Blok 23 i Cerak deo stalne postavke u muzeju MoMA

Novosti Online

05. 09. 2019. u 21:55

Блок 23 и Церак део сталне поставке у музеју МоМА

Foto: Depositphotos

Činjenica da će Blok 23 na Novom Beogradu i naselje Cerak biti deo stalne postavke muzeja "MoMA" u NJujorku, daje potvrdu vrednosti srpske arhitekture i stavlja je u istoriju arhitekture celog sveta
Novobeogradski Blok 23 i naselje Cerak vinogradi deo su stalne kolekcije Muzeja moderne umetnosti "MoMA" u NJujorku. Posle izložbe u njujorškom muzeju "Ka betonskoj utopiji – arhitektura Jugoslavije od 1948. do 1980", odabrani su projekti iz Srbije za njegovu stalnu postavku.

Jedine zgrade koje nisu ugrozile prirodu. Zbog toga je Cerak našao svoje mesto u najpoznatijem njujorškom muzeju. Prvi put je 1977. zamišljeno i nacrtano to beogradsko naselje.

Pažnju međunarodne publike privukla je srpska arhitektura i uvrstila projekte u Srbiji u sam vrh svetske arhitektonske produkcije.

PROČITAJTE JOŠ -Galerija SANU: LJubina dela u svojoj kući

"Kada smo upisali fakultet, prva lekcija je bila da je arhitektura trojstvo – umetnosti, nauke i tehnike. Sam Cerak vinogradi kao projekat, ne može se reći da je projekat, pre se može reći da je on poduhvat, poduhvat je po tome što tih devet i po godina realizacije tada prigradskog naselja i jednog samosvojnog gradića na brdu, znači poduhvat je po tome kako je programiran", objašnjava arhitekta Milenija Marušić.

Blok 23 izgrađen je 1974. godine, po projektu arhitekata Aleksandra Stjepanovića, Božidara Jankovića i Branislava Karadžića. Danas, crteži, makete i katalozi tog bloka nalaze se u svetskom muzeju.

Foto printskrin RTS

"Ta dva naselja su se nalazila u okviru izložbe koju smo mi nazvali svakodnevni život i fokus je bio na stambenu arhitekturu. Blok 23 i naselje Cerak vinogradi su vrhunac arhitekture stanovanja i to je nešto što se u našoj struci kolokvijalno prepoznaje kao beogradska škola stanovanja", istakla je Jelica Jovanović, kustos muzeja "MoMA" u NJujorku.

Činjenica da će Blok 23 na Novom Beogradu i naselje Cerak biti deo stalne postavke muzeja "MoMA" u NJujorku, daje potvrdu vrednosti srpske arhitekture i stavlja je u istoriju arhitekture celog sveta.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

06.09.2019. 10:36

Prekrasni stvaraoci pregaoci Ljubinu i ostalih za vecnost celu ostavise trag.Hvala ne znamo sta imamo..

Pogledajte danas Cerak Vinograde

08.09.2019. 08:10

Umesto parka, parking, a ostalo... dogradi, pregradi... U duhu anarhije i divlje gradnje.