AKO bi trebalo naći slogan 26. Festivala evropskog filma na Paliću on bi mogao da glasi "Angažman u filmskoj formi", jer, prema onome što nudi, evropski autori ne beže od aktuelnih i gorućih pitanja iz realnog života. To čine komunicirajući sa širokim auditorijumom.

- Većina filmova je angažovana, govore o nekim od aktuelnih, gorućih pitanja, pre svega mladih ljudi. Evropski autori ne beže od tih tema, žele da ukažu na njih, ali ne dokumentaristički, nego uobličavajući filmske priče koje imaju unutrašnju logiku, a polaze od tih problema - izjavio je Nenad Dukić, selektor Glavnog programa. - Na primer, francuski film "Jadnici", koji referira na roman Viktora Igoa, obrađuje savremenu priču koja se odvija u pariskom predgrađu i prikazuje etničko-verske sukobe, grupe mladih, violentnih ljudi, nasilje s kojim se poslednjih godina suočavaju Francuska i druge zemlje u Evropi. Sjajno je realizovan i litvanski film "Oleg", Jurisa Kursijetisa, koji je jedan od angažovanih filmova o mladima koji su bez posla, o mladiću koji u potrazi za boljim životom odlazi u Brisel, ali se i tu suočava s velikim problemima.

Već na prve kadrove ovih, ali i drugih filmova, gledalac može da pomisli da je to priča "iz komšiluka", koju je negde video ili mu je neko ispričao.

Pročitajte još - Palićki festival: Praznik evropskog filma

- Ko sa ovih prostora bar jednom nije pomišljao da ode u inostranstvo, koliko ljudi ne može da se osamostali i bez obzira na godine pomoć traži od roditelja. To je svima blisko i zato je gledano. Zašto da tražimo priče negde daleko kada su one tu kod nas - ističe slovenačka rediteljka Urša Menart, koja potpisuje film "Neću da budem luzerka".

Sličnog stava je i Ardit Sadiku, reditelj filma "Zaboravljena planina", prikazanog u selekciji "Paralele i sudari", koji govori o ocu koga je sin izbacio iz kuće pa utočište nalazi u vikendici ćerke i zeta na Prokletijama.

Nenad Dukić Foto I. Irge

- Najviše volim da se bavim sadašnjošću, jer smatram da ne možemo napredovati dok god smo zaglavljeni u komunističkim temama i prošlosti, i nečemu što je završeno - objašnjava Sadiku. - Ovo je jedna sasvim uobičajena priča, naročito u krajevima u kojima je običaj da sin sve nasleđuje, a da ćerki ne ostaje ništa. To je loše postavljanje odnosa koje razara porodicu. Mislim da se možemo unapređivati samo ako smo fokusirani na sadašnjost i budućnost. Treba da budemo zagledani unapred kako mi u Albaniji, tako i svi ostali u regionu.

Ardit Sadiku Foto Festival Palić

PREMIJERA "AJVARA"

NA Letnjoj pozornici u četvrtak veče je na programu premijera domaćeg filma "Ajvar", rediteljke Ane Marije Rosi, u kome uloge tumače Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Vesna Čipčić, Miodrag Krstović, Pavle Pekić, Gordan Kičić, Paulina Manov...

Pročitajte još - Fajt Helmer: Mikiju reči nisu potrebne