Rak kasno otkrivamo

A. Vasić

05. 05. 2019. u 09:09

Na Prvom nacionalnom onkološkom forumu ukazano na probleme u dijagnostici i lečenju karcinoma. Čak 30 odsrto karcinoma dojke u Srbiji se dijagnostikuje u fazi kad više ne može da se operiše

Рак касно откривамо

U SVETU se u odmakloj fazi, kad ne može da se operiše, otkrije samo 10 odsto slučajeva raka dojke, a u Srbiji - 30 odsto. Slično je i sa drugim tumorima. Kasno otkrivanje, nedovoljno razvijen sistem moderne dijagnostike, nedostupnost aparata u pojedinim delovima Srbije i nedostupnost savremene terapije za neke vrste karcinoma, razlozi su za visoku smrtnost od svih vrsta raka, upozoreno je na Prvom nacionalnom onkološkom forumu.

Maligne bolesti se u velikom broju slučajeva otkrivaju u poodmaklj fazi, kad već postoje metastaze. Simptomi se uglavnom ne prepoznaju na veme, dugo se ignorišu, pa se kasno počinje sa lečenjem čak i onih malignih tumora koji jednostavno mogu da se otkriju skrining pregledima, ko što su mamografija i kolonoskopija. Za neke druge vrste karcinoma neophodna je molekularna dijagnostika.

- Možemo da kažemo da će u budućnosti rano otkrivanje i molekularna dijagnostika spasti svet od raka - kaže, za "Novosti", dr Davorin Radosavljević, rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. - Ovakva dijagnostika je skupa i nije dovoljno rasprostranjena, ali je u Srbiji već omogućeno njeno korišćenje. Obezbeđuje je RFZO u pojedinim slučajevima, kada je potrebno otkriti detalje o bolesti, kako bi se donela pravilna odluka o lečenju. Naš zajednički cilj je da pacijentima omogućimo što veći broj inovativnih lekova, ali i svih drugih koji koriste u ovoj teškoj, zajedničkoj borbi za pretvaranje malignih bolesti u hronične i u borbi za izlečenje.

Doktor Nenad Mijalković, predsednik Republičke stručne komisije za citotoksične i molekularne lekove Ministarstva zdravlja, kaže da su u poslednjih desetak godina napravljeni revolucionarni pomaci u lečenju maligniteta.

- Neophodna je bolja organizacija primarne prevencije, skrininga za otkrivanje bolesti u ranoj fazi, kada je lečenje najefikasnije i najjeftinije - kaže Mijalković. - Trebalo bi modernizovati rad onkoloških konzilijuma, koji moraju biti obavezni i pre operacije tumora. Da bi stručnjaci mogli da donose najbolje odluke za multidisciplinarno lečenje, mora da se nastavi sa uvođenjem novih onkoloških lekova na godišnjem nivou, uz povećanje budžeta za lekove svake godine. Cilj treba da bude bar izjednačavanje u dostupnosti inovativnih lekova sa okolnim državama, Crnom Gorom, Hrvatskom i Bugarskom.

Predstavnica udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim Plućima" Olja Ćorović, takođe, je predložila izmene u prevenciji i lečenju.

- Ovo udruženje zalaže se da se lečenje raka pluća inovativnim terapijama sistemski reši, a ne da se pacijenti leče uz pomoć donacija i kliničkih studija, što je trenutno slučaj - kaže Olja Ćorović.


VISOKA SMRTNOST

NAŠA zemlja nalazi na 12. mestu u Evropi po učestalosti obolevanja od raka i drugoj poziciji po smrtnosti od raka. U odnosu na države EU, u Srbiji je smrtnost od karcinoma 30 odsto viša. Posmatrajući statistiku kod nekih pojedinačnih malignih bolesti, situacija je još alarmantnija, pa je tako po stopi umiranja od raka pluća Srbija na drugom mestu od svih svetskih zemalja, odmah iza Mađarske, pokazuju podaci sa skupa koji je organizovalo Udruženje medikalnih onkologa Srbije, Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", Udruženje za borbu protiv raka jajnika "Progovori" i Forum Pacijenata Srbije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije