Moćne pečurke
19. 02. 2018. u 09:15
Podižu imunitet, a efikasne su i protiv teških bolesti
Shutterstock
ŠUMSKO meso ili pečurke su ukusne i dijetalne, a mnoge od njih pomažu u borbi mnogih bolesti.
U prirodi postoji 70.000 vrsta pečuraka. Odlične su za dijetu, jer imaju malo kalorija. Agaricus pečurke, kojima pripadaju i dobro poznati šampinjoni, u Rusiji se koriste u tretiranju mnogih oblika raka, jer sprečavaju njegovo širenje. Ariša pečurke su se pokazale izuzetno efikasne u lečenju raka dojke i jetre, kao i ciroze jetre i hepatitisa B i C. Japanski istraživači smatraju da su efikasne i u kasnijoj fazi teškog oboljenja.
Pečurke se primenjuju i u slučajevima kada se ne može preduzeti radio, hemoterapija i operacija. Naime, ekstrakt gljive agaricus ima sposobnost smanjenja opasnih propratnih efekata prilikom hemoterapije, koju mnogi teško podnose.
Dokazano je da su pečurke posebno korisne za osobe sa oslabljenim imunitetom, ali i kod uvećanja slezine, poremećenog rada jetre, probavnog sistema i kod visokog holesterola. Ariša pečurke uklanjaju i štetne materije, toksine i čiste creva, što automatski pomaže u skidanju kilograma.
U Rusiji pečurke jedu kuvane u čorbi, dinstane, na žaru, pržene, punjene, ali se za prevenciju od raka preporučuje da ih jedete sveže i sirove. Međutim, izuzetno su korisne i sušene. Sveže pečurke sadrže dva odsto belančevina, a sušene čak 20 odsto! Takođe, gljive sadrže vitamine B, D i E, pa 100 grama šampinjona zadovoljava četvrtinu potrebne dnevne doze ovih vitamina. Naravno, preduslov je da nisu hemijski tretirane.
Pečurke su i dobar izvor kalijuma, fosfora i gvožđa, cinka i bakra, a pošto nemaju natrijum, idealne su za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska.
SALATA OD SIROVIH ŠAMPINjONA ILI VRGANjA
Naseckati šampinjone, dodati iseckan beli luk, ulje, sirće i željene začine. Kada malo odstoje i puste sokove, salatu jesti uz crni hleb i sir.
SALATA OD "JUDINOG UHA"
Planinari često jedu pečurke “judino uho”, a raste na stablima na vlažnim mestima. Pečurke treba iseckati i potopiti u sirće, ostaviti ih nekoliko sati da odstoje i puste aromu zemlje, a zatim se začine prema želji.
NAPITAK OD SUVIH PEČURAKA
Oko 30 do 50 grama suvih agarikus pečuraka treba staviti u toplu vodu (od 300 do 500 mililitara) i ostaviti ih preko noći. Višak vode se izlije i doda nova topla voda, pa se stavi na toplo mesto da odstoji do uveče kada se tečnost presipa u termos i pije sutradan. Tečnost se pije pola sata pre jela.
ČAJ OD ŠITAKE PEČURKE
Japanci šitake pečurku zovu eliksir života i jedu je svežu, kuvanu ili piju čaj od nje, koji razbija kamen u bubregu, sprečava nastanak tromba, reguliše krvni pritisak i šećer u krvi. Šitake pečurku suvu ili svežu staviti u dva decilitra vode da se dobro natopi. Posle 30 minuta kuvati pečurku dok se voda ne prepolovi. Ovaj čaj treba piti uveče, pre spavanja.

SIBIRSKA ČAGA - DAR OD BOGA
Ariš ili čaga raste u Sibiru i stotinama godina se koristi kao lek, a nedavno je utvrđeno i da efikasno pomaže u skidanju kilograma jer aktivira jetru, koja ubrzava metaboličke procese i razgradnju masti. Čaga uspešno eliminiše i stres koji je, kako je zvanična medicina utvrdila, uzročnik većine bolesti. U Aziji čagu nazivaju i “dar od boga”, a svet je za nju čuo kada je Aleksandar Solženjicin napisao da je ozdravio od karcinoma pomoću čaja od čage - u knjizi “Odeljenje za rak”. Čaga se može piti kao čaj, ali i u obliku kapsula ili tableta, a postoji i tinktura.

Čaj od čage
Gljiva se polomi na nekoliko komada koji se melju u blenderu ili običnom mlinu za kafu, koji će ih pretvoriti u fini prah. U šolju staviti kašičicu praha od čage (dva grama) i preliti sa dva decilitra prokuvane vode. Zbog ukusa može se dodati i zeleni ili neki drugi čaj, kao i med. Kada tečnost odstoji deset minuta, podeli se u pet doza i pije u malim gutljajima tokom dana.