Ispunjena želja Jovana Ćirilova

M. N. M.

11. 01. 2017. u 19:30

Испуњена жеља Јована Ћирилова

Jovan Ćirilov

Knjige uglednog teatrologa u biće ubuduće u Narodnoj biblioteci. U fondu šest stotina i šezdeset dragocenih, mahom rečničkih izdanja, koja je Ćirilov decenijama strastveno prikupljao

ŽELjA uglednog teatrologa, dugogodišnjeg upravnika JDP-a i umetničkog direktora i selektora Bitefa Jovana Ćirilova - da njegove knjige budu čuvane u Narodnoj biblioteci Srbije, ispunjena je. Šest stotina i šezdeset dragocenih, mahom rečničkih izdanja, koja je Ćirilov decenijama strastveno prikupljao, našlo je svoje mesto u fondu srpske Narodne biblioteke.

Veliki poklonik pisane reči i pasionirani kolekcionar retkih i vrednih knjiga, Ćirilov je za života formirao biblioteku od sedam do osam hiljada naslova. Veći deo ostavio je u amanet pozorišnom reditelju Zoranu Jovanoviću, koji se o njemu brinuo tokom bolesti, dok je Narodnoj biblioteci Srbije zaveštao sva ona izdanja koja ova institucija nije posedovala.

Jovan Ćirilov se o svojim knjigama brinuo posvećenošću jednog bibliotekara, na osoben način ih čuvao i sistematizovao, a sa svojih čestih putovanja uvek se vraćao sa koferima punim novih vrednih izdanja. U zaostavštini je i prvo Ćirilovljevo delo "Laste", zbirka dečačkih pesama koje je sakupio i ukoričio njegov nastavnik. Jovanović namerava da je objavi, kao i da ostatak knjiškog blaga prepiše legatu koji namerava da osnuje Ćirilovu u čast.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije