POD hitno mi spasavajte život! Ovo je, kako saznaju “Novosti”, od svog advokata u Hagu Dragana Ivetića danas zatražio general Ratko Mladić. On je branioca pozvao odmah posle posete srpskih lekara i prilično zabrinuto tražio da se nešto učini, jer je ubeđen da mu je u pritvoru život ugrožen.

Šta su lekari, kardiohirurg Velibor Ristić i neurolog Gorica Đokić utvrdili prilikom pregleda nije poznato, jer prema propisima suda u Hagu ne smeju ništa da komentarišu, niti u javnost da iznose podatke o Mladićevom zdravlju. Oni će danas nastaviti dvodnevni pregled generala, ali i o njegovom zdravstvenom stanju razgovarati sa pritvorskim lekarima. Posle pregleda napisaće izveštaj u kojem će dati mišljenje i dijagnozu koju su ustanovili i predložiti na koji način Mladić mora da se leči.

Generalova porodica je zbog ovoga juče vrlo zabrinuta, jer se ne zna šta ga je to toliko uznemirilo i šta je saznao o svom zdravstvenom stanju i lečenju u pritvoru.

- Stanje je alarmantno, brinemo i iščekujemo izveštaj srpskih stručnjaka. Ne znam šta je to oca uznemirilo, pa je tražio od advokata da mu se spasava život - kaže nam Darko Mladić.

Generalov branilac Branko Lukić kaže nam da Mladić nikada ne kuka, niti se na bilo šta žali i da je bio potpuno zatečen kad je čuo za njegov poziv.

PROČITAJTE I: Rusi odgovorili Mladića od štrajka glađu

- Za sve ove godine prvi put nam se sad obratio da ima neki problem - kaže nam Lukić.

Posle višemesečnih opstrukcija, sud je dozvolio doktorima Veliboru Ristiću i Gorici Đokić da pregledaju Mladića. Međutim, obavestili su ih da ništa od aparature neophodne za pregled ne mogu uneti u zatvorski krug. Čak ni aparat za pritisak ili stetoskopske slušalice, pa su lekari u pritvor na kraju uneli samo papir i olovku. Prethodno su zbog kvalitetanijeg pregleda tražili i kompletnu zdravstvenu dokumentaciju iz poslednja dva meseca, ali je ona neobjašnjivo nestala iz ćelije. Trag joj se izgubio posle vanrednog pretresa prošle nedelje.


DUŽI ROK ZA ŽALBU

ODBRANA Ratka Mladića juče je zatražila od Žalbenog veća da im produži rok za najavu žalbe za još pet meseci.

- Rok od 30 dana nam ističe u petak i nema šanse da je do tada predamo. Za tako kratko vreme od presude bilo je nemoguće da završimo sav posao - kaže nam advokat Branko Lukić. - Pozvali smo se na odluku Žalbenog veća kod Karadžića, kojem je odobren duži rok.