Bojan Suđić: Muzika nas čini boljima

Ivan LOVRIĆ

nedelja, 15. 12. 2019. u 09:41

Бојан Суђић: Музика нас чини бољима

Foto P. Mitić

Dirigent o predstojećim prazničnim koncertima, muzici koju voli, planovima, nedelji za nama...
ŠIROK je repertoar beogradskih prednovogodišnjih koncerata. Svira se sve, od sevdaha, pa do Baha. Naravno, Bah je "suđen" Bojanu Suđiću, našem istaknutom dirigentu.


* Zašto ste za koncert u "Kolarcu" izabrali baš Bahov "Božićni oratorijum"?

- Odlučio sam se za delo koje se dugo nije čulo u Beogradu, namenjeno izvođenju upravo za božićne i novogodišnje praznike. Ono je jedno od nekoliko najznačajnijih dela sveukupne svetske literature, jednog od najvećih kompozitora.

* Šta publika može da očekuje?

- Trudićemo se da Baha sviramo i pevamo na vrhunskom nivou, onakvom kakav bi se mogao očekivati u velikim svetskim muzičkim centrima.

* Očigledno, i klasika može da bude lepa prednovogodišnja zabava.

- Emocije koje umetnička muzika u nama pobuđuje čine nas boljima i čovečnijima, za razliku od mnogo čega što nas u savremenom društvu otuđuje i spušta na niži civilizacijski nivo. Dobra zabava ne mora da podrazumeva beg i zaborav, već - višu svesnost.


PROČITAJTE JOŠ - Suđić: Dosta smo svirali u senci Filharmonije


* Generalno, na čemu insistirate kao vrhunski muzički umetnik?

- Na iskrenosti, razumevanju, posvećenosti, stremljenju ka najvišim ciljevima... Kvalitetu iznad svega, pa često i iznad mogućnosti.

* Šta volite još da slušate osim klasike?

- Često me dotakne naša izvorna narodna muzika, kao i mnoge svetske kompozitore klasične muzike koji su inspiraciju dobijali u narodnim motivima, pre svega sopstvenog naroda.

* Koji su vam dalji planovi?

- Neposredno posle Baha, pripremam naš tradicionalni Beogradski novogodišnji koncert u Sava centru, 12. januara. Pored naših RTS ansambala, nastupići i senzacionalni tenor Čarls Kastronov.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju, mimo muzike?

- Muzika je uvek tu. Divnim mladim studentima FMU i nama, nešto starijim kolegama sa fakulteta, omogućila je nezaboravnu turneju u Italiji i Sloveniji. Verujem da će je se mnogi sećati celog života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije