POČEO KUSTENDORF KLASIK: Bašmet na otvaranju svirao - Tesli u čast

N. Janković

10. 07. 2019. u 20:30

ПОЧЕО КУСТЕНДОРФ КЛАСИК: Башмет на отварању свирао - Тесли у част

Foto K. Mihajlović

Sedmi festival ruske muzike "Kustendorf klasik" počeo je u Drvengradu takmičenjem mladih muzičara, a veliku pažnju medija privukao je dolazak poznatog ruskog violiste Jurija Bašmeta
Šta se to u Mokroj Gori dešava, uvek iznova? Aleksandar Dibalj, generalni direktor "Gasprom njefta", ponudio je najbolji odgovor tokom otvaranja sedmog muzičkog festivala "Kustendorf klasik": muzika je univerzalni jezik za sve ljude, stvaralaštvo je vrhunska manifestacija ljudskog intelekta, zato večerašnji koncert legendarnog Jurija Bašmeta posvećujemo jednom velikom Srbinu, Nikoli Tesli, koji je na današnji dan rođen.

Počelo je, dakle, najnovije izdanje festivala klasične muzike važnom posvetom i spektakularnim koncertom Jurija Bašmeta, posebnog i po tome što je "dotakao nebo" kao violinista, violista i dirigent.

U krcatoj "Prokletoj avliji", umetnik svetskog renomea, nastupio je na starinskoj violi izrađenoj 1758. godine u milanskoj radionici Paola Testorija, u pratnji još jednog velikana, Aleksandra Madžara za klavirom, pod dirigentskom palicom jednog od najboljih ambasadora naše zemlje u svetu, maestra Srboljuba Dinića.


Spektaklu je prethodila posebna ceremonija, osnivaču "Kustendorfa" Emiru Kusturici uručena je prestižna nagrada ruske Federalne agencije "Ross satrudničestvo".

- Zahvaljujemo Vam se za doprinos koji neprekidno dajete razvoju ukupnih društvenih, a posebno kulturnih odnosa naše dve države. Vaše stvaralaštvo je veoma dobro poznato i cenjeno u Rusiji. Umetnost jeste polje gde se narodi najbolje razumeju, a mi sledeće godine slavimo važan jubilej, 95 godina postojanja naše federalne agencije. Svih ovih decenija, mi razvijamo narodnu diplomatiju čiji ste najbolji predstavnik. Zato će nam biti čast, da vas vidimo u Rusiji, kao počasnog gosta - naglasili su predstavnici federalne agencije, dodeljujući priznanje srpskom reditelju.

Emir Kusturica, koji je festival i zvanično otvorio, istakao je da festival realizovan u saradnju sa "Gasprom njeftom", već postaje tradicionalni.
- Srpsko biće uobličeno je kroz pet obrazaca. To su: svetosavlje, kosovski zavet, velike seobe, tradicija Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića, tradicija sekularne države bez klerikalizma, a tome treba dodati širinu pogleda na kulturu, koja je ugrožena njenim stavljanjem na marginu - rekao je Kusturica

Foto K. Mihajlović

- Naši poduhvati jesu otpor marginalizaciji kulture, jer smo svesni da samo ona, jedan narod ne tako veliki, može sačuvati, da preživi. Utoliko je naša zahvalnost ruskoj braći veća.

Kusturica se zahvalio i ministru kulture u vladi Republike Srbije, na podršci u ostvarivanju važnih projekata.

- U Novom zavetu, postoji lepa misao: Ne može se sakriti grad koji leži na brdu, niti se svetlost pali i stavlja pod mericu, već se stavlja na svećnjak da osvetljava celu kuću. Emir Kusturica nam je napravio grad na brdu, taj grad kulture sija jakim sjajem u Srbiji i daleko od nje, širom sveta - rekao je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

- Za to su jednako zaslužni talenat i nadahnuće mladih ljudi i ostvarenih velikana umetnosti, ovde prisutnih. Ruska muzika i kultura su svoje životne eliksire vekovima slali u sve pravce sveta, pa je sve što se dešava na Kustendorfu velika dobrobit za Rusiju, za Srbiju, slovenski i ostali svet.

Foto K. Mihajlović


Tokom tri dana trajanja "Kustendorf klasik" festivala, publika će pored velikog Jurija bašmeta, biti u prilici da čuje jednog od najuspešnijih operskih pevača Vasilija Gerela, pijanistu Olega Vajnštajna, violončelistu Nareka Haknazarijana, violinistu Hačatura Almazijana...

Mladi umetnici, nadmetaće se za nagrade, zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku, a za njih će biti upriličena radionice poznatih muzičara.

Foto K. Mihajlović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije