OD 3. APRILA NOVI STROŽI PROPISI ZA STICANjE VOZAČKE DOZVOLE: Vozač početnik i do četiri godine

P. Ž.

petak, 15. 03. 2019. u 22:02

ОД 3. АПРИЛА НОВИ СТРОЖИ ПРОПИСИ ЗА СТИЦАЊЕ ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ: Возач почетник и до четири године
Od 3. aprila počinju da važe novi, stroži propisi za sticanje dozvole za upravljanje automobilima. Problem i upravljanje vozilima sa velikom kubikažom

KO stekne vozačku dozvolu posle 3. aprila ove godine moraće da pregura najmanje dve a najviše četiri godine sa statusom početnika i poštuje brojna ograničenja koja propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije.

Pročitajte još: Mladi vozači ne mogu u besna kola

Naime, ukoliko posle ovog datuma sa 18 godina položite vozački, dobijate probnu vozačku dozvolu koju možete da zamenite tek sa navršenom 21 godinom života (probna dozvola može da se dobije i sa 17 godina) ili posle dve godine "sticanja iskustva".

To u praksi znači da će i osoba sa na primer 35 godina života morati da dve godine "usavršava znanje" po strožim propisima, do sticanja "prave" dozvole za vožnju.

Zato i ne čudi ogromna navala na auto-škole mladih kandidata koji pokušavaju da pre 3. aprila dođu do vozačke dozvole.

- Prema ranijem zakonu probna vozačka dozvola je važila godinu - objašnjava Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije - Ali, zbog hroničnog manjka ispitivača ni kandidati koji su završili teoretsku obuku u novembru nisu sigurni da će do 3. aprila dobiti priliku da polažu praktični deo nastave.

Pročitajte još: Analize smanjuju broj nezgoda

Zašto svi pokušavaju da dođu do vozačke pre 3. aprila je sasvim jasno kada se uzmu u obzir brojna ograničenja koja propisuje ZOBS.

IZUZETAK ZA đake srednjih stručnih škola, koji se obrazuju za obrazovni profil "vozač motornih vozila" i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima "C" i "CE" kategorije, ne važi odredba po kojoj moraju najmanje dve godine da imaju probnu dozvolu. Naime, njima se probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom kategorije "B" izdaje sa rokom važenja od jedne godine.

Naime, po članu 182. ZOBS vozač sa probnom vozačkom dozvolom može da upravlja vozilom samo uz prisustvo osobe koja ima najmanje pet godina vozačkog iskustva. Pri tome u vozilu ne sme da bude više od tri osobe računajući i "supervizora" uz čije prisutvo jedino sme da vozi. Srećom po buduće vozače starijih leta, ovo se odnosi samo na maloletnike. Stariji od 21 godine će moći da voze i sami.

Ipak, automobil za čijim upravljačem se nalaze ne sme da ima više od 80 kilovata (108,76 konjskih snaga), pri čemu ne sme da se nalazi u saobraćaju između 23 časa i 6 časova! I to važi za sve.

Zakonodavac je ovde, računajući da će početnici voziti "porodični auto", napravio mali ustupak vozačima sa probnom dozvolom, pa će oni moće da voze i "jači" auto od 80 kilovata u prisustvu člana porodice koji ima vozačku dozvolu najmanje pet godina.

- Da ovo nije urađeno mladi vozači ne bi mogli, na primer, da voze očev automobil koji ima više od 109 "konja", objašnjava analitičar automobilskog tržišta Dragan Škrnjić. - To je dobra vest i za uvoznike automobila jer sada je, zbog turbo ere, teško naći automobil sa malo konjskih snaga iako su u pitanju motori sa tri cilindra, dakle smanjene radne zapremine.

Opšta tolerancija na količinu alkohola u krvi od 0,3 promila ne važi za vozače sa probnom dozvolom. Oni se tretiraju kao profesionalni vozači - za njih važi "nulta tolerancija".

Za ovu kategoriju vozača važi i "izuzeće od ograničenja maksimalne dozvoljene brzine na putevima".

Tako, na auto-putu ne smeju da voze brže od 110 km na čas, na moto-putu od 90, a na svim ostalim smeju da razviju maksimalnu brzinu koja ne prelazi 90 odsto od zakonski dozvoljene (u gradu to znači 45 km na čas).

I vozač sa probnom dozvolom ne sme da telefonira u toku vožnje, čak ni uz pomoć "hends-fri" uređaja!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Vozač

15.03.2019. 22:19

Ko je ovde lud šta se postiže time što neće voziti noću zakoni u našoj zemlji su suludi i kontradiktorni ovo je opšte ludilo mozga

vuk

15.03.2019. 22:31

Po obicaju lecimo posledice a ne uzroke. Osnovni razlog za ucestale nesrece su nepostovanje osnovne saobracajne kulture (alkohol, brza voznja, nedozvoljeno preticanje itd) . To nema veze sa velicinom automobila ili sa time da li neko ima dozvolu jednu ili dve godine. U Americi se dozvola dobija sa 16 godina, deca voze automobile daleko preko 100 KS, pa ipak ne ginu kao muve bez glave.

svaki vlasnik "mladjo-punoletne dozvole"...

15.03.2019. 22:42

...duzan je da ima dva zaposlena coveka("cvrste gradje"),koji ce dve godine,pazljivo,vuci automobil,kojim ce "mladji punoletno-probni vozac" upravljati!!!???Mladji punoletnik,nece smeti da zavrsi srednju skolu,pre isteka mladjeg punoletstva!Fakultet ce moci da upise,odmah po sticanju prava na invalidsku penziju!Doktorske disertacije,tri dana posle konstantovane smrti i obavezno,dan posle sahrane!Mladji punoletnik-vozac,u obavezi je da ima sest pari ociju i mozak!I dobar stomak,da sve ovo svari!

Savo

15.03.2019. 23:20

Zakonodavac je uveo brojna ograničenja i zabrane po pitanju vožnje motornih vozila ali to ne pomaže. Nesreće se i dalje dešavaju. Nesreće imaju neke svoje zakone. Ja očekujem da zakonodavac po oštri i propise za guranje kolica preko pešačkog prelaza te za vožnju sa rolerima i trotinetima po saobraćajnicama.

srdjan

15.03.2019. 23:50

pa onda bolje kao u severnoj koreji,neka zabrane posedovanje kola,a koliko su zaostrili polaganja i oko mopeda,to je katastrofa....resenje nije u uvodjenju probne vozacke dozvole,kaznenim poenima,zaostravanjem propisa,nego samo udri po dzepu za prekrsaje....neko prekoracuje brzinu?kazna 10000,ako u roku od dve godine bude uhvacen opet da bije po gasu,kazna je puta dva,pa puta pet,pa puta deset,pa neka prekoracuje brzinu kolko hoce,to ce vise para biti u budzetu....

alek

16.03.2019. 00:14

Vama je izgleda cilj da više niko u Srbiji ne vozi. Cena polaganja astronomska (ljudi počinju da uzimaju kredite za vozački) a onaj ludak Okanovic loži ove iz vlasti da uslovi budu sve gori i gori. Najbolje da voze klinci rikšu jedno šest meseci čisto da steknu osećaj prostora. Kažu Srbi : "Zaludan pop i jariće krsti"

Vasa

16.03.2019. 21:01

A kada će master? Možda kasnije i doktorat. Samo napred. Ko pita narod. Narod je i onako .....

Jovan

17.03.2019. 15:36

Ja mislim da ni jedan zakon ne moze sprečiti nekoga da brzo vozi pije i vozi i divlja ako je on sam nesavesan, ali zbog malog procenta nesavesnih ispasta velik broj savesnih i normalnih mladih vozača.

Si-objektivno

18.03.2019. 07:10

Ja zaista neznam zašto se ovde operiše terminom "zakonodavac".Zaista mislim da se radi o nekom dokonom bezveznjakoviću koji sedi i smišlja ovakve propise,a zatim ih prosleđuje skupštini. Vozačku dozvolu svodite na nivo doktorata,alo pustite auto škole da rade svoj posao a probna vozačka najduže godinu dana.Ovo što vi radite zove se represija,pa sve ste učinili da mlad čovek poželi što pre da pobegne odavde. Ima li u Srbiji neko bar dva grama mozga?