Ruska klasična muzika na Mećavniku

Jl. B.

utorak, 09. 07. 2019. u 07:22

Руска класична музика на Мећавнику

Aleksandar Madžar Foto "Kustendorf klasik"

Muzički festival "Kustendorf klasik", sedmi po redu, počinje u sredu

FESTIVAL ruske klasične muzike, koji se od ove godine održava pod novim nazivom "Kustendorf klasik", počinje u sredu veče na Mećavniku. Sedmi put, u organizaciji srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije "Gasprom njeft", u Drvengradu će gostovati 50 mladih muzičara iz muzičkih škola i sa akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine.

- Veoma je simbolično da će muzički i filmski festivali živeti pod jednim imenom, a za mene su to veoma bliski i najvažniji žanrovi. Štaviše, i filmska i muzička takmičenja stvaraju ljubav prema umetnosti, bez koje čovek jednostavno ne može postojati - rekao je umetnički direktor festivala Emir Kusturica. - Nadam se da će "Kustendorf" uvek ostati mesto gde se kultura susreće, i to u mnogim aspektima naše dve veoma slične i bliske zemlje, Rusije i Srbije, mesto gde nema jezičkih barijera, jer je jezik umetnosti univerzalan.


PROČITAJTE JOŠ - Najviše para za "Kustendorf"


Tokom tri festivalska dana, mladi muzičari će se takmičiti u izvođenju dela klasične muzike u dve starosne kategorije, od 13 do 17 i od 18 do 25 godina. Laureate Zlatne, Srebrne i Bronzane matrijoške izabraće žiri u kome će biti rektor Državne muzičke akademije iz Belorusije Jekaterina Dulova (predsednica), kompozitorka Anja Đorđević i pijanista Aleksandar Madžar.

Na svečanom otvaranju festivala koncert će održati ruski violista Jurij Bašmet, druge večeri nastupiće Madžar, kao i bariton Vasilij Gerelo. Bašmet i Madžar će svirati sa Simfonijskim orkestrom "Kustendorf", a dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića.


OPERA I FILMOVI

U REVIJALNOM programu biće izvedena savremena opera Mikaela Tariverdijeva "Očekivanje", u režiji Vladana Ćurkovića i pod dirigentskom upravom Marije Stajić, dok će u okviru pratećeg programa biti prikazani filmovi "Tema" Gleba Panfilova i "Dobrodošli, ili bez prestupa" Elema Klimova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije