PreminuoDušan Prelević

D. B. M.

28. 07. 2007. u 19:35

ПреминуоДушан Прелевић
Legenda Beograda Dušan Prelević Prele (1948-2007) otišao je u legendu. Na ulaznim vratima Ateljea 212, gde je “zlatnim slovima” upisano da je igrao, a naročito pevao, u legendarnoj predstavi “Kosa” u subotu je osvanula umrlica. Poznati muzičar i pisac biće
Legenda Beograda Dušan Prelević Prele (1948-2007) otišao je u legendu. Na ulaznim vratima Ateljea 212, gde je “zlatnim slovima” upisano da je igrao, a naročito pevao, u legendarnoj predstavi “Kosa” u subotu je osvanula umrlica. Poznati muzičar i pisac biće sahranjen u sredu, 1. avgusta, na Novom groblju. Nekadašnji fudbaler Bulbuldera i Crvene zvezde, hokejaški golman Partizana, muzikom je počeo da se bavi 1965. godine. Bio je član “Korni grupe”, a potom solista. Snimio je nekoliko ploča, pisao je tekstove za rok i džez kompozicije, pevao je svuda po svetu. Objavljivao je priče i eseje u “Ninu”, “Dugi”, “Književnim novinama” i drugim listovima, a napisao je i nekoliko knjiga pripovedaka. Autor je scenarija za film “Poslednji krug u Monci”, a napisao je i nastavak. O Preletovom životu, koji je bio filmski, snimljen je dokumentarac “Voz za jednu bitangu”, u režiji Vlade Petrovića. Mnoge kafanske anegdote, u kojima je bio jedan od aktera, ušle su u literaturu. Kada je davno u tuči ostao bez oka, pragmatično je zaključio da neće nišaniti i da mu je za sagledavanje okoline dovoljno jedno oko. Svoje političke stavove ovaj gusar, mekog srca hrabro je izrazio ulaskom u DEPOS početkom devedesetih godina proteklog veka. Bio je uhapšen u demonstracijama 9. marta 1991. godine. Što manje filozofirati, bila je njegova životna filozofija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Dacha

01.08.2007. 00:05

Poslednji "mohikanac" beogradskog asfalta, boem, gusar plemenite duse... LEGENDO hvala ti na svemu, pocivaj u miru, jer ti to zaslzujes!!!

maja

01.08.2007. 17:35

Ostaces neprevazidjen i zauvek prisutan.Tvoj glas odzvanjace mojim domom i moja deca ce te sa uzivanjem slusati. Hvala za "Santa Maria Della Salute". Vecna ti slava!

Dejan Dunic

01.08.2007. 23:08

Prele Prijatelju, Pobednice Pevackog Pehara, Prvaku Proze. Pocivaj Pokojno. Popoicu Pljosku Plemenite Prepecenice. Poslednji Pozdrav. Doajen Davnih Decenija, Dejan.