Uspeh Tojote na evropskom tržištu

P. Živković

14. 07. 2019. u 23:20

Успех Тојоте на европском тржишту
Uz ponudu od 20 različitih modela i pokrenutu prodaju četiri važna nova modela u Evropi u prvom tromesečju, "Tojota" je prodala je 578.400 vozila u celom regionu
Uz povećanje prodaje vozila sa hibridnim pogonom od 18 odsto na godišnjem nivou u prvih šest meseci ove godine na tržištu Evrope, japanska "Tojota" zadovoljno trlja ruke posle objavljivanja podataka o ukupnoj prodaji vozila.

Naime, uz ponudu od 20 različitih modela i pokrenutu prodaju četiri važna nova modela u Evropi u prvom tromesečju, "Tojota" je prodala je 578.400 vozila u celom regionu, što je povećanje od 3,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ostvarivši tržišno učešće od 5,3 odsto!

- Prva polovina ove godine je za nas bila vrlo živa zahvaljujući uzastopnom predstavljanju čak četiri modela čija je prodaja počela u ovom razdoblju. Uprkos padu evropskog tržišta, prodaja "Tojote" i "Leksusa" je povećana zahvaljujući velikoj potražnji za našim hibridnim modelima - rekao je izvršni podpredsednik "Tojote motor Evropa" Mat Harison.

Pročitajte još: "Tojota korola" pomera granice


- Bili smo uvereni da će se ove godine nastaviti rast naše prodaje i tržišnog učešća, ali potražnja je čak i veća od naših očekivanja. Ovako dobra prodaja će se nastaviti i u drugoj polovini godine, pa smo na dobrom putu da premašimo ukupne prodajne ciljeve koji iznose 1.065.000 vozila za ovu godinu.

Veoma povoljne su reakcije kupaca na novu "korolu hečbek" i "touring sports", koje su sada dostupne s dva hibridna električna pogonska sklopa: 1,8 l - 122 KS i 2,0 l - 180 KS (kao deo "Tojotine" strategije dvostruke hibridne ponude).

Ukupan udeo hibridnih verzija u prodaji je čak 83 odsto.

Takođe, "korola sedan" je, po prvi put, dostupna s hibridnim električnim pogonskim sklopom koji predstavlja oko 50 odsto prodaje novog modela.

Velika je potražnja i za novom "tojotom RAV4" i novim premium krosoverom "leksus UX", kod kojih je udeo HEV-a 72 odsto, odnosno 92 odsto.

Novi "kamri" je uspešno predstavljen i pušten u prodaju ove godine u celoj Evropi, a prodaje se isključivo sa hibridnim električnim pogonskim sklopom od 2,5 litara, maksimalne snage 218 "konja".

Ostali modeli, kao što su "tojota C-HR hibrid" i "jaris hibrid" - dostigli su rekordnu prodaju i snažno doprinose odličnoj prodaji "Tojota" s hibridnim električnim pogonom.
Prodaja "leksusa" je porasla za 5,0 odsto u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući dobroj prodaji "Lexusa ES" i novom "Lexusu UX".

Udeo HEV-a u prodaji "Tojota motor Evropa" je 52 odsto u celoj Evropi, odnosno 62 odsto u zapadnoj Evropi.

Ove godina ponovo je pokrenuta prodaja modela "supra". Posle 17 godina odsustva sa tržišta, legendarna "GR supra" se vratila, na veliku radost automobilističkih zaljubljenika koji su nestrpljivo čekali na povratak ovog kupea koji pruža čisti užitak vožnje.

Iščekivanje je bilo toliko da je predviđena proizvodnja za 2019. rasprodana znatno pre službenog predstavljanja tog modela u martu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije