Počast Carevcu

M. MIRKOVIĆ

četvrtak, 07. 07. 2016. u 15:20

Почаст Царевцу

Sa prošlogodišnjeg takmičenja violinista

Tradicionalni festival narodne muzike u Velikom Gradištu od 12. do 15. jula. Glavni događaj je takmičenje pevača i violinista

ROMANTIČNA varoš na obali Dunava, Veliko Gradište, sredinom ovog meseca - ove godine od 12. do 15. jula, već tradicionalno postaje prestonica srpske narodne muzike. Ovde se slavi Vlastimir Pavlović Carevac, violinista i rodonačelnik srpske narodne muzike, velikan koji stoji, rame uz rame, sa rodonačelnikom srpske klasične muzike - Stevanom Stojanovićem Mokranjcem.

- Što su "Mokranjčevi dani" za klasičnu, to su za narodnu muziku "Carevčevi dani" - kaže za "Novosti" profesor Nikola Rackov, predsednik Umetničkog saveta festivala. - "Carevčevi dani" su festival osnovan 1995. godine, na 30. godišnjicu Carevčeve smrti. Festival smo započeli etnomuzikolog dr Dragoslav Dević i ja, sa čelnicima Velikog Gradišta, a danas je umetnički direktor festivala mr Mirjana Drobac, etnomuzikolog u Muzičkoj produkciji RTS. Manifestacija je "preživela" pune 22 godine i ostala okosnica srpske narodne muzike, a naše soliste, i pevače i violiniste, tradicionalno prate najbolji ansambli Muzičke produkcije RTS, koja je takođe među osnivačima festivala.

Tokom četvorodnevnog festivala "Carevčevi dani", ulaz na sve programe je besplatan, a glavni akcenti su na takmičenju pevača (Carevac je bio izuzetan pedagog pevača) i na takmičenju violinista. Ove godine soliste će pratiti Narodni ansambl RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića.

- Uprkos konstantno teškoj materijalnoj situaciji, ovaj festival svake godine čini određene iskorake, čime unapređuje svoju jedinstvenu misiju - navodi Rackov. - Tako će, na 22. festivalu, zaživeti i Spomen-soba Carevca, a gradištanski slikari, na svojoj tradicionalnoj festivalskoj izložbi, prikazaće čak sedam radova posvećena Carevcu, LANAM u Kostolcu trajaće dan duže, "Carevčev podijum" postaje tradicionalna večernja manifestacija u Gradištu, na kojoj se prikazuju dokumentarni filmovi o Carevcu i Mokranjcu.

Legendarni Vlastimir Pavlović rođen je u selu Carevac, koje pripada opštini Veliko Gradište, pa po nazivu sela nosi i nadimak. Svake godine, jedan dan festivala rezervisan je za to selo, što se pretvara u prvorazrednu umetničku svečanost, objašnjava Rackov, uz napomenu da će ove godine to biti 13. jul.


LETNjA AKADEMIJA

LANAM - Letnja akademija narodne muzike, održava se u obližnjem Kostolcu tokom celog festivala "Carevčevi dani", a vodi je iskusni pedagog Zoran Bahucki.

- Tu se violinisti pripremaju za finalni nastup, prelaze i šire gradivo, a u planu je da se LANAM proširi i na pripremu pevača, kao i da se otvori prema nekoj novoj instrumentalnoj disciplini - na primer, prema narodnoj fruli - objašnjava Rackov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije