Pekarske čarolije: Gurmanske i posne pogačice

Ž. P.

22. 01. 2020. u 12:10

Пекарске чаролије: Гурманске и посне погачице

Ilustracija / Foto Depositphotos

Ko voli stvari od testa, a naročito pogačice, treba da proba ove recepte: punjene mlevenim mesom, jednostavne sa jogurtom, sirne, sa čvarcima, od krompira, sa šampinjonima i maslinama, filovane piletinom

Punjene mlevenim mesom

Potrebno je za testo: 950 g brašna, 1/2 l mleka, 3 kašike masti, kašika šećera, 2 kašičice soli, jaje, kockica kvasca. Za fil: 400 g mešanog mlevenog mesa, glavica crnog luka, 100 ml kečapa, kašičica origana, suvi biljni začin, biber, kisela pavlaka, ulje. Za premazivanje: žumance i mleko

Sitno iseckan crni luk pržite na malo ulja, dodajte mleveno meso, pobiberite, dodajte suvi biljni začin i nastavite da pržite. Kad promeni boju dodajte kečap i dinstajte dok tečnost potpuno ne ispari. Umešajte origano, sve dobro promešajte i ostavite da se ohladi. Kada je fil gotov, u mleko stavite kašiku šećera, zagrejte ga, razdrobite kvasac i ostavite da nadođe. U vanglicu stavite brašno, mast, jaje i so, potom i pripremljen kvasac, pa zamesite testo i pokrijte ga krpom. Neka odstoji dok ne postane duplo veće zapremine. Prebacite ga na radnu površinu i podelite na 17 delova. Svaki deo rastanjite rukom u oblik kruga. Sredinu kruga ostavite deblju, a ivice treba da budu tanje. Na sredinu rastanjenog kruga stavite kašiku fila sa mesom, pa kašičicu kisele pavlake. Ivice testa sakupite ka sredini. Okrenite pogačicu i rukom još bolje zatvorite sve ivice, da fil ne bi iscurio. Stavite ih na papirom obložen pleh da rastu dok se rerna greje na 180 stepeni. Narasle ih premažite mešavinom žumanceta i malo mleka, pospite semenkama po želji i stavite da se peku. Kad fino porumene, izvadite ih, pokrijte krpom i ostavite da se prohlade.

* * * * * * * * * * * * * *

Jednostavne sa jogurtom

Potrebno je: 500 g brašna, 7 g suvog kvasca, 250 g margarina, 2 žumanceta, 2 dl jogurta, kašičica soli, susam, kim po želji

U brašno ubacite kvasac, promešajte, dodajte margarin isečen na listiće. Pomešajte, pa dodajte i ostale sastojke. Dobro zamesite testo i rastanjite ga na pobrašnjenoj podlozi da bude debljine prsta. Kalupom ili čašom vadite krugove i slažite ih na pleh obložen pek-papirom. Pogačice premažite razmućenim belancem, pospite ih susamom i posolite. Pecite dok ne porumene, oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ako volite kim, možete i njega da ubacite u brašno pre nego što umesite testo.

* * * * * * * * * * * * * *

Sirne

Potrebno je: 500 g glatkog brašna, 500 g oštrog brašna, 1/2 kg oceđenog sira, 2,5 dl pavlake, 250 g maslaca, 40 g kvasca, 1 dl mleka, kašičica šećera, 2 kašičice soli, 2 jajeta, žumance za premazivanje, kim, susam ili mak za posipanje

U mlako mleko stavite kvasac i šećer da se otope, a u brašno sve sastojke, pa na kraju i nadošli kvasac. Umesite testo u kuglu (nije potrebno da odstoji da bi se diglo) i rastanjite ga na radnoj površini na pola centimetra debljine. Kalupom formirajte pogačice i ređajte ih u pleh obložen papirom. Po površini nožem rešetkasto zasecite, premažite ih žumancetom i pospite začinima po želji. Pecite 10-12 minuta na 180 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * *

Sa čvarcima

Potrebno je: 500 g brašna, 250 g čvaraka, 2+1 žumance, 1/2 kocke kvasca, 2 dl mleka, so, biber, 1,5 dl belog vina, 100 g masti

Pomešajte kvasac sa mlekom i prstohvatom šećera. Čvarke sitno iseckajte ili usitnite u multipraktiku. Stavite ih u činiju, dodajte dva žumanceta, nadošli kvasac, so, biber, vino i zamesite testo sa brašnom, pa ga ostavite da se odmara pola sata na sobnoj temperaturi. Potom ga rastanjite oklagijom na centimetar debljine i premažite tankim slojem masti. Preklopite testo jednim delom do pola, pa drugu polovinu preko toga i ponovo ostavite da se odmara. Postupak ponovite još dvaput, pa tek onda okruglim kalupom vadite pogačice. Po površini ih zasecite uzduž i popreko, poslažite na pek-papir i premažite razmućenim žumancetom. Pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * *

Od krompira

Potrebno je: 300 g krompira, 2 jajeta, kašičica soli, 250 g margarina, 500 g brašna, kesica suvog kvasca, po 50 ml ulja i mleka, kim ili susam za posipanje

Krompir ogulite, operite, isecite na kockice, skuvajte u blago posoljenoj vodi, pa ga procedite, izgnječite u pire, posolite i prohladite. U međuvremenu stavite kvasac u 50 ml toplog mleka i ostavite 10 minuta da nadođe. U pire dodajte umućena jaja, dobro premesite, pa ubacite omekšali margarin, ulje i nadošli kvasac. Uz dodavanje brašna zamesite glatko testo, prekrijte ga krpom i ostavite na hladnom da prenoći. Ujutru razvijte koru, preklopite je tri puta, ponovo je razvijte i preklopite. Postupak ponovite još nekoliko puta. Zatim koru razvijte da bude debljine prsta, čašom vadite pogačice, ređajte ih na obložen pleh, zasecite nožem, pospite susamom ili kimom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, otprilike pola sata.

* * * * * * * * * * * * * *

Sa šampinjonima i maslinama

Potrebno je za testo: 3 dl tople vode, kesica kvasca, 100 g omekšalog margarina, 500 g brašna, po kašičica soli i šećera. Za fil: 2-3 kisela krastavčića, 400 g šampinjona, 300 g biljnog kačkavalja, nekoliko maslina, kečap, origano. Za premazivanje: posni majonez, susam

U dublju posudu prvo ulijte vodu, dodajte šećer i kvasac, pa kad se rastopi onda i brašno, so i margarin. Umesite glatko testo i ostavite ga da odstoji otprilike 15 minuta. Za to vreme izdinstajte šampinjone sa malo soli, izrendajte kačkavalj, iseckajte krastavčiće na kockice, a masline na kolutiće. Testo podelite na dva dela. Prvi razvucite oklagijom i isecite na kvadratiće, tako da dobijete 12 komada. Na svaki stavite fil, origano i umotajte u lopticu (ali ostavite manji otvor da se fil vidi), pa je malo spljoštite. Isto uradite i sa drugim delom testa. Pogačice ređajte u pleh obložen pek-papirom, pa svaku premažite posnim majonezom i pospite susamom. Pecite pola sata na 180 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * *

Filovane piletinom

Potrebno je: 500 g belog pilećeg mesa, crni luk, 2-3 čena belog luka, 250 g šampinjona, 200 g krem-sira, malo putera, so, biber, timijan, peršun, 500 g gotovog lisnatog testa, žumance za premazivanje

Na malo putera propržite sitno iseckane obe vrste luka, da postanu staklaste, dodajte sitno iseckano meso, pa nastavite da pržite povremeno mešajući. Dodajte šampinjone isečene na listiće, posolite, pobiberite, ubacite timijan. Sklonite sa vatre, prohladite i u fil umešajte krem-sir i iseckani peršun. Ako je preredak, dodajte 1-2 kašike prezli. Razvucite lagano lisnato testo (ne sme da bude pretanko), podelite ga na šest kvadrata, rasporedite fil, ivice namažite vodom ili žumancetom, preklopite i čvrsto spojite ivice. Pogačice premažite žumancetom, stavite na pleh obložen pek-papirom i pecite 20 minuta na 220 stepeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije