U Kulturnom centru Beograda 11. aprila, u sva tri galerijska prostora, biće otvorene tri nove izložbe - "Apokalipsa - Bor, fotografija i strip" Emanuela Mašonia i Aleksandra Zografa, "EMIL(B5044)" Andree Palašti i eksperimentalni filmovi katalonskog umetnika Dionisa Eskrose.


Umetnik fotografije Emanuele Mašoni viđeno (u Boru) prisvaja kao kapital slikovnih znakova za svoje likovne ciljeve, sapete između dve sfere interesovanja - slike snimaka apokalipse rudnika i rudarskog gradića i slike fantazmagorične lepote halucinantne okoline.

Priča "O Borskoj beležnici" Aleksandra Zografa, sa svojih 14 tabli u boji i celokupnom strukturom, podseća na arheološko iskopavanje, ističu kustoskinje izložbe Milena Marjanović i Ilari Valbonezi.

Počinje dokazom prisustva bakra u ovom regionu, a završava se poslednjim iskopavanjem: ekshumacijom posmrtnih ostataka mađarskog pesnika Mikloša Radnotija (1909-1944), koji je za vreme nacističke okupacije deportovan na prisilni rad u rudnike bakra i na kraju ustreljen u vrat u jednom maršu smrti.

U Likovnoj galeriji umetnica Andrea Palašti predstaviće se izložbom "EMIL (B5044)".

Izložba o Emilu, orangutanu koji je bio kućni ljubimac srpskog državnog službenika iz Marburga deo je projekta "Šetnja kroz zoološki vrt" koju čine serija fotografija i video rad, a u kome se ispituju kompleksni odnosi između ljudi i životinja, prirode i kulture, istorije i savremenog trenutka.


PROČITAJTE JOŠ: Izložba "Rusko čudo" u prnjavorskoj galeriji

Istraživanjem Emilove istorije, poznatog orangutana iz šenbrunskog zoo vrta, ali i njegovog života nakon smrti, u različitim kulturnim i naučnim institucijama, otvaraju se pitanja antropomorfizma, kolonijalizma, ali i ideoloških motiva stvaranja muzejskih kolekcija.

U okviru izložbe u galeriji "Podroom" biće prikazani eksperimentalni filmovi katalonskog umetnika Dionisa Eskrose, u kojima narativi nastaju kombinacijom fiktivnih i dokumentarističkih segmenata, kreirajući oniričke atmosfere prepune simboličkih referenci, a kustos je Arto Ušan.

"Zrak i Vrag" je naziv koji obuhvata devet filmova Dionisa Eskorse koji su nastali u poslednjih 10 godina i svi govore o uticaju političkih sukoba koji prerastaju u oružana nasilja na svakodnevni život krhkih pojedinaca.

Eskorsa je saradnju sa Srbijom započeo još pre 15 godina, kada je u Beogradu producirao film pod nazivom "Rum servis za bombardovane zgrade" (
Room Service for Bombed Buildings), a "Zrak i Vrag" je neka vrsta empatične spekulacije, sa distance koja je nalik snu, o psihičkom otuđenju do kojeg dovode ratovi, kako kod žrtava tako i kod agresora.

Izložbe će biti otvorene do 2. maja.