Kad se deformiše stopalo trpi čitavo telo

A. Vasić

30. 06. 2019. u 18:20

Dr Goran Lekić, upozorava da deformitete na nogama treba lečiti čim se pojave, jer se šire na kičmu, kolena, karlicu. Ortopedske probleme najčešće imaju žene srednjeg doba koje imaju predispozicije i često nose štikle

Кад се деформише стопало трпи читаво тело

Doktor Goran Lekić, foto: K. Mihajlović

Deformiteti stopala, pored toga što onemogućavaju normalan hod, mogu da postanu uzrok bolova u kičmi, kukovima i kolenima. Ali, nisu retkost ni obrnuti slučajevi - da oboljenje kičme izazove deformitet stopala.

Doktor Goran Lekić, specijalista ortopedije u Vojnomedicinskoj akademiji, kaže u intervjuu za "Novosti" da deformitete stopala treba lečiti čim se primete, ali da pacijenti najčešće dolaze kod lekara u odmaklom stadijumu.

- Većina pacijenata dođe na pregled kada problemi i bolovi u stopalu onemogućavaju svakodnevno funkcionisanje. U takvim slučajevima, rendgen i snimci svih delova tela u kojima postoji bol, često pokažu da je problem odmakao i proširio se na kičmu, kolena ili karlicu. To se najčešće dešava kod starijih.

* Sa kojim deformitetima stopala se ortopedi najčešće susreću?

- Postoji mnogo bolesti i povreda koje oštećuju meko tkivo, nakon čega nastaje deformitet. Najčešći je definitivno čukalj. To je u početku deformitet mekog tkiva, dok kasnije dolazi do ozbiljnih promena. Osim toga, česta je artroza zgloba koji spaja palac sa stopalom, zatim povrede i uganuća stopala i skočnog zgloba. U tom slučaju strada srednji, zadnji deo stopala i pojedini ligamenti, dok kao posledica može da nastane stečeno ravno stopalo.

* Može li ravno stopalo da bude uzrok drugih ortopedskih problema?

- Iz dugogodišenje prakse zaključili smo da nelečeno ravno stopalo kao posledica oboljenja i traume, s vremenom može da dovede do opterećenja i propadanja skočnog zgloba i unutrašnjeg dela kolena. Ukoliko postoji jednostrano ravno stopalo, dolazi do opterećenja na nivou karlice, kao i do skolioze.

* Kako povišen ris može da pogorša druga oropedska stanja?

- Povišen ris ranije se uopšte nije prepoznavao kao deformitet. Sada znamo da je potrebno da se obrati pažnja na ovaj problem i da na vreme treba nositi posebnu obuću, kako se ovaj problem ne bi pogoršao. Ponekad je potrebno čak i spustiti ris operacijom. Po istom principu kao i ravno stopalo, ris takođe utiče na celo telo. Pacijent nesvesno menja svoj hod i krivi karlicu, zbog čega dolazi do različitih opterećenja i degenerativnih promena.

* Da li i čukalj može da utiče na kičmu i karlicu?

- Čukalj se ne povezuje ni sa jednim dodatnim ortopedskim deformitetima. Samo u pojedinim slučajevima, može da poremeti hod, koji kasnije dovodi do drugih problema.

* Koliko često su ortopedski problemi udruženi?

- Do opšte ligamentalne nestabilnosti dolazi najčešće zbog niza udruženih faktora, među kojima je i genetika. Nedavno je pacijent na VMA bila devojka koja ima 21 godinu i istovremeno ima problem sa čukljevima, ravnim stopalom i kičmom. Udruženi problem kod ovako mladih osoba najčešće je posledica slabih ligamenata.

* Da li ponekad sami utičemo na pojavu ovih problema?

- Generalno, ortopedske probleme najčešće imaju žene srednjeg starosnog doba koje imaju genetske predispozicije i često nose štikle. Čim se uđe u uske cipele, a naročito štikle više od dva santimetra, dolazi do većeg opterećenja na prednji deo stopala. S vremenom to dovodi do deformiteta. Kod nas su ovi problemi sve češći u ranoj mladosti i pebertetu, najviše zbog načina života i slabog kretanja. Narodi koji hodaju bosi ili u japankama, nemaju problema sa čukljevima.

* Kako može da se spreči napredovanje deformiteta?

- Najbolja prevencija je adekvatna obuća. Treba obratiti pažnju na stopala i svaku povredu ozbiljno shvatiti. Čim se pojavi promena, potrebno je odmah se javiti lekaru. U zavisnosti od deformiteta, u početku može da pomogne fizikalna terapija ili uložak, dok su vežbe delotvorne u malom broju slučajeva. Ako se ne sprovedu prave mere, dolazi do degeneracije i propadanja malih zglobova, nakon čega su jedino rešenje velike i zahtevne operacije.

* Kada operacija rešava problem?

- Važno je da se operacijom ne rešava estetski problem, nego bol koji pacijet trpi. Potrebno je znati uzrok nastanka čuklja ili ravnog stopala, jer nije svaki problem isti. Zapravo, postoji čitav niz kostiju koje mogu da budu uzrok problema. Potrebno je otkriti tačku deformiteta, iz čega se zaključuje koju operaciju je potrebno primeniti. Pravilan izbor operacije smanjuje mogućnost reoperacije. Za čukljeva postoji 200 opisanih operacija, od kojih se najčešće koristi kombinacija od pet različitih.


INJEKCIJE DA ILI NE

* Mogu li injekcije da ublaže bol kod ortopedskih deformiteta?

- Steroidne injekcije mogu da ublaže bolove u pojedinim, retkim slučajevima. Ipak, postoje i indicije da one mogu da unište meka tkiva i ubrzaju proces razvoja deformiteta. Smatram da u 99 odsto slučajeva, nema potrebe za njima. Oko injekcija kolagena, hijelurona i plazme, mišljenja su podeljena. Nije dokazano da li one zaista imaju učinak ili je to placebo efekat.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Maja

30.06.2019. 20:49

Mrzim čukljeve ali kao Mala nisam imala Pogodnu Obuću Sada muke mučim u 50 tim godina teškomije naći Obuću Plastična obuća nije dobra Za decu , mnogi Roditelji kupuju Zato što je jeftinija.