Restauriran film Ko to tamo peva

R. Radosavljević

05. 12. 2017. u 20:20

Рестауриран филм Ко то тамо пева

Film „Ko to tamo peva“

Prvi rezultati projekta "Vip Kinoteka" za restauraciju srpske filmske baštine. *Vukosavljević: Značaj za kulturu *Pantelić: Prioritet sto srpskih klasika

PRVI film restauriran u okviru projekta Jugoslovenske kinoteke i kompanije "Vip mobajl" je "Ko to tamo peva" reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića (snimljen 1980. u produkciji "Centra filma"), a u narednih godinu dana biće digitalno restaurirano i prikazano još devet ostvarenja.

Pročitajte još: Dragan Bjelogrlić: Ovde ljubav i mržnja idu ruku pod ruku

Kako su na današnjoj konferenciji za novinare najavili direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, generalni direktor kompanije "Vip mobajl" Dejan Turk i ministar kulture Vladan Vukosavljević, reč je o remek-delima Živojina Žike Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića...

Prema rečima Vukosavljevića, ovaj projekat je odličan primer korporativne društvene odgovornosti za očuvanje bogate i vredne filmske baštine.

Pročitajte još: Nove ruske drame

- Značaj koji film ima ne samo za našu kulturu već i za identitet zemlje je izuzetan. Očuvanje filmske kulturne baštine je veliki i odgovoran posao, i u tom smislu smo zahvalni na ovom podsticaju kojim će deset filmova od nacionalnog značaja biti restaurirano i sačuvano. To može da posluži kao primer za druge kompanije, da u okviru svojih društveno odgovornih projekata što više ulažu u oblast kulture, jer su sredstva uložena na taj način višestruko korisna za čitavu zajednicu - rekao je Vukosavljević, ističući da Jugoslovenska kinoteka agilno, sa puno entuzijazma i poleta obavlja svoju misiju, i da veruje da će svih 100 srpskih filmova koji su pre godinu dana dobili status kulturnog dobra od velikog značaja biti digitalizovano i prikazano novim generacijama.

Pročitajte još: “Ko to tamo peva” za “Batu Stojkovića”(FOTO/VIDEO)

Projekat "Vip Kinoteka", kako je istakao Pantelić, predstavlja početak novog života kultnih ostvarenja naše kinematografije, snimljenih u periodu od 1967. do 1993.

Podsetio je i da je, kada je stupio na dužnost direktora Kinoteke, obećao da će digitalna restauracija srpskih filmskih klasika biti prioritet. On je najavio i gala premijeru restauriranog i digitalizovanog filma "Ko to tamo peva" 14. decembra.

VIŠE NOVCA ZA DIGITALIZACIJU

Vukosavljević je ocenio i da smo tiho i brzo ušli u oblast digitalizacije, važne za očuvanje kulturnog nasleđa i njegovu promociju najširoj publici, i najavio da je Ministarstvo za 2018. godinu obezbedilo povećanje sredstava za digitalizaciju filmova.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije