АНАЛИЗА о броју саобраћајних незгода, узроцима, повређенима и страдалима може умногоме помоћи да се број незгода у саобраћају смањи. Подаци, без анализе, само су мртво слово на папиру, те их треба користити и размењивати, како би се предупредиле нове жртве на путевима.

Ово су неке од теза које су се чуле на дводневном заседању Међународне групе за податке и анализе безбедности саобраћаја (Иртад), који је у среду почео у Београду. Домаћин скупа је Агенција за безбедност саобраћаја Србије. На скупу је договорено и да саобраћајна статистика, која се прикупља и обрађује у нашој земи, постати део велике међународне базе података.

Прочитајте још - Мање погинулих на улицама Београда, нове мере за безбедност

- Иртад је најеминентнија светска организација која се бави прикупљањем и обрадом података о саобраћајним несрећама, и ми смо поносни што је наша агенција члан ове организације и домаћин оваквог скупа - каже Јасмина Милошевић, в. д. директора Агенције за безбедност саобраћаја.

Конференцији Иртада у Београду присуствују представници 41 државе.

- Веома сам задовољан што смо у Србији видели изузетно организован систем прикупљања, али и анализе свих података које од момента несреће, па до болничких третмана вредно прикупља Агенција за безбедност саобраћаја - истакао је председник Иртада Фред Вегман.

Директор полиције Владимир Ребић најавио је да ће МУП Србије од Нове године, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја, у употребу пустити апликацију која ће помоћи у раду саобраћајној полицији да се нађе тамо где је најпотребнија у датом тренутку - најавио је Ребић.

Он је нагласио да ће МУП истрајати у спречавању вожње у алкохолисаном стању, као и да ће контрола оних који не користе појасеве и телефонирају у току вожње бити још ригорознија.