Marina Arsenijević: U svetu vas poštuju ako čuvate svoje poreklo

Ana Popadić

08. 06. 2018. u 22:54

Марина Арсенијевић: У свету вас поштују ако чувате своје порекло

Foto: N.Skenderija

Pijanistkinja i kompozitorka Marina Arsenijević o priznanju “Vitez”, karijeri i domovini, negovanju tradicije. Nikada nisam zaista napustila Srbiju, jer sam uvek imala muziku sa sobom

PROŠLO je tačno 17 godina otkako je poznata pijanistkinja i kompozitorka Marina Arsenijević poslednji put bila u rodnoj Srbiji. Iz Amerike, u kojoj živi i radi, došla je prošle nedelje specijalnim povodom: Ministarstvo spoljnih poslova uručilo joj je najviše diplomatsko priznanje “Vitez svetosavskog pacifizma” za promociju i očuvanje srpskog kulturnog identiteta.

- Osećam se veoma počastvovano i srećno, kao da se zatvorio jedan krug. Drago mi je što je MSP sa načelnikom Odeljenja za dijasporu, ambasadorkom LJiljanom Nikšić, shvatio da “vitezove”, koji su promovisali srpsku kulturu, tradiciju i istoriju, bez državne pomoći, treba nagraditi - kaže, za “Novosti”, Marina Arsenijević.

Zbog dolaska u Beograd otkazala je zakazane nastupe, uključujući i onaj za veliki američki praznik Memorial Day.

- Agentu sam objasnila da moram da otkažem, jer mi moja zemlja daje “Viteza”. Amerikanci poštuju to što niste izgubili sebe, što čuvate svoje poreklo - objašnjava Marina.

Pre četiri godine u SAD je dobila veliku državnu nagradu - Ellis Island medalju časti, koja upravo slavi imigrante uspešne u svojoj profesiji, humanitarnom radu, ali i vezama sa domovinom.

- Nikada nisam zaista napustila Srbiju, jer sam uvek imala muziku sa sobom. Prvi koncert po dolasku u Ameriku je bio My Balcan Soul u Karnegi holu, drugi je opet imao motive balkanske muzike u mom aranžmanu.

Pročitajte još - “Ajde, Jano” vole i na Vest Pointu

Karijeru u Americi gradila je upravo na kombinovanju etno-muzike svog kraja sa melodijama iz celog sveta. Već deset godina sarađuje sa čuvenim orkestrom vojne akademije “Vest point”. Snimak koncerta sa orkestrom i Horom kadeta koji se emituje na američkoj državnoj televiziji Pi-Bi-Es bio je nominovan za nagradu Emi i do sada ga je videlo više od 180 miliona ljudi. Naša pijanistkinja sa ovom televizijom ima ugovor do kraja 2019. godine.

- Kao umetnik, vi ne pripadate nikome, izvan ste svake politike. Niko ne može da mi uzme odakle sam došla, pesme i melodije uz koje sam odrastala. Ako te melodije mogu da predstavim svetu i da oni to razumeju, onda je to diplomatija - objašnjava Marina.

U planu je njen zajednički projekat sa Ministarstvom spoljnih poslova - “U čast Vudroa Vilsona i Mihajla Pupina”.

- Ovog leta, 28. jula, navršiće se tačno sto godina otkako se na Beloj kući vijorila srpska zastava, po naredbi tadašnjeg predsednika Amerike Vudroa Vilsona, a u čast srpskih žrtava u Prvom svetskom ratu. Zajedno sa MSP planiramo da, tog dana, u Vašingtonu organizujemo jedan skup na kojem ćemo podsetiti na savezništvo Srbije i Amerike, u oba rata. Ideja je da kroz kulturu, muziku i učešće dva “viteza” koja su uspela u zapadnoj civilizaciji - Roksande Ilinčić i mene - podsete na savezništvo naših dveju zemalja.

Marina sa suprugom i roditeljima,foto D.Milovanović

Osim promocije balkanske muzike, Marina je u svojim delima inspiraciju našla i u velikom srpskom naučniku Nikoli Tesli, kome je posvetila “Teslino putovanje”. Sada radi na novoj kompoziciji Tesla Rhapsody za klavir i orkestar, koju će promovisati krajem ove godine na turneji sa američkim simfonijskim orkestrima.

NJeno ime naći će se uskoro i na Brodveju, jer Marina komponuje muziku za komad “Mileva Marić Ajnštajn”. Scenario za ovaj mjuzikl nastao je na osnovu pisama koje su razmenjivali Mileva i Albert Ajnštajn, a posvećen je ženi koja nije dobila svoje pravo mesto u istoriji.

- Ja sam već završila svoj deo posla i predala ga producentima, ali kada radite sa takvim konglomeratom, datum premijere zavisi od mnogo čega - kaže kroz smeh Marina.

I dok je Amerikanci slušaju i gledaju na koncertima ili na TV-u, pred domaćom publikom poslednji put je nastupila 2001. u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, na čuvenom providnom klaviru. Ovu kratku posetu Beogradu iskoristila je da se vidi sa starim prijateljima, ali i da supruga, uglednog lekara Donalda Brona, prvi put dovede u svoju domovinu. A da li je dogovoren i neki budući koncert?

- Volela bih da srpskoj publici predstavim sve ono što sam radila do sada. Nadam se da će se to uskoro i desiti - kaže Marina Arsenijević.


PONOSNA NA KOKOŠKOVA

MEĐU svoje prijatelje, Marina ubraja i dvoje poznatih sportista, Igora Kokoškova i Moniku Seleš.

Sa Kokoškovim u Medison skver gardenu

- Igor i ja smo u isto vreme došli u Ameriku i postali kao porodica. Ja sam kuma njegovoj deci i mnogo sam ponosna na uspeh koji je ostvario u Americi - objašnjava Marina i dodaje da je Moniku Seleš upoznala kada je ona došla na njen koncert u Karnegi holu i da su posle toga nastavile druženje. NJihove profesije, dodaje, imaju mnogo toga zajedničkog. - Sport i muzika imaju iste imenitelje, a to su disciplina i posvećenost. Posle poraza ne posustajte, nego vas oni teraju da idete dalje.


PRIJATELJ S PORODICOM MASK

PORODICU Mask Marina je upoznala pre pet godina. U to vreme promovisala je svoje delo “Teslino putovanje”, a Mej Mask, majka čuvenog vizionara, investitora i prvog čoveka “Tesla motorsa” Ilona Maska poželela je da se upozna sa “kompozitorkom `Teslinog dnevnika`”.

Marina sa Mej Mask

- Ona je jedna divna dama koja je, iako u poznim godinama, izuzetno traženi model i najnovije lice kozmetičkog brenda Cover Girl. Postale smo veoma bliske, a nedavno sam sa porodicom Mask bila i na proslavi njenog 70. rođendana. NJen sin Ilon Mask je sa svojim električnim automobilima “tesla”, čiji modela “tesla iks” i ja vozim, doprineo da se to ime sada mnogo pominje. Mada, nažalost, ima i onih Amerikanaca koji misle da je Ilon - Tesla?!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Милован

09.06.2018. 00:47

Одавно си ти сестро Заборавила ко си! Ти си само један Американац српског порекла! Ипак пуно успеха у раду, посебно са “етно” темама у музици и сарадњом са “Вест Поинт”!!