IAKO je trebalo da bude sasvim suprotno, usamljenost je doživela ekspanziju sa pojavom internet-aplikacija za upoznavanje - zaključili su istraživači sa Univerziteta u Ohaju. Naučnici su došli do saznanja da su introvertnije osobe postale još više otuđene od ljudi. A mislili su da će biti obrnuto...

- Mnogi su se tek sada sasvim isključili iz socijalnog života, postajući zavisni od telefona - navela je autorka studije Kejtlin Koduto. - Neki ispitanici su priznali da su čak počeli da izostaju iz škole ili sa posla, jer su besomučno proveravali aplikacije u toku radnih dana. Iako su otkrili da su se zbog osećaja usamljenosti ili čak anksioznosti okrenuli društvenim mrežama, ispostavilo se da nisu uspevali da pronađu pravog partnera i da im je samopouzdanje još više srozano.

Umesto da reše problem zbog koga su počeli da koriste sve te aplikacije, samo su nagomilali nove. Krstarenje na internetu im je poremetilo koncentraciju na poslu, san ili apetit. A anksioznost se, logično, samo pojačala. Sada bi trebalo da se pozabave i “lečenjem” zavisnosti od interneta.