Zašto je važno da je pas lepo vaspitan?

Tanjug

05. 05. 2019. u 12:18

Зашто је важно да је пас лепо васпитан?

Foto Tanjug

LJubitelji pasa svoje kućne ljubimce doživljavaju kao članove porodica, ali ponekada zaboravljaju da imaju i odgovornost prema okolini,a to podrazumeva i da poštuju tuđe pravo da ne vole pse

LJubitelji pasa svoje kućne ljubimce doživljavaju kao članove porodica, ali ponekada zaboravljaju da imaju i odgovornost prema okolini,a to podrazumeva i da poštuju tuđe pravo da ne vole pse.

Instruktor Nenad Milojević kaže da se lepo vaspitan pas prepoznaje po tome što ne laje u vreme odmora, ne prlja zajedničke prostorije u zgradama, trotoare, ne vrši fiziološke radnje u blizini obdaništa ili frižidera za sladoled...

Pas se na to može podučiti, a kako navodi sagovornik Tanjuga, postoje različite vrste obuke pasa, a grupna podrazumeva da instruktor upravo poduči vlasnike i vodiče kako da svoje ljubimce nauče lepom ponašanju.

Obuka se uglavnom vrši u grupama u kojima je obično pet do deset kučića koji se u početnoj fazi treninga uče osnovnim instrukcijama - "dođi", "sedi", "ne", "sačekaj", a u toj fazi, objašnjava Milojević, psi se uče i kako da budu tolerantniji prema drugim psima i kako da se ponašaju u prisustvu dece, u parku, na ulici, u restoranu...

U obuci, podseća, po zakonu nije dozvoljena primena sile, već se koristi princip uslovljavanja koji podrazumeva da pas, kada završi određenu radnju, biva bogato nagrađen.

"Mi ga hranom ili svojom pozicijom podstičemo da sedne, a kada to uradi, nagradimo ga omiljenim jelom ili predmetom koji predstavlja plen kojim zadovoljava svoje prirodne instinkte - potrebu da stigne i uhvati plen, pa su to loptice…", pojasnio je Milojević.

Instruktor Nenad Milojević

Osnovna obuka traje oko tri meseca, a koliko će se brzo pas naučiti lepom ponašanju, zavisi od rase i godina, kao i od vlasnika koji bi, savetuje Milojević, ono što je instruktor pokazao na treningu, trebalo i kod kuće da vežba sa svojim ljubimcem.

"Vlasnik je taj koji je i zaslužan i kriv za sve što je pas uradio i kako napreduje, i zato bi trebalo da bude dosledan u ponašanju prema svom ljubimcu jer oni vole rutinu i tačnost", uvodi nas u tajne obuke pasa Milojević.

Kako kaže, za obuku su najlakši svi ovčarski psi, poput rase border koli, koji se koristi za čuvanje stada ovaca i koji je po različitim standardima među tri najinteligentnija, ali su za obuku zahvalne i pudle, bokseri, dobermani, rotvajleri, dok slabije uče hrtovi.

On skreće pažnju na to da ljudi koji se boje pasa svojim ponašanjem mogu da ih iritiraju i da pas, koji je inače miran, reguje drugačije, i napominje da je zbiog toga važno da vlasnici pasa vode računa o bezbednosti, poštuju zakon i vode psa na povocu.

"Ne možete dozvolite da pas sam iskače iz automobila i izlazi iz stana i morate voditi računa o tome da pas može oboriti malo dete", objašnjavae Milojević i ukazuje da odgovorno ponašanje vlasnika doprinosi bezbednosti, a samim tim i bezbrižnosti.

Među onima koji su svog kućnog ljubimca doveli na obuku je i Jelena Šaranović, vlasnica dvogodišnjeg Tombe - kavaliera španijela kralja Čarlsa.

Iako je reč o rasi koja nije agresivna, kaže da ga je dovela na obuku jer želi da bude vaspitan tako da se, pre svega, uklopi u njene životne navike budući da je zbog posla često odsutna.


Objašnjava da joj je bitno da Tomba bude naviknut na život u stanu i vaspitan tako da neće ništa uništavati i loše se ophoditi prema gostima.

Mnogo mi je značilo što sam imala prilike da s nekim prođem ovaj kurs jer sam uspela da shvatim šta je poenta obuke, a to je učvršćivanje veze koju imamo sa svojim kućnim ljubimcem", istakla je Jelena.


Stefan Zdravković, vlasnik nemačkog ovčara Rufusa starog tri godine koji je dostigao najviši nivo obuke, kaže da sa svojim ljubimcem svakodnevno vežba kako bi održao taj nivo.

"To je konstantan rad koji zahteva posvećenost kako bi se naučeno ponašanje održavalo na određenom nivou", podelio je Stefan svoja iskustva u odgajanju Rufusa koga sprema za takmičenje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije