Vojić Ćetković ponovo se oglasio povodom incidenta prilikom obeležavanja Dana opštine Nevesinje, o kojem se već dva dana priča. On je istakao da "nema apsolutno nikakvih političkih razloga u odluci se povuče sa svečane akademije", već da je to učinio jer je podržao potez reditelja Aleksandra Pejakovića.

- Nismo dobili nikakakav poziv “odozgo”, već, naprotiv, potpunu slobodu da na umetnički način obeležimo Dan opštine. Sve je otkazano zbog “lošeg ukusa” lokalnog političara. Zato su i ljudi sa RTRS odustali od direktnog prenosa. Pokušao je da nas uceni i izmanipuliše! To je cela istina – rekao je Ćetković.
A šta je rekao Pejaković, kojeg je podržao Ćetković:

- Na poziv opštine Nevesinje i obeležavanje Mitrovdana rado sam se odazvao i na volonterskoj osnovi odlučio da pomognem mnogim čestitim ljudima u tom hercegovačkom kraju da dostojno obeleže godišnjicu mitrovdanskih bitaka. Moj koncept i scenario bili su omaž svim stradalim borcima u Nevesinju. Scenografiju smo na najvišem umetničkom nivou prilagodili formi memorijalne akademije, upravo zbog velikog stradanja hrabrih srpskih vojnika koji su odbranili Nevesinje 1992. i 1994. godine na Mitrovdan.

U Nevesinju više ne žele Ćetkovića i Lutkića: "Toliko potcenjuju nas ovde, kao da smo pasli travu"

- Upravo zbog pijeteta prema žrtavama odredili smo da je osnovna boja scenografije crna. Neposredno na generalnoj probi memorijalne akademije organizatori su od mene kao autora programa neprijatnim tonom tražili prekrivanje crne pozadine sa još jednim obeležjem Republike Srpske, iako su na bini već stajala obeležja Republike Srpske u vidu amblema i zastave. Svi moji dobronamerni saveti su naišli na negodovanje i kada sam shvatio da ne mogu da spasim umetnički program pred direktan TV prenos, odlučio sam da se povučem - rekao je Pejaković za "Nezavisne".

Podsetimo, Organizacioni odbor za obeležavanje Dana opštine Nevesinje optužio je Ćetkovića i njegovog kolegu Dejana Lutkića da su napustili svečanu akademiju u ovom hercegovačkom gradu nakon što im nije ispunjena navodna želja “da se sa bine ukloni pano s natpisom ‘Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na Nevesinjskom ratištu’ uz koji je stajao grb Republike Srpske, kao i natpis Vlada Republike Srpske – Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova”.

 Incident u Nevesinju: Vojin Ćetković i Dejan Lutkić tražili da se skine natpis "Mitrovdanske bitke" i grb Republike Srpske

Ćetković je izjavio za Srpskainfo da je s radošću na Mitrovdan ponovo došao u Nevesinje da govori poeziju povodom Dana opštine.

– Ja sam podržao umetnost i s dragim Nevesinjcima, koji me zovu kumom, nastavio druženje u tom divnom hercegovačkom mestu – objasnio je on.
Nevesinjci dali povelju čoveku koji nije ni bio na ratištu

U senci svega zapravo se odigrala prava drama. Naime, borci  su cepali sovje boračke knjižice zbog dodele povelje opštine Nevesinje, na najsvetiji dan za tu opštinu - Mitrovdan, Iliji Tamindžiji, poslaniku SNSD-a, koji je, kako kažu, bio dezerter! Tačnije rat je proveo na studijama u Podgorici četiri godine, taj čovek uopšte nije ni branio grad.
Ratni vojni invalid Radivoje Mićević pocepao je boračku knjižicu, a u stanicu policije je priveden Brano Pejanović, major VRS. Kako saznaje RTVBN, bilo je velikog pritiska na policiju, koja je na terenu bila korektna. Upravo zbog pritisaka, koji su dolazili sa strane, komandir policije Slavenko Lučić tokom dana podneo je ostavku.

(Srpska info)