Srbija zahvalna Karlu Maldenu (Foto / Video)

A. POPADIĆ

20. 11. 2018. u 15:28

Србија захвална Карлу Малдену (Фото / Видео)

Kajl Skot, Den Tana i Jugoslav Pantelić ispred spomenika Maldenu Foto N. Fifić

Ispred Jugoslovenske kinoteke u Beogradu u utorak otkriven spomenik američkom glumcu srpskog porekla. Brnabićeva: Ispravljanje nepravde. Daglas: Hvala što odajete počast mom mentoru
SPOMENIK velikom američkom glumcu srpskog porekla Karlu Maldenu, odnosno, Mladenu Sekuloviću, otkrili su u utorak pored ulaza u Jugoslovensku kinoteku, njen direktor Jugoslav Pantelić i prijatelj oskarovca Dobrivoje Tanasijević, Den Tana.

Otkrivanju spomenika, delo vajara Zdravka Joksimovića, prisustvovali su premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradonačelnik Zoran Radojičić, njegov zamenik Goran Vesić, američki ambasador Kajl Skot i mnogi drugi.

Video-porukom obratili su se slavni dirigent Zubin Mehta, koji je uz Den Tanu i Kinoteku bio i inicijator podizanja spomenika, Maldenove ćerke Karla i Mila, ali i holivudski superstar Majkl Daglas.

- Žao mi je što danas nisam u Beogradu da odam počast svom velikom srpsko-američkom prijatelju, mom mentoru Mladenu Sekuloviću - obratio se beogradskoj publici sa video-bima Daglas. - Ponosan sam što je dobio ovaj divan spomenik u zemlji svojih predaka. Imao sam privilegiju da četiri godine radim s Karlom, šest dana nedeljno, po osam meseci, bez prestanka. Karl i ja smo snimili 104 sata televizijskog programa zajedno i on je uistinu bio moj mentor. Od njega sam sve naučio. Karl je imao dve ćerke, ali ja sam bio njegov usvojeni sin. Nikada neću moći da mu se dovoljno zahvalim što me je naučio da slušam druge, njegova radna etika bila je bez premca, a uz to je bio divan čovek. U mislima sam sa njegovom divnom ženom Simonom. Pružam svesrdnu podršku svim njegovim srpskim prijateljima. Hvala vam mnogo na ukazivanju ove počasti.

Predsednica vlade Ana Brnabić istakla je da otkrivanjem spomenika slavnom glumcu delom ispravljamo i nepravdu, jer se kao zemlja, možda, nedovoljno zahvaljujemo i obraćamo pažnju na ljude koji su najbolji ambasadori Srbije u inostranstvu.

- Ovim dajemo signal svima ostalima koji se danas bore za Srbiju svuda u svetu da ćemo im zahvaljivati i da ćemo ih pamtiti. Dok su u 20. veku ministarstva sile bila ministarstva policije i odbrane, mislim da su u 21. veku ministarstva sile, kultura i prosveta. I što brže to naučimo, brže ćemo postati zemlja koja se uspešno takmiči sa drugim naprednim društvima - poručila je premijerka i najavila još veća ulaganja u ova dva ministarstva u narednoj godini, kao i u Filmski centar Srbije.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević istakao je da je priča o Karlu Maldenu priča o našim ljudima koji su, oslobođeni ograničenja sredine proistekle iz vekovne neslobode i nemaštine, dosegli vrhove u izabranim pozivima.

- Postao je Karl Malden, ali je do kraja ostao Mladen Sekulović, Amerikanac odan svojoj srpskoj zajednici. I za tu odanost mu odavno dugujemo spomenik i spominjanje, skoro koliko i za glumački rad - kazao je ministar.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot podsetio je da je Malden rođen u samom srcu Amerike, u Čikagu, u porodici koja ga je naučila da voli svoje srpsko nasleđe i da se njime ponosi, a da je izrastao u čoveka koji predstavlja zajedničke vrednosti i ono najbolje u Srbima i Amerikancima.

Pismo zahvalnosti srpskom narodu uputio je i predsednik Američke filmske akademije Džon Bejli, na čijem čelu je svojevremno bio i sam Karl Malden, a koja mu je dala i nagradu za životno delo.VELIKAN FILMA

SRBIJA, Beograd i Kinoteka danas su dobili obeležje koje će nas zauvek podsećati na velikana filmske umetnosti Karla Maldena - poručio je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić i podsetio da je u junu 2016, zahvaljujući porodici oskarovca i angažovanju Den Tane, Kinoteka postala bogatija za legat ovog velikana pokretnih slika.
TATA BI BIO POČASTVOVAN

VELIKI glumac, koji je ostvario uloge u više od 70 filmova, bio je mnogo veći čovek, brižan otac i suprug - čulo se na skupu u Kinoteci. Njegove dve ćerke obratile su se preko video-poruke:

- Žao nam je što nismo u mogućnosti da budemo tu sa vama dok mu odajete veliku čast. Njegovo srpsko poreklo mu je bilo veoma važno i sigurne smo da bi danas bio počastvovan - poručile su Karla i Mila.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

AndraEmigrant

20.11.2018. 16:31

- Spomenik jednom Srbinu, pored Jugodslovenske kinoteke?- Neznalice nepostuju ni licnost ni njegovu zelju.Covek je Srbin i to treba postovati!

Natasa

20.11.2018. 18:01

@AndraEmigrant - Nije Srbin vec Amerikanac srpskog porekla. On je bio rodjen u Americi, a njegov otac poreklom iz Bilece. Majka mu je bila Cehinja...

Jeca

20.11.2018. 17:23

Sva sreca pa mi nemamo dovoljno glumaca koji zasluzuju spomenik ispred Jugoslovenske kinoteke...

jovovic

21.11.2018. 00:02

Treba da postujemo svakog srbina koji je ucinio nesto dobro bilo gde u svetu