Kuća istine o stradanju u Jasenovcu

Rade DRAGOVIĆ

12. 04. 2016. u 20:40

Završen idejni projekat Memorijalnog centra Donja Gradina, budućeg čuvara sećanja na najveći logor smrti. Idejno rešenje arhitekte Slobodana Maldinija usvojila Vlada RS, a podržala SPC

Кућа истине о страдању у Јасеновцу

Glavna zgrada imaće 2.500 kvadrata, a tri objekta posvećena Srbima, Jevrejima i Romima

SEĆANJE na stotine hiljada umorenih u sistemu logora Jasenovac uskoro će se čuvati u novom Memorijalnom centru Donja Gradina. Budući Spomen-kompleks na obali Save biće mesto komemoracije i odavanja počasti, ali i ambiciozni naučni centar, koji će biti nezaobilazna adresa za sve istraživače Jasenovca, Holokausta i genocida u NDH.

Izgradnja Memorijalnog centra Donja Gradina biće zvanično najavljena u avgustu, prilikom obeležavanja 75. godišnjice osnivanja jasenovačkog logora. Idejno rešenje uradio je poznati beogradski arhitekta Slobodan Maldini, a njegov projekat usvojila je Vlada Republike Srpske, koja stoji iza ovog poduhvata. Maldinijevo rešenje podržala je Srpska pravoslavna crkva, Svetska organizacija Roma i Savez jevrejskih opština. Budući kompleks biće čuvar istine o stradanju u NDH, genocidu koji je počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima i brana prekrajanju istorije o logoru smrti Jasenovac.

- Veoma je važno da kompleks Donja Gradina očuva spomen na strahote genocida u NDH i preuzme ulogu Memorijalnog centra Jasenovac, koji se nalazi na prostoru Hrvatske. Biće to mesto koje će otvoriti svoja vrata istraživačima, naučnicima, studentima, srednjoškolcima, kao i svakome ko želi da se upozna sa razmerama stradanja - kaže Maldini za "Novosti".

Memorijal u Donjoj Gradini, prema autorovoj zamisli, činiće glavni objekat površine 2.500 kvadrata sa velikim platoom, trg za manifestacije i tri odvojena objekta posvećena sećanju na stradale Srbe, Jevreje i Rome.

- Jasenovački logor bio je smešten u predratnoj ciglani. Po ugledu na nju zamišljena je centralna zgrada kompleksa - objašnjava arhitekta Maldini. - Projektovao sam objekat od opeke, koja će biti ispečene od zemlje sa područja Donje Gradine. To je sveta zemlja u kojoj su čestice posmrtnih ostataka logoraša, koji bi tako simbolično bili ugrađeni u ovaj kompleks.

U ovalnoj osnovi zgrade Memorijalnog centra krije se ideja o snažnom prisustvu četiri osnovna elementa prirode. Biće sagrađen od zemljane opeke, a u okolini će se nalaziti kanali napunjeni vodom. Objekat će biti pokriven staklenom kavernom kroz koju prolazi svetlo, odnosno vazduh. Četvrti element, vatra, biće prisutna u formi večnog ognja u tri posebna objekta namenjena sećanju na stradale Srbe, Jevreje i Rome.

NEUSPEŠAN KONKURS PUT do projekta budućeg Memorijalnog centra u Donjoj Gradini počeo je prošle godine raspisivanjem međunarodnog konkursa. Prijavljen je, međutim, mali broj radova, čiji je kvalitet bio ispod očekivanja. Rešenja su većinom bila skupa i nefunkcionalna, a umesto raspisivanja novog konkursa Vlada RS odlučila je da Slobodanu Maldiniju poveri izradu konačnog rešenja.

Centralna zgrada Memorijalnog centra inspirisana je oblikom pekarske peći. To je i oblik materice koja predstavlja izvor života, ali i spojenih šaka koje iz vode uznose život. Time se šalje poruka da život pobeđuje svako zlo i smrt.

- Objekti namenjeni čuvanju sećanja na stradale logoraše srpskog, jevrejskog i romskog naroda u obliku su kupe i cilindra na kružnim osnovama. Kupe su preuzete sa oblika kružnih peći u kojima je pečena opeka, koje su u ratu prepravljene u krematorijume u kojima su spaljivana tela ubijenih.

Večni oganj goreće u tri posebna objekta posvećena stradalim narodima

Konačan izgled ovih objekata biće poznat posle usaglašavanja sa SPC, Svetskom organizacijom Roma i Savezom jevrejskih opština oko etničkih i religioznih obeležja.

U Memorijalnom centru biće smešten Muzej genocida. Posebnu celinu činiće galerija za izložbe u kojoj će se smenjivati tematski programi. Tu će biti smešten i Međunarodni dokumentacioni i istraživački centar, kao i arhiva sa svom dokumentarnom građom o Jasenovcu, kojom raspolažu ustanove u Srbiji, Srpskoj, kao i organizacije Roma i Jevreja.

- Pozvaću umetnike iz regiona čije stvaralaštvo zahvata i teme ljudskog stradanja da doniraju svoja dela. To će ovom mestu dati i umetničku notu, pa će centar postati i jedinstvena kolekcija dela savremene umetnosti sa porukom mira i tolerancije - navodi Maldini.


BEZ HONORARA

KOMPLEKS u Donjoj Gradini biće izgrađen u minimalističkom, gotovo asketskom duhu. To je razlog što će koštati između četiri i sedam puta manje od radova čija su rešenja stigla na međunarodni konkurs. Opeka, beton, čelik i staklo su materijali koji će biti korišćeni. Objekat će prema Maldinijevoj računici koštati svega 1,7 miliona evra.

- Vladi RS ponudio sam da radim besplatno. To je dug žrtvama, među kojima je i cela jedna grana moje porodice. To mi daje i moralno pravo da pozovem i sve druge da rade na ovom projektu, ne uz troškove, ali ne ni za profit - navodi Maldini.

Objekat će biti pokriven staklenom kavernom kroz koju prolazi svetloVUČIĆ: POLITIZACIJA TRAJE OD 1945.

PREMIJER Aleksandar Vučić izjavio je juče da Srbija nema nikakav spor sa Hrvatskom, već da traži da bude poštovana, a da politizacija Jasenovca i žrtava tog ustaškog logora traje u Hrvatskoj od 1945.

- Pogledajte šta se zbiva tamo u medijima, bolje je da okrenete glavu, zato i ja ćutim - kazao je Vučić, reagujući na kritike hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da se Jasenovac zloupotrebljava u političke svrhe.

On je dodao da su kritike hrvatskih zvaničnika motivisane unutrašnjepolitičkim razlozima.

Na pitanje kako komentariše izjavu pi-ar stručnjaka Krešimira Macana da će u predizbornoj kampanji koristiti Hrvatsku kao eventualni neuspeh za otvaranje novih poglavlja u Briselu, premijer je izrazio čuđenje i nevericu.

- Ja Hrvate i Hrvatsku ne pominjem, sem kada moram da odgovorim. Nek se okane ćorava posla i politike i neka radi drugi posao, ne ide mu to baš najbolje - kazao je Vučić.

*****

KOMEMORACIJA BEZ POTOMAKA ŽRTAVA NDH

ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

JEVREJI će odati počast žrtvama koncentracionog logora u Jasenovcu 15. aprila, a uskoro će odluku hoće li im se pridružiti doneti i Srpsko narodno veće, predstavnici Roma i antifašističkih udruženja. U Jasenovac će tog dana najverovatnije doći i šef opozicije i bivši premijer Zoran Milanović, dok će zvanična komemoracija, na kojoj će biti hrvatski političari, biti održana 22. aprila.

Biće to prvi put posle sloma NDH i obeležavanja godišnjice oslobađanja logora da predstavnici žrtava neće doći zajedno sa političkim vrhom u Jasenovac.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović primila je juče na Pantovčaku predsednika Koordinacije jevrejskih opština Ognjena Krausa, predsednika SNV Milorada Pupovca, predstavnike Roma i antifašističkih udruženja, apelujući da se postigne dogovor oko zajedničkog učešća na komemoraciji. Do dogovora, međutim, nije došlo i Koordinacija jevrejskih opština ostala je pri odluci da ne učestvuje u zvaničnoj komemoraciji.

- Nismo se dogovorili jer smatramo da se nije ništa uradilo nakon svih događaja koji su doveli do relativizacije ustaštva. Lavina se i dalje valja, a ni predsednica Kolinda Grabar Kitarović nije do sada ništa uradila - kazao je dr Ognjen Kraus.

OREŠKOVIĆ OSUDIO USTAŠKE ZLOČINE, PONUDIO IZJAVU STEPINCA

PREMIJER Tihomir Orešković kao glavni argument da je Jasenovac "najveća ljaga za Hrvatsku" ponudio je svedočanstvo Alojzija Stepinca.

- Hrvatska vlada i ja lično osuđujemo zločine koje je počinio ustaški režim. 22. april je dan sećanja i odavanja počasti nevinim žrtvama logora Jasenovac, za koji je i blaženi kardinal Stepinac govorio da je bio "najveća ljaga za Hrvatsku"- rekao je on.

Uvlačenje Stepinca u moguće reakcije oko nedolaska Jevreja, Srba i hrvatskih antifašista na zvaničnu komemoraciju u Jasenovac svakako će izazvati nove reakcije ne samo hrvatske, već i svetske javnosti.

(J. KERBLER)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Ново братство и јединство под кровом ЕУ

12.04.2016. 22:27

@zaliv.co - Никад не кажи никад! Премијер је упоран, убедиће и тебе да су нам Хрвати добра браћа.

mijat311

12.04.2016. 21:30

Bilo je vreme podići takav objekat na prostoru koji neće moći da se skrnavi i gde će se moći slobodno odavati počast žrtvama ustaškog zločina.

Dubravka

14.04.2016. 11:29

Zelim da pohvalim svaki pokusaj da se podsetimo sta se desavalo u Hrvatskoj od njenog nastanka do danas u odnosu na njeno stanovnistvo Srpske nacionalnosti.Ja imam na to pravo a i veliku odgovornost prema svojim precima.Ja sam unuka zene koja je odvedena sa svoje njive u logor Jasenovac i nikad se nije vratila.Bila je u poodmakloj trudnoci.Sta se desilo sa njom nikad nismo saznali.Mozemo samo da vecito sumnjamo.Mnogi i danas placu ali suze ne pomazu.Pomoci moze samo ISTINA koju treba izgovoriti.

Svibor

27.07.2016. 11:12

Neka Bog čuva arhitektu Maldinija koji želi raditi na ovom projektu bez honorara. Svaka čast!