namet.

Posledicu ovakvog odnosa prema lokalnim zaposlenicima Jasmina je osetila u momentu kada je otišla na porodiljsko odsustvo. Tokom svih 12 meseci primala je - 15.000 mesečno, i to često sa zakašnjenjem od po nekoliko meseci. Ispostavilo se da je Ambasada Italije Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu Grada Beograda kao dokaz o njenim primanjima dostavila obračun zarada po kome ona zarađuje 15.804 dinara mesečno. Obračun koji je uredno dobijala iz Ambasade, za isti period pokazuje da joj je mesečna plata - 1.370 evra.

ZBOG UTAJE I ZATVOR PORESKI inspektori su tokom 2015. godine podneli 327 krivičnih prijava protiv poreskih obveznika koji su zaposlenima isplaćivali zarade bez obračuna i uplate pripadajućih poreza i doprinosa ili sa obračunom na manji iznos od stvarno isplaćene zarade. - Razlika se isplaćuje u gotovini na “ruke” - objašnjavaju u Poreskoj upravi. - Reč je uglavnom o privrednim društvima i među njima nema državnih institucija. Kazna za poresku utaju, u iznosu većem od 150.000 dinara, za ovlašćeno lice privrednog društva je od šest meseci do 10 godina zatvora i adekvatna novčana kazna.

- Oni su falsifikovali podatke o mojim primanjima - kaže Jasmina Stojanović. - A nadležni u Sekretarijatu su bili dužni da te podatke provere, tako kaže zakon. Oni to nisu učinili, tako da su saučesnici u ovom prekrašaju. Sve sam to istrpela, ali sam kada sam otišla iz Ambasade, 2011. godine, rešila da isteram stvar. Tako sam i došla do svih papira u Sekretarijatu i videla da su poslali lažne podatke. Pokrenula sam spor pred rimskim sudom što su me plaćali kao administrativnog radnika, a bila sam zvanični prevodilac. Podnela sam krivičnu prijavu protiv N. N. lica koje je u Ambasadi falsifikovalo podatke o mojim platama i zahtev za mirno rešavanje spora sa nadležnima u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu jer nisu proverili podatke. Prijavu sam ponela i Poreskoj upravi.


INSPEKTORAT ZA RAD

INSPEKTORAT za rad, nažalost, nema mogućnosti da reaguje na žalbe zaposlenih u stranim diplomatsko- konzularnim predstavništvima.

- Nemamo nikave ingerencije nad njima jer su to praktično teritorije tih država - objašnjava Maja Ilić, načelnik Odeljenja za studijsko analitičke poslove Inspektorata za rad. - Ne možemo da vršimo nadzor, niti da reagujemo na osnovu žalbi. U takvim slučajevima, zaposleni mora da se obrati Ministarstvu spoljnih poslova i eventualni problem mora da se reši preko njih. U praksi zaista nismo ni imali žalbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (41)

Dragan

19.07.2016. 15:41

U ambasadi Portugalije, mojoj suprugi do prosle godine isplacivali platu na ruke u Eurima a prijavljena na minimalac. Klasicna utaja poreza. I, nikom nista.

Предлог

20.07.2016. 13:29

@Dragan - Па нека се лепо удруже сви локални радници по страним амбасадама у србији које не плаћају порезе и доприносе према закону и право код господина премијера. Један глас је добар, два гласа су већ нешто, а сто незадовољних људи много тога може да промени.

Ana Dominikovic

19.07.2016. 16:01

i srpske ambasade uplacuji samo doprinosr na dinarski deo tj mnooogo manje od stvarnoh prihoda.Lpkalce uzima na igovor i ne placa im ni staz ni zdravstveno osiguranje

Bole

19.07.2016. 16:24

Cudi me da ta zena nije ranije to prijavila, onda bi izgubila 1000evra mesecno fakticki znala je a cutala.

Бpе не

19.07.2016. 16:48

Питам се, питам се, да ли и службеницима Амбасаде Италије који су држављани Републике Италије, а запослени су у амбасади исто уплаћују минималац. На пример, рођеној Београђанки А.З.?

Dijagnostičar

19.07.2016. 16:54

Oni bar nešto plaćali.... A tajkuni pokupili stotine miliona evra kredita, država to sanirala, i.... Nikom ništa....

Деда Звонце

19.07.2016. 17:01

Није то никакав скандал већ редовна пракса већине послодаваца у Србији у том периоду и лако се може проверити!

коста

19.07.2016. 17:22

Као Илићка не зна да је у Србији то уобичајена појава? Све службе обезбеђења у Србији, обезбеђују и владина надлештва, банке, компаније, и др. плаћају на руке један износ а осигурање на минималац. Све службе које одржавају зграде или хигијену такође. Веома велики број приватних фирми такође. На највећем државном градилишту једно на руке а осигурање на минималац. Радници на изградњи војних објеката, фирме које ангажује југоимпорт, сви од реда су тако плаћени. скандал је у Србији, не у амбасади.

dejan

19.07.2016. 17:46

strana ambasada je strana drzava i tu vaze zakoni strane drzave. nasa zena je kriva jer od 1500 evra mesecno noje uplacivala sama sebi u PIO fond barem 50 evra mesecno.....sve ostalo je tracarenje....nek bude srecna sto je na porodiljskom dobijala samo 15.000 dinara.....imala je ogromne devizne rezerve da trosi , pa ako im se ne svidja otkaz momentalno naci ce bolju....mladju, lepsu i slobodnu...

Sparrow

19.07.2016. 20:13

@dejan - Ako nesto "komentarises',onda se makar malo informisi o tome.Ambasada je PREDSTAVNIK zemlje u zemlji domacinu i MORA da se ponasa po diplomatskim protokolima.Ovakva stvar u bilo kojoj normalnoj zemlji bi bila veliki skandal.Ambasada jeste predstavnik strane drzave,ali za nju NEVAZE zakoni te drzave,nego diplomatski protokoli (Bečka konvencija o diplomatskim odnosima i slicno) i zakoni zemlje domacina.

Vita

20.07.2016. 06:50

@dejan - Sta pricas, zena je prevodilac, tamo je zbog svoje strucnosti a ne zbog mladosti i lepote. Nije manekenka pa da je to bitno. Kakav primitivan komentar!

Zoran

19.07.2016. 18:33

Ma nije valjda, u Srbiji tako nesto da se desi.... Strasno.... ALO BRE PA TO SVAKI PRIVATNIK U SRBIJI RADI, JEL SE VI PRAVITE DA NE ZNATE ILI SMATRATE DA SMO MI SVI LUDI

Posmatrač iz Nemačke

19.07.2016. 20:10

@Zoran - Ne radi to u Srbiji samo svaki privatnik. To je uobičajeno i u dobrostojerćim držanim firmama, pa čak i u nekim ministarstvima Vlade Srbije!

Миливоје

19.07.2016. 18:54

И она је лицемер, јер, док је годинама примала енормну (за наше прилике) кеш плату на руке, било јој је потаман. Што није реаговала кад је потписала уговор?

gastos

20.07.2016. 11:15

@Миливоје - u bre milivoje što si ti neki crnjak od čoveka. a šta ti znaš? nisi ni pročitao članak kako treba a bacaš na ovu ženu drvlje i kamenje. mnogo si nešto ostrašćen. lično znam da ovakva praksa nije zakonita jer i moja žena radi kod stranog gazde i isti je slučaj. nije lako dati otkaz nije lako buniti se. ljudi mahom ćute. ovoj ženi svaka čast na hrabrosti.

Rade

19.07.2016. 19:33

Pa novinar je trebao da se malo raspita, ambasada nije u obavezi da placA poreze i doprinose

Posmatrač iz Nemačke

19.07.2016. 20:07

Ja se u Srbiji ničemu ne čudim. Hajde, Italijanima se možda može.Kod nas je to uobičajeno pa videli oni od nas. Ali i država čini isto! Srpsko Miistarstvo prosvete svojoj savetnici, mr. pedagogije i dr nauka koju je u više navrata slalo na rad u Dopunskoj školi u Nemačkoj, punih 12 godina nije uplaćivalo penzioni staž i još nije iako je više puta to zahtevano. Sada je već godinu dana predmet na sudu- i ko zna kada će biti rešen. Jednostavno lopužama je sve omogućeno, pa čak i navedeno muvanje

ranko75

19.07.2016. 21:01

Ako Vucic ne da referendum da se izjasnimo da li zelimo u EU ili ne, znaci da nas tretira kao stoku koja se ne pita,nego ima da ide kuda joj cobanin odredi.Ako mi to prihvacamo i ne dizemo bunt na takav tretman,znaci da se mi slazemo da smo stoka.Pa kako bi onda stranci videci to nas tretirali drugacije? Oni vide ljude koje svoji ne postuju i koji se slazu da ih ne postuju,znaci da nas dok je tako i ne treba postovati, a i zasto bi?

Nebojsa007

19.07.2016. 21:35

Ja u nenateksu imam samo 20000 bez razlike na ruke. radim od 7 do zavrsetka posla a nikada pre 15h po potrebi i nedeljom posto je subota obavezno radna. Godisnji je plafon 10 radnih dana a ostale dane proizvodnja je zakljucana dok mi radimo....

cvrle

20.07.2016. 11:00

@dragan963 - zato i dolaze stranci da nas iskoriste kao bednu i jeftinu radnu snagu zbog ovakvih kao ti koji su nepismeni i neuki po pitanju gradjanskih i radnickih prava. cik da probaju ovako da "shaniraju" u francuskoj, danskoj ili nemackoj sa lokalnim osobljem! pa drzava i sindikati bi ih odma' sravnili sa zemljom.

Tinche

20.07.2016. 12:28

@dragan963 - Bravo Cvrle! Sve se ovo događa zbog nas, ma koliko teško bilo priznati. Bilo bi lepo da si u pravu i za Francuze, veruj mi, moje iskustvo je isto kao njeno ;-)

vucko

19.07.2016. 23:23

Gde nadjoste ovakav primer,pa ja bih radio za 1000 evra ceo dan i da nisam prijavljen,pa sta je ta doticna mogla da radi tako tesko da joj pored takve plate smeta minimalac za penziju,ma ajte molim vas,ovde ljudi rade neprijavljeni za 150 evra a vi navodite ovakav slucaj,sram da vas bude i da ne objavite ovo

petao sofronije

20.07.2016. 10:13

@vucko - to sto ti nemas nikakve kriterijume i sto ne poznajes svoja prava kao radnika i zakone, ne znaci da i drugi treba da se prodaju kao u roblje. zapamti sinak, radnik radi ali nije rob. ima svoja prava. poslodavci imaju obaveze i prema drzavi i prema drustvu kada uposle radnika. ajd sad knjigu u ruke pa nauci malo da te neko ne iskoristi kao ovu zenu. ja koliko razumem, ovde je najcrnje sto su ovi lazirali papire i prijavili je kao da je zidar.

zaliv.co

20.07.2016. 20:59

@vucko - Stvar je u tome da se krsi zakon, zasto bi se dozvoljavalo drugome da na stetu drugih gradjana placa manji porez? To se zove utaja poreza i veoma je kaznjivo. Vase reci "pa sta je ta doticna mogla da radi tako tesko da joj pored takve plate smeta minimalac za penziju" dovoljno kazu o vama i vasem neznanju, pa doticnoj ocigledno smeta, zasto ne bi imala vecu penziju? Pre svega je rec o krsenju zakona od strane nekog ko TO NIKAKO NE BI SMEO!

zola

20.07.2016. 06:40

Javna je tajna da je pola Srbije prijavljeno na minimalac, a zašto država ćuti...?

Petar

20.07.2016. 10:23

Naravno da je cutala, svi bi to isto ucinili. Tek kad vise nije radila pokrenula je sa punim pravom tuzbu. Krivica je su svemu drzave Srbije , a potom i nas koji sve to trpimo i njih placamo. Ona je trpela zbog dobre plate, mi trpimo da neizgubimo to malo sto imamo, jer drugo necemo naci. Drzava posmatra kako joj se kuvaju sopstveni gradjani. Mene to necudi, a vas? Da li mislite da je napokon sazrela promena zbog loseg zivota, a ne opet zbog politike?

Mile Moravac

20.07.2016. 22:24

Kako ja vidim stvari - ne bi bio problem da su plaćali minimalac da su za to imali zakonsko pokrice. Nego nisu. Znaci: varali su zaposlene i državu Srbiju. E tu je caka. Prodaju maglu, pa jos dodju ovde pa nama sole pamet kako moramo da imamo pravnu državu. More, ja bih to uz motiku lako rešio i naterao sve njih da isplate plus sa kamatom. Ono najcrnje: pa oni su falsifikovali papire, jel tako? Ogresili su se o trudnicu, jel tako? Sad je Vucic na potezu.

Djole

21.07.2016. 21:15

Nije poenta da radnik ide na sud i tražiti svoja radna prava. Država je ta koja bi trebalo da prati da li se primenjuje zakon i poštuje Konvencija. Niko nije izuzet od poreza i doprinosa ali zato postoji ugovor koji to precizira. Drugo, valjalo bi kontaktirati ljude koji imaju sličan problem a ne raspravljati o visini plate. Kada bi postojao međunarodni sporazum i konvencija svaka institucija ne bi mogla da se pozove na neku drugu, već bude direktno odgovorna. Ovo se radi jer se to tako može!