NAJVIŠE automobila u prošloj godini prodala je nemačka kompanija "Folksvagen"!

Nedoumica više nema posle saopštenja "Tojote" da je u prošloj godini prodala 10,59 miliona vozila širom sveta!

Ranije je saopšteno da je "Folksvagen" prodao 10,83 miliona jedinica. Kako je "Nisan motor" objavio da je njegova prošlogodišnja globalna prodaja iznosila 5,65 miliona vozila, dok je francuski "Reno", inače vlasnik 43 odsto "Nisana", zabeležio prodaju od 3,9 miliona vozila uz činjenicu da je

"Micubiši motors", u kojem "Nisan" ima vlasnički udeo od 34 odsto, lane plasirao 1,2 miliona vozila, brojke pokazuju da je ova " Reno-Nisan-Micubiši alijansa",ukupno prodala 10,75 miliona novih automobila pa su oni sada na drugoj poziciji po prodaji vozila u svetu!

Američki "Dženeral Motors" bio je više od sedam decenija šampion po prodaji vozila u svetu, pre nego što da je s trona svrgnula "Tojota" 2008. godine. Njegova prodaja se poslednjih godina smanjila, tako da ova kompanija iz Detroita više nije stvarni takmac u ovoj trci na tri staze i kreće se oko devet miliona prodatioh vozila godišnje.PROČITAJTE JOŠ: Golf “osmica” priča sa drugim kolima i ne treba mu ključ: Šta sve nudi novi model automobila omiljenog među Srbima (FOTO/VIDEO)Zanimljivo je da je "Tojotina" prošlogodišnja prodaja je povećana za 2,0 odsto u odnosu na 2018., dok je "Nisanova" pala za skoro 3,0 procenta. "Micubiš"i beleži rast prodaje od 18 odsto na godišnjem nivou, a "Reno" od 3,0 odsto.

Kompaniju "Nisan", drugog najvećeg proizvođača automobila u Japanu, od nedavno potresa skandal vezan za hapšenje glavnog izvršnog direktora Karlosa Gosna u novembru, koji je optužen za finansijske zloupotrebe.