Kao što povremeno defragmentujemo klastere u računaru, da bi on što bolje radio, predstojeće dane koje ćemo provesti u domovima trebalo bi da iskoristimo da presložimo svoje najdublje misli, želje, greške, strahove...

Iz ugla profesionalnog astrologa Snežane Knežević to deluje kao lak posao, jer su je zvezde naoružale blagim optimizmom:

- Srbija će proći ovu krizu prilično dobro, jer se na vreme organizovala na pravi način i pokazala sposobnost da uči na tuđim greškama i da poštuje znanje i struku. Posle ovoga svi ćemo više poštovati znanje i ljude koje dosad nismo primećivali, a oni nam sada spasavaju živote. Srbija će uspeti da održi svoju ekonomiju stabilno i biće primer mnogim zemljama u EU. Sve to ne bi bilo moguće da u prethodnim godinama nisu postaljeni visoki ciljevi i da jedan po jedan nije ispunjavan.

Kako je Snežana Knežević istovremeno i diplomirani ekonomista i lajfkouč, ona predlaže da vreme nametnute izolacije i tišine iskoristimo na kreativan način.

Jedan od njih je, kaže, da sebi postavimo pitanja: Šta želim da postignem u narednom periodu? Koje ciljeve da ostvarim? Koje nove navike da usvojim?

- Ovo prinudno zaustavljanje tako može da postane naš kreativni period života u kojem imamo mogućnost da proučimo svoje navike i obećamo sebi da ćemo izdržati na putu promene. Jer, kvalitet našeg života zavisi od naših navika - ističe Kneževićeva.

Podseća nas na tvrdnju psihologa da je potrebno da prođe 21 dan da bi se stekla nova navika. Većina odustane posle nekoliko dana, čim se suoče sa stresom i patnjom koja ide uz proces odbacivanja starih navika i uspostavljanja novih. Zato je potrebno da razvijemo vatrenu želju, koja u trenucima sumnje može da učini da ostanemo dosledni na putu ispunjenja želja.

- Na parčetu papira ili u dnevnik napišite svoje ciljeve i glasno ih pročitajte. Usvojite kao novu naviku mali ritual da svakog jutra kada ustanete i uveče pre spavanja odvojite 5-10 minuta za svoj dnevnik i pisanje ciljeva. Da bi vaša želja postala vatrena, vaši ciljevi moraju da budu lični. Kako bi ceo proces koji traje 21 dan bio efikasan, morate da budete sebični u pogledu onoga što zaista želite. Svoje novo putovanje započnite pitanjem: "Šta zaista želim da uradim sa svojim životom?" Na njega ćete se mnogo puta vraćati i ono će vas nesvesno voditi u pravom smeru. Uvek ga zapisujte i dozvolite sebi da se kreativno izražavate. U vašoj mašti nema ograničenja. I upamtite - prvo morate da napravite kulu u vazduhu pre nego što zasučete rukave i krenete da kopate temelje za pravu - zaključuje Snežana Knežević.

Spisak od deset ciljeva

Za naredne dane, Snežana Knežević predlaže sledeću vežbu:

- Na list papira ili u dnevnik napišite spisak od deset ciljeva koje biste želeli da postignete u bliskoj budućnosti i definišite datum. Napišite ih u sadašnjem vremenu, kao da ste ih već postigli. Na primer: "Imam X kilograma", "Mesečno zarađujem X dinara"... Zatim pogledajte koji cilj sa liste vam je najvažniji, jer on utiče i na postizanje ostalih. Sledeći korak je da taj cilj izdvojite na posebnom papiru i radite na njemu. Zapišite sve što možete da uradite kako biste ga ostvarili, pa preduzmite nešto u vezi s makar jednom stavkom sa liste. To je vaš prvi korak ka ispunjenju cilja koji će vam promeniti život. Mislite na njega više puta tokom dana. I postavljajte sebi pitanje: "Kako da ga ostvarim?" Odgovori će sami dolaziti.