Ishranom ne unosimo dovoljno magnezijuma

V. N.

05. 06. 2017. u 17:15

Više od 60 odsto stanovništva ima deficit važnog minerala

Исхраном не уносимо довољно магнезијума

Shutterstock

UPRKOS tome što se o njegovom značaju dugo nije pričalo jer su u fokusu uvek bile različite grupe vitamina, danas se značaj magnezijuma u svakodnevnoj ishrani sve više potencira. Kao jedan od sedam esencijalnih makroelemenata, magnezijum je važan za normalno funkcionisanje organizma, ali studije pokazuju da više od 60 odsto stanovništva unosi ovaj mineral u manjoj količini nego što bi trebalo.

Kada nemamo dovoljno magnezijuma u organizmu, prvi simptomi koji se javljaju su uznemirenost, sindrom nemirnih nogu i pojava grčeva, nesanica, problemi sa spavanjem, hronična malaksalost, umor, pa čak i poremećen srčani ritam. Zato je suplementacija ponekad neophodna.

Zajedno sa kalcijumom i vitaminom D, magnezijum je ključan za izgradnju koštanog tkiva, metabolizam hrane, produkciju energije, kao i za sintezu proteina i masnih kiselina.

U osetljive grupe koje bi trebalo da uzimaju dodatne količine magnezijuma ubrajaju se osobe sa zapaljenskim bolestima creva (Kronova bolest, IBD), bubrežnom insuficijencijom zbog koje se magnezijum pojačano gubi, dijabetičari i naročito stariji od 50 godina, jer je kod njih deficit izraženiji. Takođe, unos magnezijuma se preporučuje osobama koje su pod hroničnim psihofizičkim stresom, koje ispijaju puno kafa i gaziranih napitaka kao i ženama sa obilnim menstrualnim ciklusima.

Kliničke studije su pokazale da je efikasan u prevenciji različitih oboljenja:

GLAVOBOLjA

Magnezijum doprinosi smanjenju osetljivosti na svakodnevni stres i smanjuje učestalost glavobolja kod osoba sa migrenom. Potreban je osobama sa povećanim psihičkim naporima.

GRČEVI

Zbog gubitka minerala, naročito leti, mnogi pate od grčeva u mišićima donjih ekstremiteta, pa se za ublažavanje ovih neprijatnih grčeva preporučuje pojačan unos magnezijuma.On, takođe, ublažava tegobe vezane za PMS, u trudnoći jer sprečava kontrakcije, a snižava i povišeni krvni pritisak.

NERVOZA

U dozama od 200 do 400 mg dnevno relaksira mišiće i periferne nerve i time pruža osećaj blage opuštenosti. Često se uzima zbog blagotvornog dejstva na nervni sistem.

NESANICA

Magnezijum je prirodni sedativ. Nedostatak magnezijuma može da izazove poremećaj sna, zatvor, drhtanje mišića ili grčeve, anksioznost, nervozu, i bol.

ČUVA SRCE

Normalizuje srčani ritam, snižava krvni pritisak i održava tonus krvnih sudova. Takođe doprinosi i regulaciji povišenog šećera.

HRONIČNI UMOR

Magnezijum doprinosi boljem i efikasnijem stvaranju energije i kao takav se preporučuje nakon svakodnevnih fizičkih aktivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Лили

06.06.2017. 11:10

@Ovde je izostavljeno ono najvaznije, u.... - Највише га има у семенкама бундеве и орашастим плодовима, мислим да га има и у риби и морским плодовима, али то нисам сигурна

penzionerka

08.06.2017. 07:58

Pocela sam da ga pijem zbog povremenih bolova u nozi ali mi je pokazao sve svoje koristi u smirivanju nerava,pulsa itd. Pijem svaki dan po jednu kapsulu.