INICIJATIVU iznetu u otvorenom pismu, u kome se od nosilaca najviše vlasti traži da se umesto najavljene nove zgrade Beogradske filharmonije, izgradi koncertna dvorana "Mokranjac" koja bi podjednako "pripadala" svim relevantnim našim orkestrima, ali i novo zdanje FMU - potpisao je veliki broj najuglednijih naših kompozitora, muzičkih umetnika i intelektualaca, među kojima su predsednik SANU Vladimir Kostić, akademici Svetislav Božić, Dejan Despić, violinista Jovan Kolundžija... U pismu se navodi da bi jedino takva, zajednička dvorana, mogla biti istinski podstrek celokupnom umetničkom i muzičkom životu Beograda i Srbije.

Potpisnici se suprotstavljaju "privilegovanom statusu Beogradske filharmonije", poručujući da "prema uslovima u kojima rade FMU i Simfonijski orkestar RTS, uslovi rada u postojećoj zgradi Filharmonije (koja raspolaže trenutno najuređenijim i najmodernijim prostorom u Srbiji za potrebe simfonijskog orkestra) predstavljaju nedostižni luksuz".


PROČITAJTE JOŠ:
Umetnost povezivanja

"Ničim ne sporeći potrebu da značajna institucija kao što je Beogradska filharmonija dobije kvalitetnu koncertnu dvoranu, moramo da se upitamo da li je rešenje problema samo ove institucije prioritet nad rešavanjem problema sveokupnog muzičkog orkestarskog života u Beogradu, pa i u Srbiji", piše u pismu.

- Ova inicijativa nije uperena ni protiv koga, ali ne smeju se isticati potrebe samo jedne institucije, dok drugi ansambli koji nisu ništa manje važni a daleko su ugroženiji, ostaju u senci jer nisu našli načina da se nametnu u dnevnopolitičkom smislu - ističe dirigent Bojan Suđić. - Ovakvi problemi ne smeju biti rešavani na osnovu trenutne raspodele snaga, ne sme biti favorizovana samo jedna ustanova, bez diskusije, dijaloga, temeljne analize.

Projekat nove zgrade Beogradske filharmonije na Ušću

Suđić je prezadovoljan što se potvrdilo da se ova inicijativa poklopila sa željama, stavovima i htenjima velikog broja najuglednijih muzičkih umetnika i intelektualaca.

- Neophodno je bilo dugoročno i ozbiljno sagledati kompletne potrebe muzičke scene - navodi Suđić, koji sebe vidi kao "vezivno" tkivo između dveju institucija od prvorazrednog značaja, za koje je profesionalno vezan: orkestara RTS i FMU, te njihovih velikih ansambala, i dodaje:

- Orkestri RTS, FMU, Beogradska filharmonija i Opera su nedvosmisleno četiri stuba muzičke kulture, i u srećnijim zemljama svaka od njih ima svoje kapitalno zdanje - dodaje Suđić.

Kompozitor i akademik Ivan Jevtić kaže da je svim srcem, ugledom i kredibilitetom stao iza ove inicijative.

- Uveren sam da je preka potreba izgradnja jednog muzičkog kompleksa koji bi obuhvatio i novo zdanje FMU ali i salu koja bi pod jednakim uslovima bila na raspolaganju svim muzičarima i orkestrima u Beogradu, a ne samo Beogradskoj filharmoniji - kaže Jevtić. - To je svakako najbolje rešenje u ovom trenutku, a verujem i u brzu realizaciju ideje iza koje je stalo toliko uglednih ljudi.

Ljiljana Nestorovska, dekan FMU, kaže:


PROČITAJTE JOŠ:
Batin "Most" sve do Kine

- Ovu inicijativu smatram odličnom i zaista verujem da je to prava stvar za muzičku kulturu ovog grada. Zašto bi favorizovali samo jednu ustanovu i orkestar koji već ima zgradu i salu.


TASOVAC BEZ KOMENTARA, MINISTARSTVO "ZA"

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac juče nije želeo da komentariše ovu inicijativu. Iz Ministarstva kulture juče nam je kratko rečeno: - Stavovi izneti u toj inicijativi se u najvećoj meri poklapaju sa načelnim stavovima Ministarstva kulture i informisanja u vezi sa tom temom.