Kusturica: Kosovom ne bih plaćao Evropu!

Milan BABOVIĆ

15. 10. 2011. u 20:54

Slavni reditelj za "Novosti" o kosovskoj rani, diplomatiji šamaranja, novom svetskom poretku, smišljenom ignorisanju Andrića. Miševi iz bolje Srbije su na obaveštajnom zadatku

GDE smo mi u ovoj priči? Ovim pitanjem dočekali smo Emira Kusturicu, nekoliko dana pošto je napustio Trebinjsku šumu i skinuo monašku odoru, u kojoj je ovekovečen na filmu kratkog metra o pravoslavlju.

Sa priličnim mirom, koji nosi njegova poslednja rola u Hercegovini, slavni reditelj nam odgovara da sigurno nećemo propasti. Interesuje nas njegova diplomatija šamaranja, koju bi primenio u pregovorima o Kosovu, i da li najskupljoj srpskoj reči polako pada cena:

- Ideja da se u Evropu mora po svaku cenu je krajnje sumnjiva. Ako bismo morali Kosovom da platimo ulazak u EU, nikada tamo ne bih ušao. Ne mogu da shvatim zašto je neizostavno biti deo Evrope da bismo bili Evropljani.

* Mnogi iz Evrope smatraju da se taj status upravo stiče tako što bismo neformalno priznali Kosovo. Jesmo li matirani?

- Zbog takvih uslova sam i pominjao one šamare za pregovarčkim stolom. Srećom, pa ne pregovaram. Konačno rešenje nije sada moguće, jer je Kosovo svetski problem i centar geostrateške podele sveta. Evroatlantstke integracije dešavaju se na teritoriji evroazijskog kontinenta. Utoliko Kosovo nije samo srpski problem, već i sveta u kojem moćni pospešuju male i poslušne režime sumnjivog porekla. Veliki ne vode računa ni o kulturi ni o tradiciji. Fokusirani su jedino na funkcionalnost. S druge strane, Srbija vidi Evropu kao ideju u kojoj rešava većinu svojih problema, od obaveštajnih do ekonomskih. Ali mislim da Evropa nije kadra to da reši. Primer Grčke govori da EU nema taj kapacitet, iako naša elita rado uzima Evropu kao izlaz iz večne krize.

AGENTIMA SMETA DODIK * Vaši protivnici tvrde da ste vitez svih režima i da vam je sada Dodik omiljeni političar, pošto vam je potreban da biste završili Andrićgrad. Šta im poručujete?
- To je samo deo aktivnosti obaveštajnih službi koje dugo marljivo rade na mom slučaju. Ne pogađaju me te njihove frljoke. Sa Miletom Dodikom sam prijatelj već četvrt veka. Imam za njih najbolji odgovor: u okviru Andrićgrada biće otvoren Andrićev institut kao jedno telo koje će pod svoj krov da primi najznačajnije pripadnike našeg i drugih naroda. To je kuća u koju želim da ugradim sve valjano što živi i stvara na Balkanu.

* Ima li licemerja u tome što se od Srbije traži da prihvati realnost, mada se ta realnost ignoriše, recimo, u Kataloniji?

- Realnost Srbije i svih drugih država je okupacija. Ako se pomiriš sa njom, pitanje je kako definišeš realnost. Da li je ona to što vidimo, što smo zatekli ili ono što projektujemo. Ako nešto projektuješ, ne možeš da ga projektuješ samo na golim činjenicama. Tu se još pita emocionalno pamćenje i ideje o opstanku. Kada bismo bili realisti, morali bismo da zaboravimo i Andrića, koji je najveći evropski pisac uz Tomasa Mana. A o njemu se napadno ćuti iz smešne namere da se bude politički korektan. Zna se da je bio član „Mlade Bosne“ i ne bi me iznenadilo da će neko sa zapada 2014. godine okrenuti ideju njegove pripadnosti tom pokretu.

* Da li je njihov poduhvat da naprave Albancima državu samo pobednički hir ili su u pitanju čak i vrlo sitni interesi?

- Kosovo kao centar stare srpske države danas je jedna mala državica koja prati ideje moćnih, a ne može da se pohvali dometima u istoriografiji i kulturi. Umesto kategoričkog imeprativa kulture, ovog puta je heroin glavni obrtni izvor. Čujem i da su vlasnici „Trepče“ biznismeni koji su nam ovde držali lekcije iz demokratije, a da je vlasnica „Telekoma“ ona što nas je bombardovala.

* To su produkti novog doba, u koje nikako da se uklopimo. Koliko je pametno da se u veku koji cepa sve tapije na posebnost igra na mit?

- Mitološka dimenzija Kosova je najznačajniji deo bića našeg naroda. Ne može Tesla da funkcioniše bez tog mita, ne može Šumanović da stvara, da se pravi formula „Na Drini ćuprije“ bez zidanja Skadra na Bojani, odnosno priklanjanja najvažnijoj tekovini negdašnjeg razbijenog carstva, a to je autonomija političkog i individualnog bića. To drugi narodi nemaju toliko izraženo kao što imamo mi.

KANT FALIO FUDBALERIMA * Šta je falilo našim fudbalerima da odu na Evropsko prvenstvo: srce, motiv ili bolji trener?
- Fudbal je ozbiljna simulacija rata, kroz koju se izražava i stanje duha nacije. Motivacija je najznačajnija kategorija u ljudskom životu. Recimo, kod Nemačke reprezentacije svakog igrača, od golmana do špiceva, generiše Kantova ideja kategoričkog imperativa. A naši moraju da dobiju šest šamara u svlačionici. Ako neki naši fudbaleri uzimaju i po deset miliona, a Pižon radi za 30.000 evra, on ga se teško seća na terenu.

* Ima i onih koji na tragu tog urođenog individualizma predlažu da se okrenemo sebi. Da li je to izlaz iz ove kolektivne opčinjenosti EU?

- Ne znam da li bih to tako brutalno nazvao. Ali i sa Evropom i bez nje mora da postoji čvrst nacionalni recept. Nikada ne treba da se odreknemo prosvetiteljskih ciljeva Evrope. Ona je dobra zbog fondova, ali nije neizostavan politički recept. Nije problem u tome da li Srbija može da reši svoje zagonetke kroz EU, već je muka što je i sama EU u velikoj krizi. To je jedan privremeni ekonomski entitet i pre svega katolički projekat. Bilo je pokušaja i ranije da se Evropa ujedini. Ali ona se uvek širila sa zapada na istok. Nije Moskva samo jednom trebalo da bude zauzeta.

* Verujete li u krah EU?

- Evidentno je da se evropski ili prozapadni recept u vreme tehnološke revolucije menja u novi globalizam, gde je srednja klasa manjih evropskih zemalja i Amerike ugrožena činjenicom da se profit stvara u Aziji, a ne u toj klasi, koja je formirala rokenrol i film. Utoliko je svet postao manje bezbedno mesto, a evropski recept manje siguran od nekog novog recepta.

* Brisel za nas ima oproban recept. Predali smo Miloševića, Karadžića i Mladića, a sada čujemo da i Litvanija može da nas zakoči i to zbog piva. Kako vidite ovaj nadrealni niz ucena?

- Prilično sam siguran da standardizaciju koju nam nameće katolička Evropa nikada nećemo moći da sprovedemo do kraja. Ne znam da li je neko izračunao šta Srbiji donosi Evropa. Ne znam šta je donela Rumuniji, ali znam šta je donela Grčkoj. Ona je u nju ugradila jednu monumentalnu scenografiju za jedan filmski spektakl koji košta 350 milijardi evra. Da li su Grci srećniji sada ili pre, ne možemo reći. Zna se samo da grcaju u dugovima.

* Sabijeni smo i između Putinovog koncepta nove kolektivne bezbednosti i štitova NATO. Kuda da krenemo?

- Živeo sam pod Titom. Kad bi bio NATO, morao bih da se naučim da živim i pod njim. Nisam spreman da potrošim život u borbi protiv nečeg što elita nameće. Pitanje članstva u NATO je stvar procene onih koji nam određuju budućnost. Suštinsko pitanje je: da li je bolje da imamo avione „f-16“ ili „suhoje“. Pamtim da je Putin bez uvijanja poručio našim poltičarima: „Ako uđete u

NATO, okrenućemo rakete i na vas, ukoliko bude trebalo“. Slušamo i takozvane slobodoumne ljude iz NVO sektora u Srbiji koji su protiv vojne neutralnosti. Ti slepi borci za civilizovanje Srba idu onim najkontraproduktivnijim hipi putem. Oni se bune što Srbija odavno nije ušla u NATO. Slepo verovanje vojnom savezu je izneveravanje osnovnih principa humanosti. Možda bi oni koji već jesu u NATO bili prema nama milosrdniji, ako uđemo. Ali šta imamo od toga? Nama više fale dve-tri milijarde evra investicija da stanemo na noge.

* Može li okretanje Moskvi da nam bude uteha ili novi strateški kurs?

- Titoistička teorija da možeš da budeš dobar i sa jednima i sa drugima je neodrživa. To je prošlo vreme. Pitanje odnosa prema Rusiji, pored ljubavi i iste krvi, mora da bude konkretno. Ali ne kao pokušaj da se uđe u EU, pa kad te oni neće da ideš u zagrljaj Rusima. Za to ne bih glasao. I sada tamo ima nekih koji zovu Napoleona da ih izvuče iz zaostalosti, samo što se odnos snaga promenio. Rusi prvi put od vremena carizma vladaju svojim resursima.

* Koliko je u pravu Konuzin kada prebrojava Srbe na skupovima? Da li je to

samo smišljena poza emisara velike sile ili šok terapija?

- To nije bio izveštačen nastup, već pokušaj da aktivira dinamičan odnos prema tragediji Srba na Kosovu. On ima pravo da se tako izražava. Oni koji su mu odgovarali na toj tribini činili su to sa nekog evropskog stanovišta, koje opet nije verifikovano, jer Evropa traži da priznamo Kosovo. Mislim da u Rusiji ne postoji nijedna partija koja nije za Srbiju.

* Govorite često i da ovde ima mnogo onih koji nisu za Srbiju. Ko su ti „demonteri srpstva“?

- To su svi oni koji pogrešno percipiraju zapad. Svetom drma faraonska svetska elita koja proizvodi profit i stvara fondove koji finansiraju ljude, koji menjaju javno mnjenje u Srbiji. Ti uče nas da budemo protiv rata i da budemo miroljubivi, a njih finansiraju oni koju seju bombe širom sveta. E, vala ne pristajem da mi predavanja o demokratiji drže takvi tipovi. Jer, njihov spektar slobode regulišu izmišljeni sudovi i poluge svetske vlasti, a moja sloboda ide preko toga.

* Postoje li dve Srbije?

- Ta druga „pametna“ i evropska Srbija sa Evropom i velikim svetom nema ravnopravnu razmenu. Kao čovek koji je više od dvadeset godina živeo na Zapadu i koji s njim komunicira na poslovnom i emotivnom planu, znam da su ti iz „bolje Srbije“ miševi koji su na obaveštajnom zadatku. I to sve pod firmom humanizma. Preko raznih finansijskih institucija stvore se male grupe nezadovoljnika i kvaziintelektualaca koji zadatu platformu pretvaraju u „jedinu istinu“: da mi ne valjamo, da je, svakako, trebalo da se kosovski Albanci otcepe...

* Plaši li vas ova zapanjujuća sličnost sa predigrom uoči Drugog svetskog rata? Nama uzimaju Kosovo kao nekada Česima Sudete, napadaju Libiju kao onda Etiopiju. Sve liči na uvod u novu klanicu...

- Klanica nikada nije ni prestajala da radi, pošto se stalno vode limitirani ratovi. Sećam se da je na otiraču ispred glavnog hotela u Bagdadu svojevremeno bila Bušova slika. Kada sam pitao bivšeg francuskog premijera zašto je došlo do drugog rata u Iraku, on mi je odgovorio: „Zato što smo se mi i Rusi suviše približili naftnim izvorima“. Eto, a ljudi misle da su poslali avione zbog onog otirača. Tako se i danas tuku za crno zlato u Libiji, a ne za bolji život Libijaca, pošto su oni svakako dobro živeli.

* I sad im posle Gadafija preti podela države na plemena. Ima li odbrane od te slobode koja vas vraća u tribalnu zajednicu?

- Korporativni kapitalizam kontroliše svet preko NATO i UN, koje su oslabile raspadom SSSR. Zato se i svet usitnjava preko svake mere da bi ta kontrola bila što lakša. Konkretno, naš identitet možemo sačuvati idejom da liberalni kapitalizam nikada u Srbiji ne sme biti usvojen kao jedini jezik. Kada ovde preko korporacija zavladaju pojedinci, od nas neće ostati ništa. Jer, ropstvo je lako, a sloboda je teška. Ne može biti da su uslovi u kojima je naš narod živeo dali lako Milankovića, Teslu, Andrića, Đokovića...

* Ko bi na globalnom planu mogao da bude alter ego vašeg druga i književnog junaka Paše, dobroćudnog grmalja koji uvek štiti slabije?

- Možda tog potencijala ima u Aziji. Ona apsorbuje najveću količinu novca i proizvodnju. Ima osnovno oružje kapitalizma - jeftinu radnu snagu koju zapad nema. Stvara viškove koje zapad više nije u stanju da stvori.

* Ali zato je uspešan proizvod prežvakana i instant informacija, koja je postala zamena za razmišljanje. Verujete li u neku novu renesansu?

- Informacija i signal se danas šire brže od svetlosti. Ta brzina direktno je proporcionalna promeni svesti ljudi. Danas je svet, nažalost, izdizajniran da i portir, koji je na televiziji naučio da mora da bude politički korektan, treba da ima karijeru koja nije kontroverzna. Sve služi svrsi globalnog koncepta u kojem se sve svodi kako nešto da prodaš i da taj koji kupuje ne pita ništa.

* Jedan ste od retkih koji tvrde da je Beograd istinska metropola, iako se istupila njegova prepoznatljiva avangardna oštrica. Da li je on za vas kurtoazno evropski Njujork?

- Beograd je najveći grad izvan zapadne Evrope i stvarno me jedini podseća na Njujork. Tačno je da hoće da bude isti kao pre rata, a to je nemoguće. Ne može biti ništa isto ako su se okolnosti promenile. Velika greška Beograda je što svoju velikodušnost izražava prema onima koji su uskogrudi prema nama. On se istinski pretvara u veliku svetsku metropolu, koja je najmanje srpska. A to je luksuz koji jedan mali narod teško sebi može da priušti.

* Danas mnogi ne mogu sebi da priušte čak ni osmeh. Vaš omiljeni pisac Čehov nam savetuje: „Ako nemate nadu, naučite da živite sa svojim životom“. Nekako nam ne ide ta lekcija...

- Realisti ovde nemaju nadu. Kad odredimo iz čega se stvara nada, onda možemo da pričamo o tome. Nada se stvara iz pamćenja. Ako se izbriše pamćenje, nje nema. Ovde bi mnogi da operišu pamćenje i da ostane samo nada. Neodrživ je koncept realnosti u kojem zaboraviš Kosovo. To je isto kada bi Amerikancima izvadio Holivud iz srca, koji je njihov mitološki postament. Mitološki čovek je jedini čovek koji postoji. I zato nama nema propasti. Ima samo seoba.

MALj ZA ĆOSIĆA

* Kako ste doživeli onu internet podvalu sa Dobricom Ćosićem i Nobelovom nagradom?

- Kao čist lapot. Hteli su da mu stave pogaču na glavu i da ga puknu maljem. To je maslo malih obaveštajnih centara koji obavljaju nečiji prljavi zadatak. Ili su možda samo nadahnuti mržnjom prema nekom ko je njihovog roda i ko je doprineo i književnosti i kulturi ovog naroda. Zato ga i konotiraju negativno.


POTURAJU MI I LIMONOVA

* Neki krugovi u Sarajevu napadaju vašu ideju da gradite Rusko selo na Trebeviću. Za njih je, izgleda, to podjednako bolno kao i onaj čuveni Limonovljev hitac ka gradu sa istog mesta...

- Kakve veze imam sa Limonovom i sa snajperima? Gradnja ruskog sela je odraz moje želje da širim multikulturni recept, koji su oni tamo, nažalost, zaturili. Sarajevo je multietnički grad u kojem živi svega 1,2 odsto Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (193)

Humanist

16.10.2011. 06:41

@Dejan Mizdrak - Srbima i svim ovozemaljskim ljudima treba realan bolji život.Niko ne može dobro da živi na mitologiji i prošlosti.Prošlost je neponovljiva. Svak može bit dobar (što je ljudski) bez obzira na njegovu nacionalnu pripadnost...

patriot

15.10.2011. 21:18

kusto jesi legenda,ali nisi upravu! pusti da i nas narod putuje kao i ti da radi i zaradjuje slobodno po evropi i nemoj nas zatvarati u male drzavice. postedi nas brate izgubljenih bitki i pusti da zivimo kao ljudi jer ipak smo u 21 veku.

Dusan

15.10.2011. 22:00

@patriot - Kusta nije predao deo teritorije svoje zemlje da bi putovao i zaradjivao. To mu je omogućilo njegovo znanje i talenat. Isto se odnosi na desetine hiljada njegovih sugradjana. Lenštinama, nesposobnima i netalentovanima neće pomoći ni da prodaju poslednju nasleđenu stolicu. Ostaće to što jesu, i tamo gde jesu - sluge novih gospodara na imanju svojih dedova, kojima novi gazda samo povremeno baci po nešto od onog što je bilo njihovo.

MilošBGrađanin

15.10.2011. 21:29

A joj, opet ovaj čardak ni na nebu ni na zemlji, Beograd usporediti sa Njujorkom ,licemerno i loše odmereno. Sarajevo mu je otvorilo put slave, neka gradi džamije balijama.Uobražen je prema slabijima, a svetski uvlakač svetskim zvezdama. On je zaradio nešto para ,izgubio obraz, EU je njegov dom , pa se ponekad dođe narugati Srbima. Tko je on u Svetu filma? Tko je on uopšte?

Maxim

16.10.2011. 01:30

@MilošBGrađanin - A (T)ko si ti, obraza ti?Ako si ti beograđanin i ja sam njujorčanin. Drži se ti tvog Zagreba, a nas ostavi na miru. Vi Hrvati bi prodali i ono malo što vam je ostalo od države da imate i pola Kuste, ali vam to ne vrijedi. Kustu može da iznjedri samo veliki i pravi narod sa svojim jezikom, kulturom, tradicijom itd. A ne neki lažnjaci...

dan osman

16.10.2011. 08:16

@MilošBGrađanin - "TKO" je on u svetu filma ? Da li se šališ. On je osvojio sve moguće nagrade, a izmedju ostalih Džoni Dep mu dolazi na noge. On je legenda.

Nedeljko Radomirovic

16.10.2011. 10:33

@MilošBGrađanin - Dragi moj gospodine, zbog takvih kao sto ste Vi nas Srbe gledaju kao narod bez kicme! ,,Tko je on uopste?'' Mozda Vam ne mogu odgovoriti ,,tko'' je on ali sigurno znam da mu Vi niste ni ono crno ispod nokta.

VladoIrena Milosevic

16.10.2011. 10:39

@MilošBGrađanin - Milose, ti dokazujes njegovu tezu, da Beograd nije metropola u kojoj svi zive, ne bi ti napisao da si Beogradjanin, a kazes "tko", prstima mogu da se izbroje Srbi koji koriste "tko".iz kog li si ti Beograda da mi je znati!?

Hladni Rat

19.10.2011. 14:23

@MilošBGrađanin - Osmane volio bih da pročitaš ovo s malo zakašnjenja. Deepa su ismijali zbog "spomenika" u Mokrogradu. Kusturica je C produkcija u Americi i Evropi. Pamti se po filmovima o Sarajevu, to mu je omogućilo i nešto para što je za Holivudsku 1. ligu bakšiš.Dobar je jedan kometar ,koji kaže ,što nije uložio novce u otadžbinu već na truli zapad ili što ne prenoći koju noć na Kosovskim barikadama...Mislim da si zvezdaš ,jer kič, uvlakači i život na staroj slavi njihov je stil.

bgd

15.10.2011. 21:36

Jedan od retkih javnih ličnosti na svetskom nivou koji ima hrabrosti da ovako nešto kaže,svaka čast sve najbolje vam želim.

Mihailo

15.10.2011. 21:41

Nema se Kusti šta dodati ni oduzeti. Podsećame na onog starog psa iznad sela koji sve vidi sve zna ali ga mrzi češće da laje. A trebalo bi.

A.S.

15.10.2011. 21:43

Onaj ko ne razume problem Kosovo, ko je neutesan i ozbiljno zabrinut za njega; Onaj sto se pita sta dalje i kako, a nije u stanju da nadje odgovor; Oni sto ne smeju glasno da kazu da smo mi ipak u pravu, ali da Svet ima neke druge namere s nama; Svi mi kojimo smo ljudski zapitani kako cemo dalje sa nasim Kosovom – sa Kusturicom je lakse i bolje i pametnije. Citaj i veruj!

leon

16.10.2011. 09:03

@A.S. - zna taj, kako ga vi zovete slavni reditelj kakva je situacija na kosovu,ali još uvek pokušava da nam servira nešto oko čega će mo se svađati i uništavati jedni druge. ako ti "slavni " reditelju stvarno veruješ da se tu još nešto da uraduti barjak u ruke pa na čelo a mi će mo za tobom.....

Boban J.

16.10.2011. 15:23

@A.S. - Gospodin Kusturica nije bilo ko i nije "taj" već proslavljena svetska ličnost koga respektuje cela planeta, a ti "lave" krajnje je vreme da počneš da se trezniš od takozvane "westholije" pa da se ujedinimo i sačuvamo ovo malo identiteta što je ostalo.

Sergej

15.10.2011. 21:48

Sve je to dobro sto porucuje Kusturica.Nazalost oni koji bi trebali da ga citaju oni ne znaju da citaju (ni srpski). Zaista, kako jedan covek, jedna porodica, jedan narod, jedna drzava, kako oni uopste mogu da zive bez vere, bez mita? Da li ima takvih i gde su oni?

Sabahudin

16.10.2011. 08:43

@Sergej - Koji mitovi, pa sad ste proturili tezu, da bez mitologije nemože da se živi???!!! Imate li Vi porodicu, imate li decu, prijatelje, posao, neki svoj život.Za sreću nije potrebna ni mitologija, ni nacija ni sva ta priča. Vera (u crkvenom smislu) ponekad olakšava neke životne situacije, ali cena za nju je visoka.

leon

16.10.2011. 09:29

@Sergej - mitovi su jedno a realan život drugo, ako to uskoro ne svatimo nestaće nas...

Spanulis

15.10.2011. 21:51

Kako je u ovim teskim i smutnim vremenima lepo videti i cuti coveka koji ima kicmu,koji ima svoj stav i ne boji se da ga iznese!!! malo je danas ljudi kao sto su Kusturica,Noam Comski,Peter Handke,Nikita Mihalkov,Mur...

Jelena

16.10.2011. 01:11

@brax - Ziveo u sumi ili gradu,veliki Kusturica caska i na Ti je sa Dzimom Dzarmusem,Dzoni Depom,Maradonom,Nikitom Mihalkovim,Menclom i mnogim drugim velikanima,kako ti ne smes da pricas sa ni sa prodavcem novina ili vozacem tramvaja!!!

kurrizi

16.10.2011. 11:06

@brax - Jelena verovatno zbog toga se danas u svetu se pre;poznaje Srbija kao veoma zaostala u sfim vidovima pa i u kulturi koja je zastala na srednom veku, a de ne govorimo o pouzrokovanim ratovima na tlo ex jugoslavije koje je sfe izgubila i skucila se u sferu centralne Srbije, propalo Srbija od Karlobaga do Djevdjelije. Kosturica pominje i Skadar ja se plashim da se nece taj Skadar dohvatit se i Beograda.

Dragan Vujovic

16.10.2011. 12:17

@brax - Draga moja Jelena'! Ti si deshifrovala SVE ovim komentarom?! Stavimo PRST NA ChELO i razmislimo malo??? Pravi SVJETSKI ChOVJEK, kako da se bash on zabavi o'jadu sa problemima nas jadnika! Jos nam je DOBROVOLJNO pristupio posle filmova u kojoima je prikazivao "Nomade" pod imenom Srbi?! Biraj'te ga za PREDSJEDNIKA!!!

dragalic

16.10.2011. 03:23

@vojnik - Vojnice, a ja, gde sam ja? Dodaj tamo i moje ime. Dragan Dragalic, pod hitno, ima da se gora zatrese. :)))))

istina

15.10.2011. 22:25

Volio bi da mi neki pravi Srbin patriota srpski objasni na koji nacin misli da Srbija moze upravljati dijelom zemlje na kojem zivi vise od 90 % albanaca sa svojom kulturom posebnim govorom itd. Mislim da Srbi koji su protiv nezavisnosti Kosova znaju i imaju resenje na koji nacin i kako da Kosovo bude deo drzave srbije i da tamo vlada zakon koji donose srbi da tamo bude vojska r.Srbije ,sluzbena valuta srpski dinar i itd????

Pedo

15.10.2011. 23:04

@istina - istina,,, da u nekim americkim drzavama u USA zivi vecinsko stanovnistvo crni ili spanska rasa a u vladi su vrlo malo zastupljeni , ili ti mislis da u djelu Srbije gdje su npr. rumuni vecina treba Rumunija da upravlja isto za bilo koji dio gdje je ovaj ili onaj u vecini.

obicni

15.10.2011. 23:17

@istina - onako kako spanija upravlja katalonijom, francuska korzikom, engleska irskom, amerika novim mexikom.... ili mozda onako kako hrvatska srpskom krajinom... zaista nevazno kako. stvar nije u upravljanju arnautima nego kako jedna etnicka zajednica moze da proglasi nezavisnost u drzavi, da to toboz civilizovani svet prizna, a onda isto to ne prizna, recimo, rusima u gruziji... ajde ti to meni istino rastumaci

Milan M.

15.10.2011. 23:18

@istina - Zasto mora biti neko pravi Srbin da bi ti odgovorio.U Americi duz granice i Teksasu zivi 80% Meks.ali im nepada napamet da im daju terito.i drzavu(vecina bez papira isto ko na Kosovu Albanci iz Alba.).za razliku kako djele sirokogrudno Srpsku teritoriju.Vratiti sve Srbe koji su Silom protjerani sa Kos.,Vratiti sve Alban.koji su se bez papira uselili,jer ih nikad nisu dobili od Sr.vlasti jer tako vrijedi u svim civilizovanim zemljama.Sjecam se emisije iz 70-tih,siptar presao sa 30 clanova porodic

Milan M.

15.10.2011. 23:28

@istina - nastavak: Ta porodica se se umnozila za ovih godina na stotine i svi su glasali protiv Srba i da im se otme Kosovo i koliko je takvih,valjda u znak zahvalnosti.Komunisticka vlast je sa zadovoljstvom pisala i filmatizirala o tome istovremeno skrivala protjerivanje i tortur Srpskog zivlja,ako se i koji politicar usudio da postavi pitanje ili se usprotivi zna se kako je zavrsavao,"istino" zatr ti je tako tesko da svatis sta je istina.

Srboljubovic

15.10.2011. 23:44

@istina - Italija je u prvom sv.ratu okupirala i prisvojila Juzni Tirol? gde je vise od 95%Germanski narod,koji govori nemackim jezikom i nikada pre nisu bili Italijani.. I sada lepo imaju autonomiju uce u skolama italijanski i svoj nemacki,sluze italijansku vojsku i sve lepo... normalni i ravnopravni gradjaniItalije! Ima jos mnogo slicnih primera i u ostalim zemljama......ali mi smo Srbi vec dugo vremena mnogo slab narod i mi na nasu nesrecu nista nemozemo?....Niti znamo, niti umemo ,nit smo hrabri?

momo

16.10.2011. 00:03

@istina - Ти ,,ИСТИНО" иѕ Croatie, кажи ми колико је пре двадесетак година (али и пре 40г.) код вас било Срба и како су нестали и за које време и колико их је сада код вас.Када ми то одговориш ја ћу ти рећи све у вези Косова и Метохије.

luminat

16.10.2011. 01:53

@istina - Verovatno je to isto pitanje sebi postavio neki visoki cinovnik Otomanskog carstva, pa je krenula seoba Srba pod Arsenijem IV Carnojevicem, pa zatim jedna jos veca, i eto ti vraga posle nesto vise od jednog veka imas odnos stanovnistva 90% Albanaca prema 10% Srba, dok je prethodnih osam vekova bilo obrnuto. Nesto sto je na tako proklet nacin steceno ne sme, i ne moze biti zaboravljeno. Ako ti pomenuti vremenski okviri nesto znace, onda se odgovori na tvoja pitanja namecu sami od sebe...

Rajko Ivanisevic

16.10.2011. 02:11

@istina - a na koji ce nacin da nam jedan Amer objasni kako ce da upravlja Afganistanom i Irakom kada njih Amera ima svega 0.1% tamo ????prijatelju, razmisli malo da tu na Kosovu najmanje su bitni i Srbi i siptari; preko Kosova se prelamaju interesi svetskih sila

Milan

16.10.2011. 03:03

@istina - Albanci ili siptari su imali skupstinu,vladu,policiju,univerzitet i neprekidno pomoc od 1945.god.skolovali se na albanskom.Sve su imali osim nezavisne drzave.Dali postoji i jedna sloboda koju nisu imali.Najveci problem je u tome sto su imali vise demokratije i slobode nego sto im je bilo potrebno.Dali u Nemackoj ili Belgiji postoje univerziteti na turskom jeziku za turske gradjane i radnike.Netreba Srbija da upravlja Kosovom vec gradjani Kosova i Metohije.Sve osim DRZAVE.

Rambo

16.10.2011. 03:06

@istina - Evo da ti odgovorim! Lako. Da ces im autonomiju u okviru Srbije, imace svoje predstavnike u skupstini. Sve moze da se uredi ali kad se hoce...Ameri to nece i sad sta ce biti...pa onog dana kad Ameri odu, za 20, 100, 200 godina, sta ce biti...bice svasta...Dakle resenja ima, ali ga ne daju!Kusto BRAVO!

dragalic

16.10.2011. 03:19

@istina - Dragi IstinaNacin, kako upravljati delom zemlje gde je odnos u nacionalnoj zastupljenosti, takav kako ti navede, jeste isti onaj kojim je to postignuto od strane siptara. prikloniti se sili koja ima isti interes kao i mi. Nije ovo najcrnji dan za Srbe i Srbiju. Bivalo je da nema Srbije, pa je opet bilo.Moramo imati volju, zelju i nameru, i verovati da to mozemo postici. O tome je lepo pisao svetozar radisic, ima negde na netu. Ja verujem i borim se koliko je u mojoj moci. lep pozdrav

Maksa

16.10.2011. 04:37

@istina - Vrlo jednostavno, cim Srbija preraste iz nacionalne u gradjansku drzavu i drustvo, vise i nece biti vazno da u Srbiji zive Srbi ili Albanci, nego ce svi biti gradjani Srbije. Tu zaista i jeste pravi problem sto vecina Srba govori gradjanski a razmislja nacionalno.

obrazuj se

16.10.2011. 07:10

@istina - Istina? To ti je ime? Sramota, to si ti... O cemu pricas? Po tvom, ne treba Srbija da upravlja delom Vojvodine gde su Madjari vecina i gde se prica Madjarski, ili delom Sandzaka gde su muslimani vecina. Sta lupas? Znaci, Turci da se otcepe iz Nemacke, Alzirci iz Francuske, a London da postane pola Pakistanski a pola Indijski, LA nek' ode Meksikancima. Prodji Svetom "Istino", vrati se kuci pa onda pametuj. Sramoto!

Aleksandar

16.10.2011. 08:21

@istina - Na koji nacin su Jevreji, prognani sa svoje zemlje, stvorili drzavu 2000 godina kasnije u sred Arapskih zemalja? Kako su uspeli da sacuvaju svoj identitet, svoju veru i da napreduju u zemljama u kojima su ziveli? Oni su dokaz da je sve moguce dok covek ima cilj i radi na njemu. Kad se predas, nista nije moguce. Nazalost vecina Srba (ispranih mozgova) danas ne veruje ni u sebe ni u svoju drzavu, i uzaludno ceka da dodje neko sa strane (EU) da im nesto da. Oni ne daju, oni dolaze da uzmu.

Odgovor

16.10.2011. 08:42

@istina - Isto kao sto su Havaji deo SAD ili Faklkandska ostrva pripadaju Velikoj Britaniji. U njihovim slucajevima to niti je prirodno niti istorijski a opet su oni ti koji odlucuju i pripada njima , ka d je o Kosovu rec to je Srpsko i vlast ce biti srpska a sprovodit ce je albanci koji tu zive kao i srbi. Kad? Sutra, za 10 god, za sto godina, za hiljadu godina... Kosvske drzave nece biti a i ako je bude Srbija ce je vratiti prvom prilikom kad bude ojacala. Da to je ta istina koju ti zellis.

Dojčilo

16.10.2011. 10:01

@istina - Vrlo jednostavno ću ti objasnicti. Isto onako kako Hrvati kontrolišu Kordun, Liku, Baniju i Zap. Slavoniju a zna se procenat Srba koji je živio na tim područjima. Dakle, potrebna je samo podrška tzv. međunarodne zajednice (čitaj Amerike) i za 10 do 15 dana sve bi bilo rešeno!.Misliš li da bi se neko češao po ...što bi Šipci bili proterani sa tog podrujčja. Bi , isto onoliko koliko su se sekirali za Krajišnike! .

Velimir

16.10.2011. 10:03

@istina - "istini",za volju odgovara obican covek,dakle ne "pravi Srbin" ni "patriota" ,da bi se bolje razumeli, obicnim prostim uporedjenjima.Svojina stana ili kuce je nesporna za stanare i podstanare koji su dobrom voljom vlasnika usli tu.Onog momenta kad odbijaju da priznaju vlasnika oni su uzurpatori.Vecinu danasnjih Albanaca Broz je dovukao preko Prokletija kao zrtve terora Enver Hodze otimajuci zemlju od Srba i darivajuci novonaseljene.Preispitati tapije pre 1941 god.!

Igor

16.10.2011. 10:05

@istina - Voleo bi da ti meni objasnis na koji nacin su siptari uspeli da nam uzmu Kosovo na kome nije bilo 90% siptara i da dobiju svoju drzavu.

Nedeljko Radomirovic

16.10.2011. 10:29

@istina - Evo ja cu da Vam objasnim, a verujem da ima jos mnogo ljudi koji bi mogli da urade isto ali ne zele da posvete malo svog vremena coveku koji ima tako izrazen pesimisticki stav prema nasoj (barem mojoj ako ne Vasoj) svetinji, Kosovu. Naime, prozapadni kapitalisticki imperijalizam nece ziveti vecno, to nam je barem svima jasno, i ako ste citali tekst naseg proslavljenog rezisera, bice i Vama. E kada se promene protivteze u globalnom svetskom poretku tu dolazi nase vreme i nasa sansa. Toliko!

mmm

15.10.2011. 22:30

u svim evropskim i svjetskim zemljama jacaju ekstremne desnice i prokatolicke stranke ,i nikako ih ne zanimaju neka prijateljstva i saradnja sa istocnim ne bitnim pravoslavnim drzavicama. na zalost to je21 vijek.

goran

16.10.2011. 07:11

@mmm - naprotiv. zapadom vladaju sitni birokratski lopovi srednje ili leve politicke orjentacije. rasipaju drzavne pare na razmazene i lenje birace zarad izbora a i krade se. pojma nemaju kuda idu i sta rade. zato su u dugovima a posao se seli u aziju (sto Kusta kaze). slusaju oni katolicke popove i bogatase ali ti ne odlucuju. u stvari ovo je odlican trenutak za pametne i vredne narode da napreduju ali izgleda da to mi nismo. pogotovo sto nas vode politicari koji slede evropske primere i jos gore.

Dragan Vujovic

15.10.2011. 23:00

Presirok vam je scenario gospodine Emire!? Od Andrica preko obavestajnih sluzbi, "miseva" valjda pod navodnicima do drugovanja sa M.Dodikom pa sve zacinjeno najvecom srpskom ranom Kosovom?! NATO, neutralnost ili BRIK (u embrionu) sto preporucujete? Oprostite mi, dok su vam se drugi divili ja vas nikako nikada nijesam mogao razumjeti!? Greska je sigurno u meni, jer ne kapiram ono sto je svima jasno???

milos

15.10.2011. 23:13

"Volim Kosovo ali volim i sebe i svoju porodicu.ako trebam da biram da ponovo idem tamo pod oruzjem a sada i da svoju decu povedem na to srpsko gubiliste onda biram ovo sto Vuk kaze a ovima koji nas ponovo teraju na nesrecu porucujem da spreme svoje sinove jer ja svoje ne dam!"

ljubica

16.10.2011. 10:36

@milos - Daces sinove kao "belo roblje" ili ce se usreciti kao placenici koji ce ubijati druge nesrecne narode poput nas.

leon

16.10.2011. 13:22

@milos - a šta ti ljubice radiš u inostranstvu već godinama, kad si toliko kivna na zapad...

Slobodan Milošević

16.10.2011. 15:19

@milos - Šta, bre lupaš, kakvo belo roblje. Pa koliko vas je Slobista???Ovo me podseća na onu pesmu "koliko je na Kozari lista....."

zoki

15.10.2011. 23:29

bravo Kusto, zasto zlatom kupovati trulu jabuku, ali ovim srbima se moze uvaliti sve cak i uz prazna obecanja

Milutin

15.10.2011. 23:51

Imati ovakve ljude i ziveti u istom vremenu sa njima treba da je ponos za svakoga. Srecan sam da sam ziveo u vremenu velikih ljudi koji se nisu odricali svoga porekla. Imao sam srecu da vidim izbliza Ivu Andrica, Emira Kusturucu i da se upoznam i razgovaram sa Mesom Selimovicem. Kad fod sretnem 'miseve', kako ih naziva Kusturica, redovno se prekrstim i pljunem u stranu.

GREŠKA

15.10.2011. 23:55

Greskom sam dao pozitivan glas ("preporučujem") na kometar koji je ostavio "mmm", sa kojim se apsolutno ne slažem i smatram ga primitivnim. Molim moderatora da ovo ispravi, tj. da ukine moje "preporučujem" i stavi "ne preporučujem".HvalaPSU svemu se slažem sa Kusturicom.

drax

16.10.2011. 00:00

A jeli Kusta kojim hlebom da odbranim Kosovo kad ni kod tebe ne mogu kafu i sok da popijem bez tri evra a nedaj boze da hocu da rucam ili spavam. Ocemu ti pricas a da je ovozemaljsko?? Uzmi se upamet i ne pali ovaj jadan i napacen narod na koji se navalilo svo zlo ovog sveta i ovaj liberarni kapitalizam koji mu neda da dise gde bi se svi prodali samo da prezive!

Zika

16.10.2011. 10:49

@drax - Zaista bezobrazluk da ne mozes kafu i sok da popijes besplatno..ma gde to ima? jos Te Kusta nije udostojio da te licno doceka i posluzi jednim obilnim ruckom,a posle i da odmoris malo i da odspavas..naravno sve BESPLATNO,a ne bi bilo lose kada krenes da te casti sa jedno 500 E. i da ti spakuje teglu slatkog od sljiva!!! e,onda bi Kusta bio ljudina,a ti bi zaboravio na liberalni kapitalizam

drax

16.10.2011. 18:30

@drax - Prijatelju ne shvatate poruku, Kosovo ne moze da se odbrani pocepanih gaca i praznog stomaka. On nam salje poruku odbrane a mi nemamo ni za kartu do Vranja. Uzmite se upamet, zar ne vidite probleme. Rekao sam ovozemaljsko resenje.

Milco

16.10.2011. 00:04

Svaka cast umijetnice - uvek ste racionalno govorili - samo steta sto narod jos uvijek trpi i ne moze da se makne sa mesta! Stvarno steta za narod! Ja jos uvijek kazem: "sta je bilo - bit ce" a ako se istorija ponavlja, Jugoslavija ce biti - kada ovaj napacen narod iz svih "bivsih" republika shvati da EU Rajh ne vodi dobrobitu!

Мали Зека

16.10.2011. 00:07

БРАВО СРБИНЕ!!!Благо теби Немања, ти си спознао СРПСТВО у свом његовом сјају, одједном. Далеко си ти, повратниче, испред многих који га се не сећају и који га не осећају ни у траговима!!!Нека те добри Бог поживи у здрављу и памети.

koki

16.10.2011. 00:12

OK,Kusta je u pravu(pametan covek).Ali ajmo da damo konkretan predlog za Kosovo(mislim na vas sto srbujete po svim sajtovima),a da nije puska i paljenje u pitanju.Dajte konkretan predlog ili misljenje.Pustime vise prsanja u grudi,i patriotskih slogana.Daj neka neko nesto kaze pametno i REALNO.Nema nam spasa ako realno ne pogledamo stanje.

ССД

18.10.2011. 08:00

@koki - Косово поделити 50-50. Метохија остаје српска.

vukan

16.10.2011. 00:18

Jos samo da nasim politicarima dopre do mozga to sto pricas! Jako je skupo biti svoj i slobodan, zato nas taru i prodaju sarene laze o boljem zivotu u njihovom kolu! Cjepaju teritoriju, zavadjaju narod, urusavaju porodicu, potkupljuju politicare, uvode u duznicko ropstvo, toliko o dobrim namjerama nase EU!!!

Milos

16.10.2011. 00:40

Emire,genografija nas moze povesti u Evropu, njoj po krvi pripadamo .Od Kotbusa i Srpske Akademije nauka u njemu ,od Jan Rak-a preko Poljske i Slovacke. Ti prvi znas gde je White Serbia , ukucaj na google-u ako si zaboravio. Znas isto tako da ukoliko smo Mi juzni sloveni da su Rusi istocni, a da su Germani zapadni sloveni . Znas li da nosimo u krvi ono cime se dice severne nordijske grupe naroda, a i da nosimo Persijskog u krvi . Znas da to sve isto nose Hrvati , Bosnjaci, Crnogorci .

IGOR--PANCEVO--SRBIJA

09.11.2011. 05:09

@Milos - Sta li je "MILOS" ovde natrabunjao?? U stvari , nabrajanjem daleke slovenske proslosti, koja da budemo skroz precizni ,zbog nedostatka pisanih validnih dokumenata je prilicno maglovita, pokusavas da osporis sve sto je Kusturica rekao i sve ono sto on predstavlja na ovim nasim Juznoslovenskim prostorima~~ Ako si tiMILOS JA SAM ENGLESKA KRALJICA POKOJNA VIKTORIJA!! "Milose" ,osporavanje jedne intelektualne i umetnicke velicine kakav je Kusturica, zahteva mnogo vecu pamet nago sto je ti imas!!

Хранислав

16.10.2011. 00:52

Царе што нас нема више таквих'?Где би нам био крај

Feniks

16.10.2011. 01:17

Ovo sto je Kusturica napisao je blago receno.Mnogo je gore nego sto vecina Srbije misli.Covek bez istorije i mita je necovek, bio robot.Mozda bi neki zeleli da imaju sva materijalna dobra ali kao bio roboti ne mogu uzivati u njima.Covek je vrlo inteligentan , sa Zapadom petlja mnogo godina i zna nacin zivota na Zapadu.Istina je da ljudi sa zapada MRZE one iz istocneEvrope , pa cak i smtraju nizom rasom.Svesta mora da se promeni svih zitelja ove zemaljske kugle.Bravo Nemanja rekao si sve sto mi

Mihailo Krunić

16.10.2011. 01:21

Pročitao sam ceo tekst u kome govori KUSTURICA. Jedino što mogu reći je je-bravo, hrabro ipametno. A ovi što u svojim komentarima te omalovažavaju, zapravo, oni su sami sebe omalovažili. Njihovo rasuđivanje o pitanjima na koje je KUSTURICA odgovarao novinaru, kazuje da su njihovo psihološko stanje. Lično mislim da nji ne interesuje život drugih, samo svoj sopstveni. Ja žalim nevino stradale u cijelom svijetu. Roditelji su me učili:SA GLADNIM PODELI I POSLEDNJI ZALOGAJ. Mihailo

Mex

16.10.2011. 01:21

Gospodine Kusturica , Ja bih bio najsretniji covek na Svetu kada bi ovaj intervju procitao nas predsednik i cela vlada . Mozda bi imali i sta nauciti o " NADI " , jer ih pamcenje slabo sluzi . Danas ste mi ulepsali Dan , radujem se sto mogu cuti misljenja svih ljudi . Al da sam ja ili neko drugi ovako nesto izneli , rekli , to se nikad nebi pojavilo u javnosti jer je to silna demokratija .

Dragoljub Djurkovic,Holivud

16.10.2011. 02:37

Gospodin Kusturica je jedan od retkih primera Srba koji u ovim teskimvremenima po Srpstvo,daje primer svima nama sta i kako treba ciniti.Mozda,da malo je uopstavao svoje odgovore u ovom intervju,ali kako jaspecificno citam njegove odgovore,direktno i izmedju linija,a i ako uzmemou obzir njegovu profesionalnost,produktivnost i patriotizam,mozemo se nadati svemu najboljem od njega.Ponavljam: On je positivan primer za svenas.Rekao nam je; uzdajte se use i u svoje kljuse, a i u slovene a ne u E

Dan Giljen

16.10.2011. 03:00

Svi zaboravljaju jedan vrlo vazan detalj o Kusturici i njegovoj prici.Njegov ostar jezik i nekompromisan stav njega neverovatno mnogo kosta u finansijskom smislu.Da Kusturica kojim slucajem prica protiv Srba,kao sto to neki nasi novinari, politicari,placeni mislioci ,ili neke Kandicke i Biserke cine bio bi debelo nagradjen od zapada.Kusturica ima samo jedan motiv i to je patriotizam.

SITUACIJA

16.10.2011. 03:18

je takva da nam je knjiga spala na 2 slova: Emir (tj. Nemanja) i Novak (tj. Novak).

nadvojvoda

16.10.2011. 05:04

Ovaj intervju sa Nemanjom Kusturicom je fantastican .Ovo je jedan od najboljih intervjua koji ste objavili. Sve sto je rekao je apsolutno tacno.Kada bi se gd.Kusturica kandidovao za predsednika Srbije i pobedio svanulo bi Srpskom narodu.Hvala na objavljenom tekstu i neka Bog pozivi Kusturicu.

dragutin

16.10.2011. 06:02

bavo, brate kusture pa, ti si jedini koji vredis u zemlji srbiji i brat, prof. slobodan samardzic na kosovu i metohiji. dimitrijevic.

Mile

16.10.2011. 06:37

Kusturica je veliki nacionalista, samo prica o Srbima i Srbiji.Gde su drugi narodi, gde su komsije Albanci, Crnogorci, Hrvati, zasto sasvojim autoritetom ne smiriva situaciju i radi na poboljsanjuodnosa ovoih napacenih naroda na ovim prostorima.

Apis

16.10.2011. 07:47

Ne daj Boze da ovaj tekst procita Kandicka i ostali iz njenog miljeja , odmah bi poslali Velikog Srbina u Hag zbog tzv.govora mrznje .Neka politicati ,koji vode ovu zemlju u ambis, dobro procitaju svako slovo ovog intervjua genija(svetski priznatog od svih) i stave prst na celo i zamisle se gde se nalaze u ovoj tuznoj prici !!! Neka ijedan od njih da realan odgovor da ovo nije ISTINA sto je receno od A do S !!! BRAVO Kusturice !!!

Brana Svedska

16.10.2011. 08:43

Ovo je najbolji clanak/intervju koji sam procitao u poslednji 50 godina, upravo u tih 50 godina koliko zivim i radim na "privremenom" radu u inostranstvu-ovaj clanak je od kapitalne vrednosti za sve nas Srbe bilo gde da smo i cime se bavimo. I ako ja na to nemam pravo, ja isti celim srcem poklanjam nekima u Srbiji, na prvom mestu Cedi Jovanovicu, Sonji Biserko Biljani Plavsic, Vesni Pesic ...i jos nekolicini tacnije receno svima koji su u ovo za nas Srbe lose vreme TOTALNO izgubili kompas.

Станислав

16.10.2011. 09:21

Ово што је рекао за Београд да је град који се претвара у истинску светску метрополу која је најмање српска, 101 % је управу. Браво Емире, ово ти је антологијска реченица!

Vladimirrr

16.10.2011. 09:32

. E, vala ne pristajem da mi predavanja o demokratiji drže takvi tipovi. Jer, njihov spektar slobode regulišu izmišljeni sudovi i poluge svetske vlasti, a moja sloboda ide preko toga.!!!!!!!!!!Lepo receno:)) Ni ja ne pristajem da mi lekcije o moralu i Evropi drzi covek koji je iskoristio sve rezime, ima kapital u H Novom, uzurpirao je planinu u Srbiji, i ne snima vise.Ne znam dali su mu Kostunicini dali drzavljanstvo:)))Ali u svakom slucaju nije pogodan tip da prica o moralu, postenju.

Dobrica

16.10.2011. 09:34

Da je nama vise Kusturica, ili da ovaj bude vise prisutan u svim medijima, nebi nama bilo ovako...Ovaj (moj) narod ima kratko pamcenje..Tek kada stavi ruku u dzep i vidi da je prazan, shvati ko ga vodi i koliko je sati...Nikada nije kasno da se boris za svoje ideale... idu izbori...

Zlaja

16.10.2011. 09:37

Bravo Kusta haveru, svaka ti je na mjestu,pokazi misevima kako se voli i postuje svoje.Kroz istoriju uvjek je neko upravljao sa njima, pa neka ih jase EU i NATO kad tako zele. Neka ostave nas preko Drine da gazimo svojim putem koji je natopljen nasom krvlju....

leon

16.10.2011. 14:36

@Zlaja - čuj zlaje havera,-- da, ti i kusturica će te nas naučiti kako se poštuje svoja zemlja, iš more..

milco

16.10.2011. 22:54

@Zlaja - Pa doslo vrijeme da Vas neko nauci i poduci kako se postuje svoja otadzbina i sve sto su nasi preci i Vasi ocevi napravili!

leon

17.10.2011. 00:03

@Zlaja - zbog takvih kao što ste vi naša zemlja već dugo krvari i nemojte joj više ništa činiti molim vas, to će joj biti najveća pomoć...

mocart

16.10.2011. 09:40

Apsolutno se slazem sa Emirom,.Mslim da smo sami sebi najveci neprijatelji godinama najbolji i najpametniji klinci odlaze odavde i nikad se ne vracaju. Mi nista ne radimo na tome da ih zadrzimo u nasoj zemlji, i zato kod nas ispliva sljam i kriminal jer nemamo dovoljno pameti da zaustavimo lose selektiranje ljudi koji nas vode. Previse je Vuka Brankovica medju nama, a premalo Obilica i Lazara, nazalost.

Olssi Kuq

16.10.2011. 09:47

ime kojih to ciljeva se srpskom narodu plasira laž da mi čuvamo suverenitet nad Kosovom, a tog suvereniteta nemamo od kapitulacije u ratu protiv NATO? ovaj gosp./Kusturica/ je najj veci nacionalista medju srbima. ko zna i dali je srbin!!!!!!ziveo je u bosni................

Igor

16.10.2011. 11:16

@Olssi Kuq - Ako ne znate, g-din Kusturica je poznati srpski filmski stvaralac. Imate na Wikipediji vise o tome... Sledeci put se bolje informisite kada pisete komentare.

Goran5

16.10.2011. 12:24

@Olssi Kuq - Najveci Srpski nacionalista,to je najveći kompliment.A,što se tiče Bosne u njoj su samo Srbi i živeli,razlika je samo u veri.

Terza

16.10.2011. 12:32

@Olssi Kuq - "...najj veci nacinalista medju srbima i ko zna dali je srbin i da je ziveo u bosni" Pa ti si najveci bukov balvan i verovano cvornat i granat da se nemoze ni za grejanje koristiti.

Zlaja

16.10.2011. 14:30

@Olssi Kuq - Momak ti si zamjenio teze, sta je istina,a sta laz.Tako su te ucili zadnjih deset godina, a ti bio dobar djak.Uzmi udzbenik iz istorije pa procitej definiciju kapitulacije.Covjek je ono kakvim se osjeca u dusi i kako se odnosi prema sebi i prema drugima.Bilo bi za srpski narod mnogo bolje, da medju sobom ima vise ljudi ovakvog kalibra kao sto je Kusta,rodio se on u Bosni ili u bilo kojoj zemlji svijeta....

Erdeljan

16.10.2011. 09:59

22 zemlje iz evropske unije su priznale nezavisnost Kosova, ponavljajte u sebi tu (tuznu ) cinjenicu, nemojmo turati glavu u pesak, ljudi idemo dalje, pa nismo ni prvi ni poslednji koji su izgubili deo teritorije, neprihvatanje realnosti ima svoj naziv u psihijatriji.

Boban Srndaković

16.10.2011. 10:20

...ko razume...shvatiće ...i Kustu i ono o čemu ovde govori...šta je ranije govorio...i ono šta će tek reći...

MatijaBG

16.10.2011. 11:37

@mkc - Hahhahahah.....a dobra mu je ta sa Nemanjopm:))Imajuci na umu da su mu Romi inspiracija u 100% filmica,ja sam ocekivao da promeni ime u Perhan:))

urke

21.10.2011. 05:22

@mkc - @mkc., pa ocigledno ga svi jure za intervju, pitas se zasto?Izmedju ostalog ON upravo ima m... da kaze ono sto 90% srba oseca. Pitam se ko jos iz opozicije ili od javnih licnosti ima tu hrabrost i taj integritet?

NEBOJSA D

16.10.2011. 10:48

Da li ste vi doneli Srbiji Kosovo pa ga sad poklanjate.Ako Srbija udje u nato pakt onda će vaša deca ići da ginu npr. u Avganistan(za ove što se plaše ratovanja). Kad priznate Kosovo tražiće da udjete u nato!Lično sam bio prostorijama u jedne nevladine organizacije u Beogradu gde sam video preko 50 aktivista koji su svi odreda pregledali sajtove sa vestima i naravno ostavljali antisrpske, antipatriotske komentare takodje i nemoralne kao što je podrška  lgbt populaciji.

mane

16.10.2011. 11:20

Bravo Emire ti si najveci intelektualac Balkana.Traba nam puno takvih ljudi da nam kazu da nije evropa to sto nam zele da prikaze.

lolzinjo

16.10.2011. 13:26

Dobro razumeo sam sve ... ali neka mi neko ovde odgovori ... ko je taj vlasnik Trepce ? Posto je vlasnik Kosovo Telekoma Madlen OLDblat-ova !

milco

16.10.2011. 22:58

@lolzinjo - Da nije slucajno Dzems Rubin i njegova zenka Kristina sa CNN-a? Oni su mlogo bre radili na kradji Kosova?!

Jovan

16.10.2011. 13:36

Ma ljudi Evropa nema alternativu, ili da se prikljuci Americi ili Rusiji ili Kini.Evropa mora da izabere, a ne mi. Vrijeme se promjenilo i Evropa je toga svjesna. Mi smo mali i mi imamo alternativu, a politicari koji su se prodali je nemaju.Trebalo bi da pokusamo pomoci Evropi koja je na koljenima i nije vise onako jaka kakva je bila. Stara dama se predstavlja kao curica, e pa nemoze.Svako mora polizati ono sto je prosuo u regionu, pa tako i Evropa.

Mile

16.10.2011. 13:43

Drago mi je što u Srbiji još uvek ima ovako pametnih ljudi i što još uvek razmišljaju svojom glavom.

zox

16.10.2011. 13:49

Problem je sto se Kosovo mora dati sa ili bez Evrope. Onda bolje dobiti Evropu nego nista. Ako idemo ovom filozofijom niti cemo imati Kosovo ni Evropu. U tome je problem.

dragoslav

16.10.2011. 14:15

Ti si napravio pare od nase gluposti i sada ti ne odgovara da se ljudi probude i otrgnu toj gluposti. Prijatelju ti daleko od nekog realnog i stvarnog sveta............

lenka

21.10.2011. 05:09

@dragoslav - Moje najdublje postovanje velikom graditelju, umetniku, pravoslavcu, rodoljubu.

To Sam Ja

16.10.2011. 14:48

Svaka ti je na mestu moje Kusta. Samo sto su Srbi glup narod pa lako naseda na kvazi intelektualce iz kruga dvojke.

Kusta

16.10.2011. 15:59

@Milana - Verujte da ih ima veoma malo ali ih ima ali nasi mediji nam i Kustu daju na kasicicu a ja bih njega e ono barem jednom nedeljno umesto raznih "Utisaka",Insajdera itd, itd.

Kaodaje Vazno

16.10.2011. 16:47

Naravno da se s gotovo svim slazem. Drago mi je da je dotakao mitologiju. Jedna od teza koja je napravila veliku stetu samoj ideji postojanja Srba je ona glupost kako su Srbi jedini narod koji slavi svoj poraz (odmah iza nje je "prorocanstvo" o svim Sbima pod jednom sljivom,lansirano od strane CIA). Sve se nacije, pa i srpska, sastoje iz mnogih prethodnih etniciteta i danasnji istoricari i sociolozi gledaju na naciju vise kao na IDEJU koja ujedinjuje. Unisti Kosovski Mit - unistio si Srbe.

MatijaBG

16.10.2011. 16:49

Pa ovaj je oteo od Srbije vecu teritoriju kao pojedinac,nego Kosovo kao drzava.Kad ce on da plati zemlju na kojoj je podigao svoj gradic stanovnicima Uzickog kraja?

Zora

16.10.2011. 17:26

@MatijaBG - Ma sta je to on oteo?Od nedodjije napravio turisticki raj.Svaka njemu cast.Njemu treba pokloniti drzavu,a ne jednu Mokru Goru.Daleko bi on vise isprofitirao da se okrenuo protiv Srba i pricao protiv Srbije kao sto to rade svi drugi koji imaju sansu za to, zarad sitnog cara.On je imao veliku sansu i nije je prihvatio.Stavio se na stranu Srba i izabrao tezak put,rizikovao ugled u svetu.Sta bi drugi dali da je on uz njih.Ne smem ni da pomislim kako bismo se mi tada kotirali

virdus

16.10.2011. 17:29

@MatijaBG - ....pa sam si rekao da je gradic podigao stanovnicima Uzica a ja evo dodajem da taj gradic pripada svim stanovnicima Srbije i na taj nacin je placena zakupnina zemlje,osim sto je naravno placena i novcem.....a sta si ti napravio stanovnicima Srbije,mozda novu populaciju....na tu temu se spotakao i b92 a kamoli nece neki maleni matija...

Era

16.10.2011. 18:31

@MatijaBG - Mudrica ovaj matija iz zagreba i sve zna kao matori...evo ja sam iz Uzickog kraja i SVI,ali bukvalno svi smo zadovoljni sto je nas Kusto na obicnim brdima,napravio citav grad i sto je zaposlio mnogo mladih ljudi...i sto je to najposecenija turisticka destinacija u Srbiji..neka ovi evropejci od nicega naprave nesto..evo za pocetak,bar od tebe coveka!!!

Tetka Mara

16.10.2011. 17:13

Ne mogu više da čitam i slušam laži o Kosovu, i ne mogu više da trpim podmukle ucene EU. Čitala sam roman "Dečak iz Žute kuće" koji je napisao Saša Milivojev, i život mi se smučio. Kosovo je davno otpisano, prestanite da lažete narod!

Maksim KG

16.10.2011. 19:19

@Tetka Mara - Bas tako,ja bih bas voleo da je ovaj novinar koji je propitivao Kusturicu,da ga je pitao,a kako on to misli da vrati KiM u drzavno pravni status Srbije u ovoj situaciji u kojoj se Srbija sada nalazi,dali ce nam svet vratiti Kosovo,ako im kazemo "njet" i ako se pocnemo jos vise cmakati sa Ruskom bracom i njhovim izasalanikom Konuzinom.A to isto pitanje bih ja postavio i gos. novinaru,jer ovako kako je on vodio interviju,dugacije Kusturica nije mogao odgovarati,cak i da je hteo !

Srbin^^^

16.10.2011. 18:16

Bile su to plodne godine za razne vrste glodara po Srbiji. Krajnje je vreme da se probude macori i da se zavede red u srpskoj kuci. Bez deratizacije necemo daleko dogurati.

zivotije

16.10.2011. 18:58

Kustu odlikuju patriotizam, dostojanstvo, moral i RAD. Kada bi neki "znacajni" imali bar nesto od toga.

Mile

16.10.2011. 19:06

Svaka cast kao reziser ali je veliki nacionalista. Ne moze nikad bitipopularniji od Colica, koji je sinonim dobrote i popularnosti.Kusturica bi trebao da se seti i "svoje" Bosne a ne samo da pricao Kosovu. Ni On ne moze preboleti Kosovo koje je izgubljeno za SVA VREMENA I TACKA

Zarez

16.10.2011. 22:07

@Mile - Eh koji primitivni komentar "za sva vremena". Nemas ti kicmu da se dignes, da pogledas da otvoris oci, da bi mogao proceniti kakve su to reci "za sva vremena". Bolje je biti nacionalista nego fasista.

Miroslav

16.10.2011. 19:31

Emir samo "uzbuđava" i "pali" Srbe, kako bi se uhvatili oružja i krenuli opet da "oslobađaju". ... Čuvajmo se ovakivih "prijatelja", bolji su iskreni neprijatelji.

boi

16.10.2011. 21:48

@Miroslav - Sta to "cuvajmo se"? Mi nismo vi! Zar mislis da su citaoci novosti posebno izdanje na internetu toliko glupi ko tvoji koji veruju u europsku uniju. Ta vera kako bi Frojd objasnio je samo duboka intimna zelja da se vratite upm gde je hrana besplatna, toplo i gde nemoras raditi nista!!

joca celik

16.10.2011. 19:58

emire svaka ti cast emire sve sto si rekao je istina nijesi jedini koji tako misli svi koji vole srbiju tako misle samo izdajnici i prodane duse ne misle tako.kosovo nema cijenu jer ta cijena nije zasnovana samo na materijalnim stvarima nego se zasniva na duhovnim i istorijskimstvarima.nikada ne treba priznati kosovo i nikada odustati od borbe za oslobodjenje kosova pa makar to trajalo vjecno!!!nikada ne pristati evropa za kosovo nikada samo u evropu sa srpskim kosovom.emire bog te cuvao!

dr drinkmen

16.10.2011. 20:03

Nemanja je od svojih sredstava kupio stan u 6 arondisimanu u Parizu .Kupio je i velelepnu kucu na obali Atlantika.Jedan manji stancic u New Yorku.Sto umetnice nisi kupio te nekretnine u sanjanoj majcici Rosiji.A mogao je i u obozavanom Pragu .Nije .Ulozio pare u nekretnine na tom trulom zapadu katolicke provincijencije.Sto nije svoje akademsko-umetnicko znanje usavrsavao u ljubljenoj nam bivsoj domovini.Zeleo je duhovno da raste tamo gde je to bilo moguce entc.

nikos

16.10.2011. 20:40

Da ne bih zalazio u malo dalju istoriju-osvrnucu se na ovu relativno blizu.Tito je pokusavao da prikljuci Albaniju SFRJ kao 7-mu republiku i kada to nije dogovorio sa Enver Hodzom-dao je KiM status konstitutivnog naroda-drugim recima republiku.Posebnim dekretom je zabranio povratak Srba na KiM.U zamenu za sve to-da bi smirio i udovoljio sirokim narodnim masama-zivelo se lepo i lagodno.Svi ponovo prizeljkuju taj "zlatni standard". E pa drugovi i drugarice,niko nije smeo da pisne drugu Titu.

Ljiljana

18.10.2011. 00:04

@nikos - Da, da,...dovodio ih je preko prokletija bez papira, samo ubacuj. A mi davali dnevnice, zapravo niko nas nije ni pitao hocemo li, samo su uzimali. Tito im kumovao za svako deseto dete, znaci potsticao natalitet smisljeno...dok smo mi cutali i gledali...spavali

nikos

16.10.2011. 20:44

...Drug Tito nam je sve to radio ispred nosa,on je utro put Siptarima da realizuju ovo sto imaju danas.Kupovinom socijalnog mira-svesno ili nesvesno smo prodali KiM.Nikoga ne mozemo da optuzimo za ovo danas,jer smo mi jedni od vecih krivaca za trenutno stanje.Albanci imaju najveci prirodni prirastaj u Evropi,a mi smo prvi po abortusima.Molim lepo,od sebe se ne moze pobeci i traziti izgovor u drugom.Trece,imaju jake saveznike i ozbiljniji su od nas.Vecito se kunemo u bracu Ruse?Rezultat?Uvek 0 .

Mitolog

16.10.2011. 20:51

Kada sam pitao bivšeg francuskog premijera zašto je došlo do drugog rata u Iraku, on mi je odgovorio: „Zato što smo se mi i Rusi suviše približili naftnim izvorima“." Ovaj covek je izgubio kompas.Ja znam da on nelaze namerno,on cak i nezna da je ova njegova izjava cista laz.Prostor izmedju imaginarnog i stvarnog je prostor u kome se g.Kusturica izgleda dobro snalazi.Delujuci u tom prostoru postao je i najcitaniji literat u 2011god.Lepo je Njegos rekao : Blago onom ko rano p...

srbin

16.10.2011. 22:16

Ti koji sebe nazivas Kosovarom si provokator placeni koji je sebe nasao u tekstu jer da si sa Kosova ne bi sebe zvao Kosovarom posto se zna ko je Srbe sa Kosova tako nazvao.Tebi i ostalim neprosvecenim clanovima ovog drustva za nauk jednom zauvek,Srbi sa Kosmeta su Kosovci a ne Kosovari,na Kosuvu nema Albanaca nego Siptara jer oni nemaju u svom recniku imenicu Albanac vec Sciptor sto u prevodu znaci Siptar a Albaniju oni sami zovu Sciperija Da bi bio neciji placenik prvo moras nesto da naucis.

Vujovic

17.10.2011. 00:47

Hteo bih da pohvalim pitanja novinara i odgovore Emira,svaka cast!Treba dostici nivo svesti coveka kakav je Emir Kusturica da bi realan citalac mogao postavljati komentare,a da prethodno ne zastane i ne zapita se sta cu napisati u istom.?Postujem..

Ljiljana

18.10.2011. 00:00

@Vujovic - Pridruzujem se pohvali izbora pitanja, a odgovore sam vesc pohvalila...Hvala Bogu da je neko svestan usred ovih sumoenosti

Srpkinja majka

17.10.2011. 10:21

Emire, vidi se da gledas sa vrha, jer dobro vidis zmije i aspide sto su zinule da progutaju ovaj jadni, nesvesni i izgubljeni srpski narod. A meni lakse kada shvatim da nas ima jos i da nisam sama na ovoj pustoj stazi sto bi, ako treba, i da pogine za Kosmet, ali nikada da ga se odrekne. A ja bih i gladovala radje, nego zivela bez slobode i ponizena. Za prakticare koje vodi kroz zivotic filosofija stomaka, ovo je mit i ludost, ali radje biram mit i dijagnozu, nego da prodam dusu gospodaru sveta!

Biba

17.10.2011. 10:42

Sta se očekiva od jedne države i naroda, kad svako pokuša da se u njegovoj politici meša?! Mislim da se u Srbiji nalaze največe strukture "političkih-eksperta" pro m² u Evropi ........ Bože sačuvaj!

srp-che

21.10.2011. 05:03

@Biba - Biba, kao sto mogu da primetim, tebe jako kopka sta se srbima desava, retko prodje dan pa da ne ostavis neki priprost komentar. Bolje se drzi dnevnog avaza ili tome sl. Kusta je Bogom dan, kamo srece da imamo vise Kusturica i Djokovica.

ALEX

17.10.2011. 13:05

Mnogo volim kad neko umisli da je mnogo pametan i da zna sve o svemu. Isto tako je mnogo dobro kad neko živi u belom svetu, tamo zarađuje, tamo poseduje nekretnine, koristi sve dobre stvari iz tog belog sveta, dete tamo školuje, a ovamo se pravi veliki patriota i neće u Evropu. Srećom pa se on ne pita! I neka se ne šegači sa imenom Nemanja, on je Emir!

Miodrag Jevtic

18.10.2011. 20:41

@ALEX - On je ono kako se oseca u dusi. I ne mozes mu ti ALEX odredjivati kako ce da se zove. A da je veoma uman i uspesan covek, ne treba obrazlagati. Dela govore.

ban

17.10.2011. 17:38

Vratio se Kusturica u trinaesto stoljeće pa iz povjesne dubine poziva u nove bojeve na kosovu. Ne vidi čovjek koliko je turoban i mračan i on i život u tom stoljeću. Nadam se da će Europa opstati i širiti se da će se ukinuti granice nacije i narodi i da će se čovjek vrednovati po tome što i kako radi i kako se ponaša a ne odakle je i kojeg je tena.

Ljiljana

17.10.2011. 23:56

Svaka ti cast VELIKI COVECE.. Toliko jednostavno mudro i tacno receno. Na zalost Srbiju vode neki drugi ljudi koji zive i rade za zapad. I jos na zalost mi smo vrlo neslozan narod zato i mogu to da nam rade. Zato, Srbi na Kosovu, ako ostanu slozni, kao do sada, uspece...bez obzira sto ih je Srbija ostavila na cedilu. Jos jednom, svaka Ti cast Kusto!

ссд

18.10.2011. 08:14

Не може се насилно почистити територија а онда рећи "Па, шиптари су већина" као образложење за отимање земље.

petar

17.12.2011. 23:33

@zemunolog - Za ovo bravo majstore Šešelj ježao u zatvor 3 godine.Sećate se kad mu je pokojni joža čestitao bravo doktore a Šešelj njemu hvala majstore posle toga pravo u zatvor bez suđenja.

Sofren

18.10.2011. 20:46

na našu sreću imamo nekog kao što je Kusta,na našu nesreću takvih je malo u javnom životu.

Branka

21.10.2011. 07:19

svaki put je uzivanje citati intervjue ovog umnog coveka, a moram priznati da je zabavno i citati komentare svih onih koje je pogodio tacno u metu, pa samo sipaju zlo i zavist, a zna se sve kako je poceo i kako je zaradio i napravio sve sto ima, snimajuci filmove sa parama sa zapada , a opet propagirajuci ideje humanosti, slobode ,,,bila sam i u Drvengradu i hvala mu i za to, jer covek radi...radi i u ovoj zemlji ce iza njega nesto ostati za razliku od pakosnika koji samo znaju da kritikuju ...

tanasije satara

23.10.2011. 20:18

Ako moramo da živimo pod okupacijom,u ime života,živimo.Ako moramo da trpimo laž oko sebe o sebi, u ime života,trpimo.Ali ne uspostavljajmo laž u sebi-to je pristajanje na zadnju izdaju,ništenje prošlog i budućeg.Kusturica ima hrabrosti da svetli u mraku.To je najlepše, zato što je besmrtno.

Za saradnju sa Rusijom i Kinom ali i za ulazak u EU

25.10.2011. 10:54

Zalazem se za saradnju sa Rusijom na svim poljima,kao i sa Kinom, ali stub ulaska u EU, kao prioriteta Srbije, ne treba rusiti, jer se bojim da nam ne aktiviraju i Vojvodinu i Sandzak, a svi znamo do cega bito dovelo, jer bi opet ostali sami na ovom svetu. ZATO PAMET U GLAVU I GLEDAJMO PRIORITETE SRPSKE POLITIKE!

Milka

29.10.2011. 15:31

Pa jasno, tebi je dosadno da menjas ponovo drzavu, jednom si je promenio. Lako je tebi.

sefket ramadani

11.11.2011. 07:51

emire emire! politka nije za tebe! svoje subjektivno misljenje ostavi za sebe ili pricaj sa rusima u kulisama ! snimaj filmove ko ranije! sto ne kazes ko ti pomaze u gradjenju tih etno sela? mozda si bio u okolini borovska i na ruski fazon pravis etno sela? ranije ti je bila dobra evropa i amerika a sada rusija !

leonid

24.11.2011. 10:37

@sefket ramadani - Ruska etno sela su dobra stvar i bolja su u sustini nego Albanska etno sela, pa kom se ne svidja da zivi u ruskim neka sagradi sebi svoja gde hoce. Covek neka gradi i pravi sta hoce, nije uzeo pare kradjom ni prevarom ni drogom. On je bar napravio filmove i zadivio narod sirom sveta filmovima a zasto ne i politikom. On je video vise sveta nego svi nasi politicari zajedno do sada i zna sta prica i meni se cini da je jedan od ljudi koji zaista radi za dobro Srbije a takvih je malo.

Abukra

18.02.2012. 14:28

Ko Vama rekao da u bogatoj Libiji narod dobro ziveo!!!nije tacno 40 godine diktatora,korupcije i slicno..Ja sam Libijac i kao dr spcijaljista imam plata od oko 400 dolara,ne zaposlene da Vam ne pricam.Nemojete da iznjesete nesto sto ne znati