Fabrički ili plakar po meri

V. N.

24. 09. 2018. u 11:14

Фабрички или плакар по мери

Shutterstock

U poslednje vreme sve su popularniji ormari po meri ili ugradni, američki plakari

Nabavka plakara za odlaganje garderobe važna je stavka u svim životnim prostorima, a dilema da li se osloniti na već izrađene ormare u prodavnicama nameštaja ili ih naručiti po meri pitanje je sa kojim se susreću svi vlasnici stanova. I dok cena u mnogim slučajevima presudi, arhitekte savetuju da se razmišlja o dugoročnom rešenju i kupovini po jedinstvenoj meri svakog stana.

Dvokrilni, trokrilni, sa nadogradnjom, kliznim vratima ili standardni. Sve su ovo dileme kada dođe na red opremanje stana plakarima. U prodavnicama nameštaja u ponudi su različiti ormari, kako prema dimenzijama, tako i od različitih materijala od kojih su izgrađeni. Cena standarnog dvokrilnog ormara visine do dva metra, izrađenog od iverice i sa jednom šinom za odeću, kreće se već od 15.000 dinara. Cena ormara koji se slaže po elementima košta malo više, pa se tako samo nadgradni segment kreće od 6.000 do 10.000 dinara u zavisnosti da li je izrađen od iverice ili medijapana.

Ipak, u poslednje vreme sve su popularniji ormari po meri ili ugradni, američki plakari. Arhitekte navode da nije reč samo o trendu u svetu enterijera, već i o praktičnim razlozima.

- Danas u ponudi imamo sve više stanova sa malom kvadraturom i više prostorija, zbog čega svojim klijentima uvek preporučujemo izradu ormara po meri - objašnjava arhitekta Nemanja Kiso. - Posebno su pogodni za male hodnike i prostore u spavaćim sobama, u koje se ne mogu uklopiti standardni, industrijski ormari. Iako je ovo skuplja opcija, tako se iskoristi svaki centimetar slobodnog prostora i lepo uklopi u ambijent.

Cena ormara po meri zavisi od materijala koji se koriste i okova. Kvadratna ploča univera pokriva širinu ormara do dva metra, a u kombinaciji sa ogledalima, dve unutrašnje fioke, standardnim okovima i kliznim vratima staje od 500 evra pa naviše, u zavisnosti od cene ruku majstora.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dejan

24.09.2018. 11:34

Bolji su po meri, ali su iverica i okov nenormalno skupi već 10 godina. Jeftinije kupiti u radnji nego naručiti da se napravi ( ili čak napraviti sam).