Breza: Podmlađuje i jača organizam

Z. O. Joksović

08. 04. 2013. u 13:18

Čaj kao odličan diuretik, a ubrzava zarastanje rana i podmlađuje tkivo

BREZA (BETULA PENDULA) je izuzetno lekovita biljka, a u te svrhe koriste se i lišće i rese i kora. Cveta u aprilu i maju, pa se mlado lišće bere u proleće i suši u hladu na promaji, iako može da se bere sve do jeseni. Lisni pupoljci beru se potkraj zime ili u rano proleće, a dobro upućeni tvrde da je to vreme najbolje jer su lekoviti sastojci breze tada najsnažniji.

Prilikom sakupljanja treba obratiti pažnju da pupoljci budu krupni, a lišće mekano. Sok od breze vadi se krajem februara i početkom marta, a kora skida na početku proleća i na kraju jeseni. Listovi breze sadrže visoke koncentracije tanina, saponina, gorkih materija, ali i kiseline, smole, vitamin C.

U manjim količinama sadrže i eterično ulje, kao i mineralne sastojke kalijumovu so i kalcijum. Eterično ulje lisnih pupoljaka posebno je važno jer povoljno deluje na disajne puteve, a dobija se destilacijom, uz pomoć vodene pare.
Od pupoljaka i listova breze priprema se čaj, ali bez kuvanja! Jednostavno se prstohvat pupoljaka i listova prelije šoljom vrele vode, a zatim proceđeno pije. Ovako dobijen čaj pokazao se kao jedan od najboljih prirodnih diuretika.

Preporučuje se i za rastvaranje bubrežnih kamenčića, kao i za sprečavanje obolevanja organa u kojima se sakuplja suvišna voda u organizmu - bubrezi, bešika, jetra, zglobovi... Istovremeno, čajevi od listova i pupoljaka uspešno podmlađuju tkivo i ubrzavaju zarastanje čak i dubokih rana bez ožiljka.

Breza, takođe, poboljšava koncentraciju, jača pažnju i snaži organizam. Kombinovan čaj od brezovog lišća i resa preporučuje se za izlučivanje mokraće, eliminisanje kiseline iz organizma, lečenje groznice i reumatskih bolesti. Za lakše mokrenje preporučuje se i uzimanje po jedne kašike sitno samlevenog lišća breze tri puta dnevno. Važno je napomenuti da lišće treba da se pripremi neposredno pred upotrebu.

Sveži sok je, takođe, vrlo lekovit. Skuplja se zarezivanjem kore starih breza, u koje se kroz otvor ubacuje levak kroz koji sok curi u staklenu posudu. Nakon vađenja soka, otvor treba zatvoriti drvenim klinom, a iz jednog stabla dnevno može da se sakupi četiri i po litra soka.
Međutim, često bušenje istog stabla nije preporučljivo, jer se smanjuje njegova otpornost na gljivične infekcije.

U svakom slučaju, sok treba da piju osobe sa kožnim problemima i bolestima mokraćnih organa dva do tri puta u toku dana. S obzirom na to da ovaj sok sadrži šećer, njegovim kuvanjem dobija se i brezovo vino. Sok i vino su odličan lek i za lečenje ateroskleroze, kao i gojaznosti.
Starim Slovenima i Keltima breza je bila veoma važno drvo, smatrala se svetom jer je isterivala zle duhove, zbog čega su se od njenog drveta pravile i kolevke.

KONCENTROVANI ČAJEVI


Koncentrovani čaj odličan je za čišćenje bubrega, a priprema se tako što se četiri šake pupoljaka breze stave u litar vode i kuvaju dok polovina vode ne ispari.
Piju se dve do tri šoljice dnevno.
Protiv celulita čaj se priprema tako što se šačica listova i pupoljaka breze potopi u litar vrele vode, odstoje desetak minuta i piju tri šoljice dnevno.
Protiv temperature i za poboljšanje varenja čaj se priprema tako što se šačica kore potopi u litar vrele vode i ostavi da odstoji deset minuta.
Piju se tri šoljice dnevno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)