UPIRANJE PRSTA U PEPE LE TVORA: Ima li kraja, a ako ga ima - dokle?

Marina Mirković

12. 03. 2021. u 11:44

SVI znamo priču o čobaninu koji je vikao "Vuk! Vuk!", toliko često da se, kada je vuk zaista došao, niko više nije trudio ni da čuje njegov vapaj.

УПИРАЊЕ ПРСТА У ПЕПЕ ЛЕ ТВОРА: Има ли краја, а ако га има - докле?

Foto P. Mitić

Čuli smo je u detinjstvu i, uglavnom, usvojili po(r)uku. Posle smo učili i kako je bolje - ma koliko krivaca na slobodi, no jedan nevin u zatvoru i još mnogo sličnog. Onda se desi da kolumnista "Njujork tajmsa" poviče "Silovatelj!", pritom upirući prstom u - Pepea le Tvora, omiljenog crtanog junaka koji već sedam i po decenija predstavlja najpopularniju karikaturu(!) zavodnika i - sahrani ga. I niko se ne smeje. Pogotovo niko ne pita - ima li kraja, a ako ga ima - dokle?

Naprotiv, svi su smrtno ozbiljni, vode beskrajne rasprave o tome da li je primereno da deca i mladi gledaju Pepeove uporne, i zbog te sumanute upornosti neodoljive i presmešne, nasrtaje na Cica Macu. Baš kao što se sukcesivno oglašavaju stvarne žrtve pravih, dokazanih silovatelja od krvi i mesa, tako se sad najednom javljaju one koje su se, kako vele, oduvek identifikovale sa Pepeovom "žrtvom" - mačkom koju Le Tvor spopada.

No, veruje li ijedna od njih zaista, veruje li i taj američki kolumnista (koji je usput uspeo da potkači i Brzog Gonzalesa koji je dosad izmicao svevidećem cenzorskom politkorektnom oku - kao junaka koji potpiruje stereotipe o Meksikancima, naravno), da gledanje Pepeovih romantičnih poduhvata, iz bezbroj pokušaja i isto toliko promašaja i katastrofa, izaziva išta sem zdravog smeha.

Možda nauči ponekog dečačića kako to definitivno ne sme, i ne bi trebalo da se radi.

Bilo bi lepo, a možda i spasonosno, makar jednom postupiti malo manje ishitreno na prvi povik "No-no!", možda organizovati anketu - koja bi, plašim se, dokazala da se nijedan silovatelj sveta nikada nije ugledao na nesretnog Pepea.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!