Ugroženi ostaci sedam crkava, žabokrečina potopila Stari Ras

M. Nićiforović

21. 09. 2015. u 21:04

Ozbiljno je ugroženo sedam otkrivenih i konzerviranih ostataka crkava, kojima preti opasnost da, ako se lokalitet hitno ne isuši i zaštiti, budu potpuno uništene

Угрожени остаци седам цркава, жабокречина потопила Стари Рас

Iguman Teokist: U vodi najznačajniji deo kompleksa

CELOG leta u vodi i žabokrečini “pliva” deo Starog Rasa, Pazarišta (Trgovišta) kod Novog Pazara, svetskog kulturnog dobra koje je, kao kompleks Starog Rasa i Sopoćana, od 1978. godine pod zaštitom Uneska.

Ozbiljno je ugroženo sedam otkrivenih i konzerviranih ostataka crkava, kojima preti opasnost da, ako se lokalitet hitno ne isuši i zaštiti, budu potpuno uništene. Zatrpana je i ranohrišćanska bazilika sa druge strane reke, a da bi se stiglo do pećinske Crkve Svetog Mihajla Arhangela u podnožju lokaliteta Gradina, potrebno je proći kroz obližnji motelski kompleks, što je ponekad nemoguće.

Ovo je bio povod da novinare pozove iguman manastira Sopoćani, otac Teokist, i zamoli ih da apeluju na Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Ministarstvo kulture i lokalnu samoupravu da učine nešto kako bi se sprečilo dalje urušavanje Starog Rasa - svetskog kulturnog dobra.

- Povremeno se u ovoj žabokrečini, iznad poplavljenih crkava, leti kupaju krave i druga stoka, slika je užasna i zapanjujuća. Koliko znam, pre mesec dana su dolazili iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, slikali i otišli, obećavši da će obavestiti Ministarstvo kulture, ništa od tada nije preduzeto, ni jedan jedini korak, a zima se bliži - priča iguman Teokist, inače diplomirani arhitekta, i naglašava da su problemi najverovatnije nastali nakon što su na Raški izgrađene dve improvizovane brane, koje su podigle nivo vode, i što je izgrađen parking na kome se moglo videti i puno smeća.

Rešenje je, smatra iguman, da se sve brzo i pod budnim okom stručnjaka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, isuši, očisti, rekonstruiše i zaštiti, da se sve što je kompleks svetskog kulturnog dobra Starog Rasa i Sopoćana odmah ogradi, da se urade putokazi i panoi sa potrebnim obaveštenjima i ovamo dovede što više turista iz celog sveta.

PUT DO SOPOĆANA

ZAJEDNO sa Sopoćanima i Starim Rasom, gde je Stefan Nemanja osnovao prvu srpsku državu, svetska kulturna dobra, takođe pod zaštitom Uneska, u novopazarskoj opštini su i Petrova crkva, najstarija hrišćanska bogomolja na Balkanu, i manastir Đurđevi stupovi iznad Novog Pazara. Jedan deo puta do Sopoćana u vrlo lošem je stanju i trebalo bi ga rekonstruisati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Посматрач

21.09.2015. 21:38

Ма каква налазишта и наша историја, све то треба заборавити и напустити... Само треба пратити шоравога и насељавати Арапе овде, хранити их и појити, да их подгојимо за зиму.. А они ће на пролеће да реше наше проблеме..

Srbin iz Starog Rasa

22.09.2015. 00:45

Ja sam iz ovog kraja i mogu da vam kazem da je strasno sve ovo sta se radi. Motel Ras , je tako se prica u gradu u vlasnistvu glavnih ljudi stranke Rasima Ljajica a kako izgleda, za njih zakoni ne vaze.

Лаки

22.09.2015. 01:28

Имамо ми нову веру данас, оче игумане. А те историје се стидимо. То је био неки други, слободарски народ. Слуге су потребне овде.

Dux

22.09.2015. 08:41

A možda je je to dobro mesto za neku džamiju, naravno ako bi to bila želja naših „prijatelja“, bilo sa zapada, bilo sa istoka, tj. bliskog istoka.

Beloglavi SUP

22.09.2015. 09:20

Pa dal' ima malo monaha da uzmu motiku u ruke i ovo izdreniraju. Sta radi crkva? Sto ne pozove vernike, upute zahtev za strucni nadzor, uputi zahtev za radove. Jok, ovako samo kukaju a Sveti Petar ce da uzme motiku u ruke i ovo izdrenira. Sve da uradi republika samo da oni ne drese kesu. Ne bi oni dali iz crkvene kase ni za sendvice radnicima.

Prudon

22.09.2015. 20:00

Pa to vam je deo projekta uništavanja,kulture srpskog bića,...preko srpskih bogomolja auto-put,seča zapisnih Grmova,rušenje ranohrišćanskih svetinja,bazilika,potapanje u termoakumulaciona jezera stare i po 1 000 godina svetinja,....masonski i jezuitski scenarij,..a ne islamski jer to Kuran ne dozvoljava,...

Milomir

22.09.2015. 20:05

После ОНОГ ХРАСТА, све будале, нису знале да је СВЕ СРПСКО УГРОЖЕНО !!!