U Negotin stižu horovi iz Amsterdama Njujorka, Podgorice...

S. M. Jovanović

09. 09. 2019. u 15:38

У Неготин стижу хорови из Амстердама Њујорка, Подгорице...

Sa prošlogodišnjih "Mokranjčevih dana" / Foto: S. M. Jovanović

Bogat program 54. Međunarodnog festivala "Mokranjčevi dani" u Negotinu. Pred publikom Jovan Maljoković, Dečji hor "Radost" iz Moskve... U trci za nagradu "Mokranjac" šest horova

OVOGODIŠNjI festival "Mokranjčevi dani" u Negotinu, koji se 54. put organizuje u slavu najvećeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, održaće se od 14. do 20. septembra uz učešće brojnih domaćih i inostranih ansambala.

Kako su najavili organizatori, festival će proglasiti otvorenim ministar za kulturu Vladan Vukosavljević, a svoju besedu imaće i dirigent Bojan Suđić. Posle ceremonije u dvorištu kompozitorove rodne kuće, počeće tradicionalni program "Natpevavanje horova", na kojem će se za statuetu "Stevana Mokranjca" nadmetati horovi "Korikos" iz Njujorka (dirigent Alekom Galambosom), "Devana" iz Amsterdama (dirigent Julija Šćepanović), KUD "Stanko Dragojević" iz Podgorice (dirigenti Ilija Dapčević i Zoja Đurović), Gradski mešoviti hor "Vardar" iz Skoplja (dirigent mr Jasmina Đorđeska), Kamerni hor "Lavirint" iz Zaječar (dirigent Željka Aleksić (, i Gradski mešoviti hor "Abrašević" iz Valjeva (pod upravom Dragana Vasiljevića).


PROČITAJTE JOŠ: NAJAVLjEN 86. VUKOV SABOR: Kusturica u ulozi besednika

Za 15. septembar zakazan je program "Zaprepletum Rasplepetum", sa mecosopranistkinjom Draganom Popović i tenorom Ljubomirom Popovićem, uz klavirsku pratnju Milana Šumenkovića, kojim se obeležava decenija od smrti Konstantina Babića. Veče kasnije nastupiće Jovan Maljoković i "Balkan salsa bend", a 17. septembra pred publikom će biti Dečji hor "Radost" iz Moskve, pod upravom Jekaterine Aleksandrovne Dunajeve. Tu je i Hor "Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina, pobednik "natpevavanja" 2017, a već sada vlada veliko interesovanje i za mjuzikl "Čikago", u režiji Kokana Mladenovića, kojim na festivalu gostuje Pozorište na Terazijama iz Beograda.

Poslednje dve festivalske večeri obeležiće nastupi Beogradskog kamernog orkestra "Ljubica Marić" pod upravom Radeta Pejčića ("Crna Goro"), i Hora i Simfonijskog orkestra RTS -a, sa koncertom "Mokranjac i Mocart".

Bogat program 54. "Mokranjčevih dana" upotpuniće i Hor Vox Dunaris iz Turnu Severina (Rumunija) sa dirigentkinjom Viorel Dorin Balom, nastupi čembalistkinje Svetlane Stojanović Kutlače, a nastupiće i profesori negotinske Umetničke škole "Stevan Mokranjac" - Stefan Nikolić (harmonika) i Vesna Garabantin (violončelo), kao i Gradsko pevačko društvo "Stevan Mokranjac" iz Zaječara, pod upravom Maje Milenković.


NITI TRADICIJE

U MOKRANjU, selu porekla Mokranjčeve porodice, po kojem se kompozitor i nazvao, u nedelju, 15. septembra, biće održan program "Niti tradicije" u okviru kojeg će nastupiti KUD "Mokranjac" iz Mokranja i Ansambl narodnih pesama i igara "Vlastimir Pavlović Carevac" iz Velikog Gradišta. U mokranjskoj crkvi koncert će prirediti i Kamerni mešoviti hor Muzičke škole "Mokranjac" iz Beograda, pod upravom Milice Đokić.


PROČITAJTE JOŠ: PORTRETI "GALERIJE BESMRTNIH": Velikani pozorišta putuju Srbijom

MOMČILO AGA MOKRANjAC

U PRATEĆEM programu biće otvorena izložba "Momčilo St. Mokranjac, hemičar, profesor, toksikolog", povodom 120 godina od rođenja ovog velikana u farmaciji, sina Stevana Mokranjca, od milošte zvanog Aga. Izložbu 16. septembra organizuju Univerzitet u Beogradu, Farmaceutski fakultet, Muzej Krajine u Negotinu i ovdašnji Dom kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

неготинац

09.09.2019. 17:36

Дођите у Неготин за време трајања "Мокрањчавих дана" и уживајте у једној од најстаријих и најквалитетнијих манифестација у Србији.Добродошли.