Marina i njena psihoanalitičarka

M. A. K.

ponedeljak, 23. 09. 2019. u 00:20

Марина и њена психоаналитичарка

Foto N. Fifić

Na marginama izložbe "Čistač" u rezidenciji švajcarskog ambasadora: Promocija knjige u prisustvu umetnice i autorke Ženet Fišer

IZLOŽBA "Čitač" oduzima dah i otvara novo poglavlje u istoriji Muzeja savremene umetnosti, rekao je sinoć ambasador Švajcarske Filip Ge, koji je u svojoj rezidenciji ugostio predstavljanje knjige "Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović" Žanet Fišer, koju je u prevodu sa nemačkog Tijane Tropin kod nas objavila "Geopoetika". Na ovoj baštenskoj zabavi, uz mnogobrojne zvanice iz sveta umetnosti i kulture, bile su prisutne i umetnica i autorka dela, nastalog tokom četvorodneve analitičarske seanse, u Marininom domu u Hadsonu (država Njujork).

Švajcarska psihoanalitičarka, koja živi u Cirihu, izrazila je zadovoljstvo što se knjiga pojavila na Marininom maternjem jeziku, u njenom rodnom Beogradu, i zahvalila se Helen Vinkler, čija je ideja bila da se delo pojavi i na srpskom.


PROČITAJTE JOŠ: Marina Abramović: Ja sam srpska umetnica (FOTO+VIDEO)

- Marina i ja smo se upoznale 1998. na njenoj izložbi "Umetničko telo, javno telo" u Bernu, kada sam uočila da ona izvodi upravo ono što ja istražujem kroz psihoanalizu - naglasila je Fišerova. - Marina izvodi sve suptilne strukture odnosa, koji se formiraju među ljudima, skrivene mehanizme nasilja koji se po pravilu ne imenuju.

Prisetila se i kako joj je Marina, kada su počele njihovu maratonsku seansu, rekla: "Ti pišeš knjigu da objasniš moju dušu. Objasni mi veze između mog rada i mog života, šta ja to uzimam iz lične sfere i transformišem u umetnost, možda nesvesno."

- Pred kraj naših razgovora tragale smo za naslovom, Marina pogledala svoje beleške i rekla: "Radi se o pobedi nasilja", potom sam ja ponovila: "Da zaista, radi se o pobedi nad nasiljem" - objasnila je Fišerova. - Marina je odmah shvatila naš nesporazum: "Potcenila sam proces koji se odvijao, otkako sam počela da radim, pobeda nad nasiljem je ispravna, jer sam ja pobedila." Umetnost daje oblik neuobičajenom nesvesnom, a kod Marine ono postaje performans, akcija, narativ. U umetnosti nesvesno može ostati nesvesno, a psihoanaliza mu daje nazive i strukture i stavlja ga u kontekst. Ono što je zajedničko Marininoj umetnosti i psihoanalizi je da su vrednosno neutralne i radikalne. Zajedničko nam je i da imamo slobodu delovanja i misli, i da naš rad ostaje u sferi istraživanja.

U čast Marine Abramović, Flipa Ge i Helen Vinkler, Ženet Fišer i članice ženskog hora "jodlerki", izvele su tri tradicionalne melodije.

 

LEPO I ISTINITO

PREMA rečima Vladislava Bajca, prvog čoveka "Geopoetike", mnoge stvari u ovoj knjizi asocirale su ga na mudrosti Dalekog istoka, ali i na mudrosti ovog našeg podnebljaa Balkana:

- Reč je o dajdžestiranoj mudrosti svega što je Marina do sada uradila. - To je jedna kondenzovana knjiga, koja suštinski govori neke važne, lepe i istinite stvari - zaključio je Bajac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Петар

23.09.2019. 17:31

Дајџестирана мудрост ..... то се много боље каже: сажета мудро