Metla!

Nedeljko Iljukić

24. 05. 2023. u 12:20

MOMAK koji voli svež burek, kasačke konje, svoj rodni lepi Sombor i kojem su na prvom ulazu u Ameriku jedva prepoznali sliku u pasošu, već osam sezona drži lekcije iz košarke onima koji se busaju u grudi da su taj sport izmislili i da su najbolji u njemu.

Метла!

FOTO: Arhiva novosti

Nisu! Nikola Jokić je sa 20 godina banuo u najskuplji košarkaški šou na svetu i počeo krupnim koracima da pravi bravure koje su iz korena menjale odbrambene akcije protivničkih trenera. Bezuspešno! Menjale su se i napadačke akcije trenera Majkla Melouna, koji je Jokićev drugi košarkaški otac. Prvi se ne bavi toliko košarkom, koliko sastavljanjem vrhunskih ugovora...

Priča o simpatičnom debeljuci s početka priče, kojem niko živ jednog letnjeg somborskog popodneva ne odgovara na poruku i poziv na basket u dvorištu, ima danas skoro pa filmski scenario. Svakako ne holivudski, već onaj sličan Formanu, Feliniju, Kurosavi, Kusturici. Običan dečak, iz malog mesta iz tihe ravnice odlazi u veliki grad usred Amerike, u državu Kolorado i osam godina svojim rukama i krampovima iz klupskog grba kopa grumenje (u prevodu Nagetsi). Obara sve norme, rekorde, ruši brojne tabue i naravno kao i u svakom dobrom filmu - na kraju pobeđuje. Fali mu još samo prsten na ruci.

Pretposlednju prepreku je preksinoć preskočio tako što je u finalu Zapadne konferencije NBA lige sa Denverom rezultatom 4:0 izbacio Lejkerse i Lebrona. Metla! To je vrhunski žargonski izraz koji je adekvatan u ovakvim situacijama u kojima se rival počisti sa terena sa nekoliko vrhunskih poteza okićenih i ovog puta tičipno jokićevskom statistikom. Uostalom, Lejkersi su javno pre finala Zapada pričali novinarima kako je jedini način da se brani Jokić da se kidnapuje ispred kuće i odvede na nepoznato mesto...

Tako pričaju oni koji se košarkom bave po receptu: pet sati teretane i dizanja tegova i tri sata šutiranja. Nikola Jokić je, međutim, došao iz zemlje gde je još Vuk Karadžić perom i mastionicom u svoj notes upisao narodnu umotvorinu: Um caruje, snaga klade valja!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri