NEUSPELE prodaje i nezainteresovani kupci obeležili su osmu godinu privatizacije u Srbiji. Svega 32 preduzeća dobila su gazde, a privatni kapital nije ušao u još ukupno 455 firmi. Proces prodaje je iz različitih razloga zaustavljen u skoro polovini, 220 preduzeća, a preostalih 230, nada se Agencija za privatizaciju, mogla bi da budu prodata tokom 2011. godine. Ukoliko odziv investitora bude približan ovogodišnjem, šanse nisu velike.

Od ovogodišnje prodaje stiglo je 17,4 miliona evra i 714 miliona dinara. Prodajom udela Akcionarskog fonda u 58 preduzeća ostvaren je prihod od 5,6 miliona evra. Tokom 2010. godine prodata je celokupna imovina 32 preduzeća u stečaju i delovi 77 preduzeća. Ovako je prikupljeno 1,76 milijardi dinara.

RASKINUTI UGOVORI POSTOJEĆE gazde ove godine nisu se previše držale preuzetih obaveza. Ovo se može zaključiti po broju raskinutih privatizacija - bilo ih je čak 127. Tokom prvih 11 meseci obavljeno je ukupno 1.206 kontrola.

- U 2010. godini zaključena su 32 ugovora o prodaji. Na javnom tenderu su prodata preduzeća “Panonka”, “PPT Inženjering” - kažu u Agenciji za privatizaciju. - Na tenderu je prodata imovina dva preduzeća, “Bratstvo” i “Belorečki peščar”. Na aukciji je prodato 25 preduzeća i održane su tri licitacije imovine i udela iz restrukturiranja, među kojima je Industrija obuće “Beograd”.

Među 455 neprodatih preduzeća 141 je u restrukturiranju. Za ukupno 220 proces je stopiran, jer se radi o podržavljenim firmama, vodoprivrednim preduzećima, radionicama za zapošljavanje invalida ili su osnivači sa sedištem u bivšim jugoslovenskim republikama.

- Te firme, realno, neće biti privatizovane, pa dolazimo do cifre od oko 230 preduzeća i cilj Agencije za privatizaciju jeste da se ovaj proces okonča na najbolji mogući način, ali i u što kraćem vremenskom roku - kažu u Agenciji. - Trudićemo se da to bude završeno u 2011. godini, ali je veoma teško proceniti kada će se to zaista desiti. Radi se o preduzećima koja za deset godina privatizacije nisu uspela da nađu kupca. Imajući u vidu da su preostala preduzeća u različitoj situaciji i kako svako traži drugačije rešenje, nije isključeno ni to da će se tražiti neki novi načini za prodaju.


REKORDERI

MEĐU neprodatim firmama mnogo ih je bezuspešno nuđeno više puta. Bilo je čak sedam pokušaja za “Vinarske podrume” Vlasotince. Po šest puta oglašavani su “Kluz Kozara” i “Goša-Dibut” iz Smederevske Palanke. Tri tendera su organizovana bez uspeha za firmu “Dragan Marković” u restrukturiranju i “Industriju kablova”, takođe u restrukturiranju, iz Jagodine.