Albanci nam kradu istoriju

D. MILINKOVIĆ

08. 11. 2010. u 20:55

Албанци нам краду историју
Nebojša Bradić, ministar kulture, o zaštiti spomenika na Kosovu i stanju u medijima: Država će izaći iz medija, ali ne preko noći

Bilo je pokušaja da Albanci kulturno nasleđe Srba na Kosovu upotrebe za politiku kreiranja novog identiteta i svoje istorije. Na svim međunarodnim skupovima jasno ukazujemo da su to falsifikati - kaže u razgovoru za "Novosti" ministar kulture Nebojša Bradić.

On objašnjava da se uveliko radi na ideji da se u saradnji sa Uneskom i komitetom ministara jugoistočne Evrope uspostavi Regionalni centar za zaštitu kulturne baštine u opasnosti, čije bi sedište bilo u Leposaviću.

- Za sada prisustvo međunarodnih snaga koje obezbeđuju spomenike kulture na KiM, posebno one na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, garantuje neometan rad naših stručnjaka na njihovoj obnovi - kaže Bradić.

* Vaše ministarstvo pretrpelo je žestoke optužbe zbog Zakona o zadužbinama i fondacijama, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri. Zašto se u njemu nigde ne pominje problem zadužbinarstva na Kosovu?

- Cilj Zakona je da se određene nadležnosti prenesu na organe Vojvodine, jer ta obaveza proizlazi iz Zakona o prenošenju nadležnosti republike na pokrajinu.

RANO ZA PROMENE ZAKONA * Najavljivali ste mogućnost pripreme novog zakona o informisanju, da li je taj posao započet i kakva nova rešenja će doneti?
- Medijska strategija trebalo bi da donese odgovor na mnoga važna pitanja u ovoj oblasti, pa i predloge pojedinih zakonskih rešenja, koja, ponavljam, treba da budu usaglašena sa savremenim prilikama. Ne bih prejudicirao ishod rasprave, pa ćemo i o konkretnim rešenjima govoriti kada budu definisani predlozi za uređenje medijske scene.

* Hoće li biti usvojeni amandmani SPS da se u zakon uvrsti i KiM?

- Što se tiče Kosova, ne postoji sličan zakon iz kog bi proizlazilo prenošenje nadležnosti na južnu srpsku pokrajinu, a pored toga ne postoji ni poseban organ koji bi u ime KiM bio nadležan za kulturu.

* Našli ste se i na meti kritika zbog Medijske studije, na koju urednici i menadžeri imaju niz zamerki i poručuju da se na osnovu nje ne može praviti desetogodišnja strategija u ovoj oblasti. Hoćete li uvažiti ove primedbe?

- Uvažićemo sve konstruktivne predloge i sugestije kako bismo dobili primenljiv dokument, koji će biti polazna osnova za reforme u ovoj oblasti. Želja nam je da se konačno postave zdravi temelji za razvoj medijskog sektora, kao i za zaštitu medijskih sloboda, slobode izražavanja, ali i zaštitu slobode i privatnosti svakog građanina.

* Zašto ste na izradi medijske studije angažovali evropske, a ne domaće stručnjake?

- Uz podršku Evropske komisije angažovali smo grupu nezavisnih evropskih stručnjaka, što su pojedini predstavnici medija u početku tumačili kao pokušaj da naturimo studiju kao neku vrstu gotovog rešenja. Mislim da rasprava koja se o tom dokumentu vodi već gotovo dva meseca pobija takve slutnje.

* Novinska prodajna mreža je u rasulu - distribucije su ili na putu da odu u stečaj ili se prodaju. Zašto država ne pomogne da se problemi reše?

- Rad distributivne mreže nije u nadležnosti Ministarstva kulture, ali smo svesni da se i te kako odražava na poslovanje štampanih medija. Ministarstvo će nastojati da u okviru svojih nadležnosti utiče na što skorije rešavanje ovih problema.

* Evropski standardi nameću pravilo da država ne može da bude vlasnik ili suvlasnik medija, što je kod nas slučaj. Hoće li se to uskoro rešiti, i kako?

- I to će obuhvatiti Medijska strategija. Istina je da je država suvlasnik distributivnih mreža, kao i pojedinih štampanih medija, međutim, to je problem koji nije rešen u proteklih deset godina i svakako se ne može očekivati da bude rešen preko noći.

* Kako se dogodilo da uprkos demokratskoj vlasti i demokratskim zakonima Srbija padne za 23 mesta na listi slobode medija?

- Moj utisak je da su na pad rejtinga odlučujuće uticala dva krupna incidenta u kojima su napadnuti novinari. Država u svakom trenutku nastoji da osigura najveći mogući stepen medijskih sloboda. Pozivam sve novinare kojima je na bilo koji način sloboda javnog govora uzurpirana, a profesionalni standardi ugroženi, da se obrate Ministarstvu i mi ćemo odmah reagovati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (48)

murat crni

08.11.2010. 21:15

gospodine,bradicu zasto bi vam albanci krali vasu istoriju,kad albanci imaju ne samo stariju,nego i istinitu ilirsku istoriju koju svijet poznaje kao,albansku istoriju!!!kako to vi mislite da kradu vasu istoriju!!!oni samo to uzimaju sto je njihovo.vi ste u velikoj zabludi kad je rijec o albanskoj kulturi,sateta sto zbunjujete vlastiti narod!!!stime sto pisete da van se krade istorija.na zalost ta istorija koju ste vi izmislili dovodi do zabune,jer albanska kultura je puno starija od vase kultur

Radomir

08.11.2010. 22:24

@murat crni - Slazem se sa tobom, jos samo da dodas da ste i vatru izmislili, pa da zaokruzimo celinu!

Diedra

08.11.2010. 22:34

@murat crni - Zasto bi Albanci krali srpsku istoriju? Zato sto nemaju svoju. Umesto istorije imaju austro-ugarsku propagandu, primitivizam i atavisticku, plemensku mrznju svega i svakoga ko nije kao oni. Otuda i imaju potrebu da kradu i otimaju tudje i bezobrazno tvrde da je njihovo. Prosto, nisu sami sposobni nista da stvore i doprinesu - ni istoriji, ni civilizaciji, ni svetu, ni Balkanu - nicemu! A velika kultura im se ogleda u unistavanju srpskih grobalja i svetinja na Kosovu! To je istina!

PG_CG

08.11.2010. 23:01

@murat crni - HAHAHA a sto drugo reci nego se nasmijati samo grohotom na vase scipetarske upadice!?Kakvu to vi istoriju imate casti vam, pa mislite da se i istorija moze krojiti beskonacnim ponavljanjem lazi!!!Mislite ako vam je prolazilo sve sto je antisrpsko proteklih 20-ak godina da ce tako vazda biti!?Dje su ti izvori istorijski koji pricaju o toj albanskoj ''kulturi''?Vidjela zaba da se konji potkivaju pa digla nogu-vidjeli scipetari da sad za sad prolazi hrvatima i ''bosnjacima'' da otimaju srpsko..

GAGA

08.11.2010. 23:05

@murat crni - siptar znamo i ti i ja da ste nemate ni istoriju ni kulturu vi ste ljemem evrope. Mi Srbi, mi evropljani znamo ko je ko a sto ti pokusavas da sse tesis na nasem sajtu je glupo !!

lord

08.11.2010. 23:16

@murat crni - steta sto niste pismeni pa da imate zapisanu svoju istoriju. ovako se prepricava gdje je ko cuvao ovce i koliko ih je imao

Hercegovka

08.11.2010. 23:24

@murat crni - @Crni Murate, pročitaj malo o naučnom ispitivanju DNK balkanskihnaroda u stranim institutima, pa ćeš vidjeti da priča o Ilirima kao vašimprecima nije tačna. Čak i Srbi imaju u sebi mnogo više ilirske krvi negoAlbanci. Kod vas kao preci prevladavaju neki drugi narodi: Arapi, Turci,čak Somalijci.

Macko

09.11.2010. 07:16

@murat crni - Slazem se sa Muratom, siptari su jedini narod na Balkanu ti slavni Iliri, nema vi ste cudo od naroda, mora da je vas i Nikola Tesla verovatno, ako nije mora da je presao na pravoslavlje, kako vi volite da kazete SKIJET, svi su od vas otpali-pocepali se.Vas nije samo Balkan nego ceo svet, prvo vi pa onda svi ostali su od vas kulturu jednostavno grabili.U Djakovici odakle sam ja sve ste porusili, dve crkve i celo srpsko groblje, medjutim vasa groblja i djamije su citave. pozdrav

Mali Bata

09.11.2010. 08:00

@murat crni - murat crni nepamti jucerasnje dogadjaje a prica o nekoj istotiji. Golicas malog po nosu.

Balkanac

09.11.2010. 10:13

@murat crni - Gospodine Bradicu, istorija nije u novcaniku pa da vam neko ukrade...istorija se potkrepljuje argumentima, cinjenicama i verodostjnim dokazima iz svetskih arhiva, i sada su hvala Bogu svima i svuda dostupni, pa tako ako neko pokusa da "falsifikuje" (kako se vi izrazavate) neku istorijsku cinjenicu, onda izvolite dajte protivargumente ako ih imate, a nemojte da lupate da vam neko "krade" istoriju jel je poznata stvar u siroj svetskoj javnosti da Drzava Srbija ima sklonost izvrdavanja istorije..

kurrizi

09.11.2010. 12:39

@murat crni - Pada PG-CG vama srbima i hrvati i bosanci kao i albanci sto vi kazete kradui historiju. Ma kakfu historiju da vam se krade kada ona ne postoji, u stfari postoji samo negde pod karpatima. Vasim zlodelima i kradjama ceo svet se cudi. Okupirali ste teritorije stari sedeoca, povukli vojsku na tim prostorima jer drukcije nebiste mogli ostati na tim tudjim prostorima. Poznato je da u sfim gradovima Kosova srbi su ziveli u blizini kasarni radi sfoje sigurnosti, jer dobro su znali da su na tudjem .

kurrizi

09.11.2010. 12:48

@murat crni - Hercegovka, ha ha ha koliko si smeshna, zar zbilja mozesh toliko glupa biti? Kakav DNK bogati? gde si naucxila tu rec "DNK" smesna si da smeshnije nemoze biti. Kako bre iz hercegovine da pricash o DNK albanaca. Kada si sishla sa hercegovackih godura gde se ljudi i krave ne razlikuju mnogo? Steta ovog balkana za takav rod ljudi.

sečanjac

09.11.2010. 15:37

@murat crni - E, Murate Crni, da ti kažem nešto, a, neću puno, TEBI i TAKVIMA: Nemoj gledati naše, istorijske , karte iz 12- tog vijeka. GLEDAJ , Evropske,ovih prostora iz vremena Cara Dušana ( on nije bio Šiptar, nego SRBIN). NIGDJE; NIGDJE nema Albanije , a, kamo li šiptara na Kosovu.Jednom za sva vremena; Šiptare su Turci naselili na prostore KOS-MET-a da bi iselili Srbe i zla činili.I, nije Istorija od nas počela,ni od VAS.I ,pamet u glavu i u školu!Mnogo ste ne pismeni, a komentarišete.

kurrizi

09.11.2010. 15:40

@murat crni - PG-CD evo i moderator je na tfoju stranu sto ne prikazuje moj kement koga si ti zasluzio, ali ne mari mozesh zamisliti sta sam ti napisao, u ostalom sfe istinito o tebi pa i o sfima srbima srednjeg veka koji nazalost zive u 21-prvom veku

Slavisa Palic

08.11.2010. 23:00

Ma da verovatno su se albanci borili sa turcima u kosovskom boju a i nine presveti Car Lazar vodio Srpsku vojsku nego neki cazim albance....Daj nelupaj molim te!!!

udruzenje Spas Subotica

08.11.2010. 23:16

Usvajanjem zakona o restituciji pravoslavnoj crkvi bi se vratilo njeno i sve bi doslo na svoje mesto.Crkvena je cela Metohija i deo Kosova...zbog cega to nekima nije u interesu??? Nebojsa Bradic, kao covek na mestu ministra kulture ,zaposljavajuci nestrucan a pri tom poslusan kadar bez konkursa u ministrastvu kulture dovodi u opasnost postojanje svih kulturnih spomenika u Srbiji .Uzgred...kada ce se zavrsiti zgrada pozorista u Subotici?

Zoran B.

09.11.2010. 00:33

Pa sto ne obidjete Rodica i pitate ga kako je preziveo onu torturu od stane pojedinih drzavnih mocnika. Ne da mu je standard bio ugrozen vec i zivot. Videcemo kakvi ce se pritisci obrusiti na Pecat, Novi Standard i ostale istinski slobodne medije.

atlas2000

09.11.2010. 05:54

Povijest se ne moze "krasti", jer jednostavno onda nije povijest! Moze se "tumaciti", na ovaj ili onaj nacin, ali opet, to je tumacenje u politicke svrhe i nije povijest. Ne vidim uopce mogucnost da Albanci "ukaradu" manastire Srbima, a Srbi Albancima dzamije, hahaha! Cinjenica je da su i Srbi i Albanci jako "osjetljivi" na povijest, pa im je "najvaznije" pitanje tko je "starija" nacija i valjda onda to odluciva "cije" je Kosovo!? Istina u doba juge ucila se samo povijest Srba na Kosovu!

filipo

11.11.2010. 06:30

@atlas2000 - atlas Vas komentar je mali korak za vas ali je ogroman za veliku albaniju. Uporedite starost nasih crkava i vasih dzamija pa se zamislite ko bi mogao da bude stariji.

atlas2000

09.11.2010. 06:01

Slavisa Palic - točno borili su se i Albanci protiv Turaka na Kosovskom polju 1389, jer su u to doba i oni bili Krscani!!!! Nakon okupacije i Albanije i Kosova od Turske, svi su bili islamizirani, osim onih koji su otisli! Naravno to nije danas "zgodno" reci, jer zvuci "ne srpski". No, pogledaj malo bolje knjige iz povijesti, ostavi se "politicke" povijesti, jer mnoge stvari iz povijesti nisu uopce"crno-bijele" kako se to prikaziva nakon 90-ih, posebice!

komita iz moskve

09.11.2010. 07:18

tacno ! i kad je eva rekla adamu ,nas sin hasim da ide na kosovo .stvar i jeste u tome da zapad podrzava borbu protiv pravoslavlja, a nasi politicari (srb,mne) aplaudiraju evropi koja nas prosto "obozava" i samo sto nas ne potapsu po ramenu i kazu "braovi ga". a istorija :nema je pored siptarske

nekultura

09.11.2010. 08:55

kakav je to precutni dogovor,samocenzura,neznanje ili zla namera,neprofesionalnost,glupost,prokleta avlija????- odredilo da se ni u jednim novinama ne nadje novinar hrabar da objavi bar vest da je 4.novembra2010 umro dirigent i kompozitor ZLATAN VAUDA koji je celi zivotni vek dao poklonio srpskoj kulturi.da li je u pitanju to sto je rodjen u sloveniji ili sto nije pripadao klanovima?sta reci o novinarima,medijima,kulturi,civiliziranosti,senzibiliziranosti????muk,jama,MEMORICID!!

mungos

09.11.2010. 10:33

E crni murate kako me nasmeja jutros!!! Albanci imaju stariju i istinitiju istoriju od Srba-hahahahahaha..kada vidis njihove glave jasno ti je da su i u 21-om veku zaostali.Ali niko murate ne falsifikuje istoriju kao vi poturceni Srbi.Bosna je uvek bila Srpska zemlja i vladali su Kotromanici,vi ste kroz nju sada kao neki bosnjaci,planski to radite da bi kroz deset vekova to bilo i utemeljeno! ps. nasa istorija je bila,jeste i bice slavna i istinita!! zivela SRBIJA crni murate

Bashkim

09.11.2010. 10:34

Niko ne krade vasu istoriju nego ste vi vasu istorije izvitoperili i vasu decu (pa i ostalu) krivo naucili... Glupo je reci nekom narodu, da on nema svoju istoriju - a bash to vi radite. Svako ima pravo na svoju istoriju i svaki narod ima svoje poreklo. Albanski narod sigurno nije pao s Marsa, kako bi to vi voleli...

gosa

09.11.2010. 18:54

@Bashkim - E Baskim,Baskim ocito je da je tvoja istorija negde zalutala, pokusaj da je malo proucis, mozda ces videti ako hoces da nije bas takva!

filipo

11.11.2010. 06:27

@Bashkim - Bashkhime Kod nas vise stoji zapisano o rodoslovu rasnih macaka nego kod vaseg maticara o vama.

djuka

09.11.2010. 10:36

Nema nekulturnijeg naroda od albanaca ili siptara.Kosovo je oduvek bila srpska drzava,kos dok ste vi jeli nogama,mi smo imali noz i viljusku....Vasa zaostavstina-sta je to?Inace zna se da vam je higiena na "visokom" nivou....

Kolja

10.11.2010. 13:43

@djuka - G-dine djuka mi cemo doci kod vas u srbiji da napunimo akumulatore kulture jel vi toga imate na pretek ! i za izvoz, Kosovo velis je oduvjek bilo srpsko sto sa Karpata ste ga spustili na Balkanu a! mi smo nogama jeli a! vi sa viljuskom i nozem ste jeli sumnjam da i danas imate to,jedino ako ste to pokrali na ove zadnje ratove nebeski ste vi narod vi ste sa neba sisli na zemlji da njome vladate!!!! a za higijenu mogu da ti tvrdim da smo sto puta cisitiji od vas

boki

09.11.2010. 10:46

"Cilj Zakona je da se određene nadležnosti prenesu na organe Vojvodine"... Zakon se, dakle, donosi samo za Vojvodinu? Ajde da mi neko objasni kako moze zakon da se odnosi samo na deo zemlje, cak i u ovakvom cirkusu od drzave!

A.@Jaholli

09.11.2010. 10:53

Pa po bogu Srbi vi ne znate vasu Istoriu jel znate vi pre svega od dakle ste se preselili u Balkan valda znate da ste dosli sa Karpata, nemamo mi apsolutno potrebe da krademo vasu istoriu jer mi smo potomci Ilira mi smo od paraistorie na Balkanu a sto se tice vandalizma mi smo naucili od vas "komsie" jer kada smo se vratili posle rata sva grobla Djamije i ostale verske objekte smo skrnavljene nasli i verovatno od nasih koji su to cinili mada ja to ne odobravam vratili ono zasluzeno.

rogonja

09.11.2010. 19:57

@A.@Jaholli - Ne zelim da te psujem mada bih to najradie!!! Ti kazez dali SRBI znaju odakle su dosli?? Samo kratko da ti odgovorim Moj SIPTAR mi znamo odakle smo i kosmo .. Dali znas ti kosi kazes ilir iz praistorije uredu tamo ti je i mesto .. Dali znas da su iliri bili KATOLICI aaa ti pominjes DJAMIJE i muslimane vidis da ti neznas kosi ti menjas veru za veceru i poturcavas se ne mi pravi SRBI mi znamo kosmo moj SIPTAR nego ti ne...

rogonja

09.11.2010. 20:37

@A.@Jaholli - I jos jedno vaase brojke od 2 miliona mozete da nosite u HRVATSKU kod TITA ok.Na kosovo ima vas SIPTARA 800 000 te lazne TITOVE brojke mozes da obesis o klin .. Severna Albanija su sve Srbi Crnogorci Juzna ALBANIJA su SVE Grci PRAVOSLAVCI vas ALBANACA muslimana ima oko Tirane Srednja Albanija tako da znas za ubuduce.. I ukupno vas Albanaca muslimana sa Albanijom ima oko 2.500 000 to tacno znam te lazi nosite u Hrvatcku ok!

A@Jaholli

09.11.2010. 21:36

@A.@Jaholli - Malo sam postao dosadan sa ovim komentarima ali ne mogu da zaspim a da ne odgovorim "Gospodi" Velimiru i naravno Rogonji da odgovorimna njihove komentare,nisam naviko da uznem tudje nikada a sto se tice tvojih psovki Rogonjo pa mozes i to da cinis ne zameram ti ni tebi ni vasem ministru jel vi celu politiku zasnivate na lazi pa nije ni ovo izuzetak,sto se tice vera pa mi9 Albanci pripadamo triju verskim konfekcijama Muslimanskoj,Katolickoj i Pravoslavnoj i to je nase veliko bogastvo .

A.@Jaholli

09.11.2010. 22:37

@A.@Jaholli - Komentare pises pod imenom Rogonja neznam dali si sut ili rogonja ali neka ti bude 2.5000.00 Albanaca ima na Kosovu dok u Albaniji ima 4.0000.00 dok samo u turskoj gde je tvoja drzava oterala posle prvog i drugog svetskog rata ima 5.0000.00,a to koje su veroispovesti apsolutno nije vazno nas to ne brine izgleda samo tebe to brine,podeli pa vladaj ali nece ti to proci,sto se placke tice viste za vreme svih ratova sve zivo plckali pa onda spalili cak i starce po kucama,nebeski ste vi naraod.

Marko Ns

14.11.2010. 21:33

@A.@Jaholli - Poreklo Shiptara je za vecinu velika nepoznanica! Najblizi krvni srodnici su im Cerkezi,Ceceni i Inguseti sa Kavkaza,odakle ih je Vatikan kao zaostala plemena dovodio na Siciliju i pokrstavao i pripremao za ratove na Balkanu protiv Vizantije,i kasnije protiv Srba! Shiptari su imali jedan pagaski obicaj da vode porodice sa sobom jer se nikada nisu poistovecivali sa mestom zivljenja i rodjenja.Sa Sicilije su pristajali u Drac i Valonu u danasnjoj Albaniji,kao katolici i odatle su isli u ratove!

agravejn92

15.11.2010. 14:49

@A.@Jaholli - Ni Srbi ni Siptari svoje greske nikad,alinikad nece priznati.Zato je svaka rasprava glupa i zavrsava se bez pobjednika.Sto se tice vasheg istoriskog porijekla,treba da znate da iliri nikad nisu bili na zavidnom kulturnom nivou:posle 2500 godina postojanja uspjeli su da stvore bogatu tradiciju krvne osvete.Sto se tice drzave,znas li kada i kako je stvorena?Stvorena je tako sto smo MI otjerali Turke odatle(I balkanski rat 1912 god.).Niste se bas pretrgli da otjerate vase ''okupatore''.

agravejn

15.11.2010. 15:01

@A.@Jaholli - Vasha drzava je stvorena u interesu velikih sila:nisu mogle dozvoliti da Srbija dobije more.Dobili ste drzavu srpskim oruzjem pa ste tom istom narodu koji vas je oslobodio uzvratili 1915 godine pljackom i ubijanjem ranjenika.I jos se pitas zasto vas mrzimo:kako kradete tudju istoriju,nama otimate i svojatate Nemanjice i Obilica,a Grcima Leonidu i Aleksandra Velikog,EJ!!!A oni planovi o Velikoj Albaniji,koji narod bi ti dozvolio da mu uzmes kucu i prag?Ali nece ni vama vjecno Amer ledja cuvati!!!

Sotiri

17.11.2010. 10:47

@A.@Jaholli - Vi ste to dobro zapazili da ni Albanci a ne (Siptari) ni Srbi tamam ne priznaju svoje greske ali moramo biti realni da u Srbe ima mnogo vise gresaka, pitao bih ja tebe koliko ti je godina castiti da tako dobro znas isoriju Ilira pa nije ona 2500 godina nego mnogo ranije a sto se tice krvne osvete pa toga na balkanu ima u sve narode nije da su to samo Iliri stvorili.turke ste daklem vi oterali "svakacast"!!! pa prva slobodna zemla od turaka bila Albanija za vreme Skender Bega valjda 1443-1468.

Velimir

09.11.2010. 11:06

Pored vas,a jos lakse citajuci vasa razmisljanja i poteze koje vucete,moze se zakljuciti da ste vi dobar saucesnik u ovom poslu.Dali ste podneli tuzbuUN protiv ovih uzurpatora istine i zatiranja stotine crkava,uzurpaciju stotine hiljada hektara crkvenog zemljista,pljacku pokretne i nepokretne imovine ?Naravno da niste,niti imate nameru.Ponavljate otrcani slogan - Kosovo necemo nikad priznati - kao da nekoga uopste briga sta cete sutra kada vaszbog ovakve politike narod zbaci sa vlasti.

gashi

09.11.2010. 11:38

Zašto bih drugi ukrali Srbima Istoriju. Niko ne može. Mladič je dokaz da ga ne mogu nači ...a kamo ukrasti.

neko i niko

09.11.2010. 15:04

Za a@jaholija,vasim glupostima nikad kraja vi potomci ilira a ko su Iliri majke ti malo nam bolje objasni,zna se ko ste i sta ste,vi ste dolaskom turaka neseljavali ova podrucja a posto ste bili u savezu sa turskim plemenima i vas su dovodili na Balkanu kao i rome,ime alban je ime Kurdskog plemena vremenom su poceli da vas zovu albani jer tada se nije imalo pojam u naciji nego je sve to islo po plemenskim imenima,a da bi se uverio u ovo trk do albanije nije ti daleko karta 10 evra povratna.

A.@Jaholli

09.11.2010. 19:26

@neko i niko - Da tebi odgovorim na tvoj komentar G.din Neko i Niko ,trebalo bi da napises Niko i Nista biti bolje licilo, jel mi smo mnogo ranije na Balkanu nauci malo bolje Istoriu jel to zna ceo svet da smo potomci Ilira samo ti to i nesto tvojih istomisljenika ne znaju tih plemena sto ti pominjes mi nemamo nikakve veze ni sa turcima i oni su bili okupatori kao sto je bila srbija na Kosovu, a vi ste Skiti (Skiet) nomad narod tako da ste sa karpata dosli ovamo kod nas na Balkanu Rusi su vas oterali od tud.

gosa

09.11.2010. 18:40

G. Bradicu,pa nije valjda da u Srbiji nema dovoljno pismenih ljudi da nemogu da resavaju nase probleme,a koliko kosta angazman stranih, mislite li o tome! A sto se tice Kosova na mestu ste sa koga mozete stalno da potencirate taj ptroblem i dizete glas.Cinite li to ? Ili ste se uljuljkali svakodnenvnoj lakirovki !

rogonja

09.11.2010. 19:23

Moj ministre lako bi mi sa siptarima i njhovom kradjom da nema koga nema. Prazna ruka mrtvoj druga. Pa tako i mi sami protiv svih njh.???

filipo

11.11.2010. 06:22

E pa kada svakakav siptar pocne da se hvali nasom istorijom i kulturom najsladje mi je da im postavim samo jedno pitanje:"Kada su svi stari spomenici vasi, zasto sve pise na cirilici i na staroslovenskom jeziku?"

sveta

15.11.2010. 15:03

a@jaholi je upravu oni imaju narod koji pripada trima konfekcijama i to: zimskoj letnjoj i prelaznoj trenutno se nalaze u prelaznom modnom trendu u kojoj je svaka varijacija dozvoljena pa i plagijat vazno je da opravdava cilj.