HEROJ SCENE I ŽIVOTA: Značaj porodice

Vukica STRUGAR

23. 05. 2019. u 15:28

Miša je ljubav svog života upoznao u njenoj šesnaestoj godini. Zabavljali su se šest godina, venčali u Sarajevu (gde je Svjetlana živela), a zajednički život nastavili u Beogradu

ХЕРОЈ СЦЕНЕ И ЖИВОТА: Значај породице

U SVEMU sam monogam: jedno pozorište, jedna žena, jedna kafana. Samo sam više puta otac - govorio je, ne bez ponosa, Miša Janketić.

Otac, i to četiri puta. Sa suprugom Svjetlanom, balerinom i glumicom, proveo je život u skladnom braku i podigao Radomira, Ivu, Marka i Milicu. Velika porodica ispunila je emotivno nekadašnjeg dečaka, odraslog po domovima za ratnu siročad. I Svjetlana je želela kuću punu dece, jer je odrasla kao jedinica.

Miša je ljubav svog života upoznao u njenoj šesnaestoj godini. Zabavljali su se šest godina, venčali u Sarajevu (gde je Svjetlana živela), a zajednički život nastavili u Beogradu. Supruga je bila uspešna balerina, ali zbog povrede nije mogla da nastavi igračku karijeru, pa se vremenom sve više posvećivala glumačkim zadacima. U braku su proveli više od četiri decenije, a tajnu skladnog življenja Miša je objašnjavao rečima:

- Glumac je čovek koji mora imati neverovatno istančano osećanje mere. Stati na crtu, ne preterati. To se odnosi na brak, ljubav, život i sve ostalo.

Pripovedao je i kako je njegova žena Krajiškinja, da je voleo da se druži s njenom familijom, Krajišnicima iz Banata, jer "dida i baba" govorili su kao da su juče došli iz Cvetnića...

Tokom duge i bogate karijere, bez obzira na česta odsustvovanja iz kuće, popularni glumac nastojao je da nikad ne zanemari onu najavažniju ulogu, ulogu oca:

- Smatram da je pogrešno mišljenje da s decom treba biti drug. NJima su potrebni roditelji i to uvek valja imati u vidu. Inače, "redigovao" sam svoja druženja, izbacio nepotrebna sedenja, a maršrutu sveo na pozorište - kuća. Svo slobodno vreme posvećujem porodici.NJegovi Radomir, Iva, Marko i Milica od ranog detinjstva rado su odlazili u teatar. Prvo s majkom (njeno Pozorište na Terazijama deci je u početku "bilo šarenije i zanimljivije"), dok su kasnije sve češće gledali oca u "ozbiljnim" predstavama. Dvoje, Milica i Marko, pošli su roditeljskim stopama.

Tako je sa samo dvanaest godina Marko, rame uz rame, prvi put zaigrao s ocem: mladi Janketić u ulozi malog Branka Ćopića, a stariji kao njegov deda Rade u "Bašti sljezove boje".

- Marko je rođeni glumac i izgleda od toga neće moći uteći. Nema nikakve bolećivosti ni privilegija s moje strane. Naprotiv, u stanju sam da mu dam kratku informaciju i savet, onako kako bih to pružio svakom s kim igram - pričao je svojevremeno u razgovoru, za "Novosti", Miša Janketić.

Da na sceni izrasta u dostojnog naslednika, naslutilo se od početka. A kad se (posle više od četiri decenije) pojavio u istoj ulozi, Igoa u Sartrovim "Prljavim rukama", sličnost je postala očigledna. Iako je deci glumaca poređenje s roditeljima češće balast nego kompliment, za Marka Janketića dileme nema: kad se kaže "isti Miša", to je mnogo veće i više od fizičke sličnosti...


POZORIŠTE I KUĆA

- UVEK postoje krize i u pozorištu, i u kući, pa i u kafani. Ipak, teškoće se lakše prebrode ukoliko je čovek više u te stvari uložio. A ja sam toliko uložio i u pozorište, i u brak, i kafanu da odstupanja nema - izjavio je u jednom novinskom razgovoru. - Treba se samo okuražiti da radiš ono što je za tebe najlepše i najkorisnije. Ja zaista najviše volim da provodim vreme u pozorištu i u kući. Ostalo me odavno više ne interesuje...

(kraj)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije