VELIKO je pitanje da li bi Srbija danas imala legate - galerije posvećene velikanima poput Save Šumanovića (1896-1942) i Milene Pavlović Barili (1909-1945), da se upravo majke tih umetnika nisu svojski založile da otačestvu ostave dela svoje dece, koju su nadživele. A reč je o našim umetnicima sa međunarodnom reputacijom. Ostavljajući njihova dela potomstvu, ostavile su i nekretnine, jer obojica umetnika potiču iz bogatih porodica. Ali, ni tada to nije bila jednostavna misija. Da iza oba projekta nije bio angažovan sam vrh države - roditeljske želje bi ostale neostvarene, a zajednica uskraćena za ono što bi moralo biti sastavni deo njenog kulturnog nasleđa i memorije.

Trenutno, međutim, niti su sve lokalne zajednice podjednako svesne i(li) odgovorne prema kulturnom nasleđu koje su baštinile, niti tu nesrazmernost koriguje svojom brigom država koja bi, ipak, morala da brine o sopstvenom kulturnom identitetu.

Zahvaljujući poklonu slikareve majke Perside, u Šidu je 1952. godine osnovana Galerija slika „Sava Šumanović“. Umetnički fond Galerije ima 417 dela, od toga 350 slika urađenih tehnikom ulja na platnu i 67 skica u raznim tehnikama (crtež, pastel, akvarel, razblažena tempera). Galerija sa kancelarijama je smeštena u kuću koja je pripadala porodici Šumanović, a uz koju je sazidan savremeni, svetli izlagački prostor, koji „pokriva“ 600 kvadratnih metara i pruža mogućnost da u stalnoj postavci bude veliki broj slika.

U vrtu Galerije je pre nekoliko godina započeta i izgradnja depoa, ali ogoljena betonska konstrukcija i danas stoji nedovršena. Ispod vrta sa ovim betonskim „kosturom“ - preko puta ulice - stoji porodična Savina kuća sa autentičnim nameštajem, takođe poklon potomstvu. Akademik, kompozitor Ivan Jevtić, nedavno je izneo ideju i da bi se u dvorištu sadašnjeg, mogao izgraditi još jedan galerijski prostor.

Galerija Milene Pavlović Barili smeštena je u njenoj rodnoj kući u Požarevcu i pruža mogućnost posetiocima da razgledajući njene slike, upoznaju ovu izuzetnu ženu, slikara, pesnika nadrealizma, jednu od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata. Osnovana je 1961. na osnovu ugovora o poklonu sklopljenom između darodavca Danice Pavlović Barili i Opštine Požarevac.

Galerija „Sava Šumanović“ u Šidu

U svom Fondu Galerija danas ima 894 umetnička rada Milene Pavlović Barili (136 ulja, 51 pastel, 286 tempera i akvarela, 6 grafika i 415 crteža). Prioritetan značaj u radu Galerije ima stalna postavka u kojoj je izloženo 50 kapitalnih radova. Zahvaljujući bogatstvu i raznovrsnosti zbirke, stalna postavka se povremeno osvežava i dopunjuje. Dela naše velike i značajne umetnice bila su oktobra prošle godine izložena u zagrebačkim Klovićevim dvorima, a pre nekoliko godina deo Mileninog opusa viđen je i u Rimu, Parizu, Hagu...


ISPUNJEN AMANET

POSLE nesrećne i nagle smrti moga sina kao amanet sam zadržala toliko puta ponovljenu želju da njegova umetnost nađe mesto i bude sačuvana u našem rodnom kraju. Ispunjavajući taj amanet, uverena sam u duboko razumevanje i ljubav kojom će biti prihvaćen kako od građana Šida, tako i od budućih naraštaja.“

Ovo su reči Perside Šumanović, kojima započinje tekst darovnog ugovora, na osnovu kog je nastala Savina galerija u Šidu.