Saviću Borina nagrada

J. St. - B. Đ.

sreda, 16. 03. 2016. u 20:50

Савићу Борина награда
Milisav Savić je 25. dobitnik ove nagrade, a povelja i novčani deo biće mu uručeni poslednje večeri ovogodišnje manifestacije "Borina nedelja"

DOK čestitke Milisavu Saviću i dalje stižu sa svih strana, zbog velike nagrade "Meša Selimović", koju je dobio za roman La sans pareille, na njegovu adresu u sredu je došlo novo priznanje: za ovu knjigu, u izdanju "Agore" iz Zrenjanina, pripala mu je i prestižna nagrada "Borisav Stanković".

Da je Savićev "Ljubavni roman sa dodacima" najbolji roman na srpskom jeziku koji je objavljen prošle godine, ocenio je žiri u sastavu Goran Maksimović, predsednik, Milo Lompar i Slađana Jaćimović, a ovu odluku je saopštio Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice "Borisav Stanković", u dvorištu muzej kuće čuvenog pisca iz Vranja.

Na vest da je Mešinoj i nagradi Vukove zadužbine za umetnost, ovom romanu pridružio i Borinu nagradu, Savić, za "Novosti" kaže:

- Naša generacija iz 1968, bila je vezana za stvarnosnu prozu, a jedan od naših predaka, duhovnih otaca bio je Bora Stanković, sa svojim "Božjim ljudima" u kojima je pisao o prosjacima, marginalcima iz Vranja. Nije čudno da smo i mi pisali o ljudima sa dna. Vidosav Stevanović, Miroslav Josić Višnjić i ja pokušavali smo od zavičajnih mesta, od Kragujevca, Stapara i Raške da napravimo novo Vranje. Nismo uspeli, Borino Vranje je neponovljivo. Ali insistirali smo na našoj priči, o našim ljudima. I to je moja veza sa ranom prozom Bore Stankovića. Drago mi je što mi je pripala ova nagrada, jer na neki način pripada nastavljaču Borinog dela.

Savić je 25. dobitnik ove nagrade, a povelja i novčani deo biće mu uručeni poslednje večeri ovogodišnje manifestacije "Borina nedelja", koja će se odvijati u znaku jubileja: obeležava se 140 godina od rođenja jednog od najvažnijih srpskih prozaista, kao i pola veka postojanja ove manifestacije.

Uz to, stavljena je i tačka na dugogodišnje nesuglasice između grada i Književne zajednice, i pronađen je kompromis:

- Grad će stati iza manifestacije, koju organizuje Književna zajednica, jer shvatamo značaj manifestacije u godini jubileja, a svi problemi i dileme bi trebalo da ostanu po strani - kaže Nela Dimitrijević, članica Gradskog veća.


BOGAT PROGRAM

U IME organizatora manifestacije Miroslav Cera Mihailović je najavio bogat program "Borine nedelje", koji će tradicionalno početi besedom prošlogodišnjeg dobitnika Nikole Malovića. U Vranju će, po njegovim rečima, od 23. do 29. marta, gostovati mnogobrojni pisci i poslenici kulture iz cele zemlje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)