LASLO DARVAŠI PRVI LAUREAT: Uručena međunarodna književna nagrada „Aleksandar Tišma“

Z. GRUMIĆ

ponedeljak, 24. 06. 2019. u 21:55

ЛАСЛО ДАРВАШИ ПРВИ ЛАУРЕАТ: Уручена међународна књижевна награда „Александар Тишма“

Nagrada za književnost „Aleksandar Tišma“ uručena je u Novom Sadu mađarskom piscu Laslu Darvašiju Foto Z. Grumić

Međunarodna nagrada za književnost „Aleksandar Tišma“ uručena je u Novom Sadu mađarskom piscu Laslu Darvašiju
MEĐUNARODNA nagrada za književnost „Aleksandar Tišma“ uručena je u Novom Sadu mađarskom piscu Laslu Darvašiju, prvom dobitniku priznanja koje dodeljuje istoimena fondacija u znak sećanja na čuvenog novosadskog i svetskog pisca Aleksandra Tišmu (1924-2003).


Na svečanosti u Matici srpskoj, nagradu Darvašiju za knjigu novela „Zimsko jutro. Bog. Domovina. Porodica“, objavljenu 2016. godine na nemačkom jeziku, uručila je predsednica žirija Ilma Rakuza, švajcarska književnica i kritičarka.


- U 35 novela nagrađene knjige Darvaši se bavi narušenim porodičnim odnosima, socijalnom nemaštinom i zapostavljenošću, mržnjom prema strancima, kriminalitetom i nesrećama. Njegovi likovi zahvaćeni su nekom vrstom nostalgične neutešnosti, čija apsurdnost pomalo podseća na Kafku – rekla je Rakuza.


Zahvalivši na priznanju koje nosi ime velikog pisca, Darvaši je istakao da je velika čast biti dobitnik, u oštroj konkurenciji više od 20 svetskih pisaca, među kojima je žiri izabrao jednog.

PROČITAJTE JOŠ: Ustanovljena nagrada "Aleksandar Tišma"


Osvrćući se na nagrađeno delo, on je napomenuo da je knjiga novela napisana u „jednoj iliberalnoj zemlji“.


- Novele ove knjige ne dižu ograde, već govore o različitim formama ograda, društvenih i duševnih. Ove novele se ne zatvaraju već se otvaraju prema zapaljivim neizrečenim i neprigušivanim događanjima ljudskog bivstvovanja...Odeću pakla ponekad nalazimo i u ličnom garderoberu – kazao je Darvaši i dodao da „sloboda izuskuje svakodnevni napor“.


Laureata i prisutne pozdravila je Dragana Milošević, pokrajinski sekreatar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama a skupu su se obratili i predsednik Fondacije Andrej Tišma, predsednik Matice srpske Dragan Stanić i Bora Babić, upraviteljka Fondacije „Aleksandar Tišma“.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije