Sve su to poslastice, prave se od voća i šećera i mogu da se mažu na hleb ili palačinke, ili dodaju tortama i kolačima - ali mnogi ne znaju kakva je razlika između džema, pekmeza i marmelade. Oni koji tegle slatkih proizvoda kupuju u supermarketima, najčešće se ne bave ovim razlikama, jer im sve piše na ambalaži. Ipak, oni koji više vole domaće proizvode znaju da se prave na različite načine i ne izgledaju isto.

Džem se pravi od svežeg voća očišćenog od koštica, najčešće se iscepka i slično se pravi kao slatko, ali sa upola manje šećera. Mnoge domaćice prvo ušpinuju šećer pa onda u taj sirup dodaju cepkano voće, koje može da ostane u komadićima i kad se završi kuvanje. Džem se kuva kraće od pekmeza i marmelade i po strukturi je ređi od njih.

Pekmez se kuva nešto duže od džema i u njega se stavlja manje šećera. Najčešće se koristi seckano voće. Njegova struktura je gušće nego kod džema.

Marmelada je najgušća, jer se voće najpre samelje ili pasira, a potom kuva sa šećerom. Po pravilu, u marmeladu se stavlja manje šećera nego u pekmez, a zato se duže kuva, sve dok se voće ne želira i stvori gustu, kompaktnu strukturu.

Bilo kako bilo, oni koji vole da se zaslade neće mnogo razmišljati kad im se tegla nađe na stolu, bez obzira da li je reč o marmeladi, pekmezu ili džemu.